Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus32603.09.20187

4105-2015 (639, 630)

Raitiotien tilannekatsaus

Tiivistelmä: -

Kh § 326

Vs. kehittämispäällikkö Juha Jokela 23.8.2018:

Turun raitiotien yleissuunnitelman tarkennus julkaistiin 5.2.2018. Julkaisun jälkeen kaupunginhallituksessa esitettyihin kysymyksiin vastattiin 5.3.2018 § 79. Samassa yhteydessä kaupunginhallitus päätti lähettää yleissuunnitelman tarkennusraportin lausunnoille Turun kaupungin joukkoliikenteen järjestelmävalintaa varten täsmennettynä siten, että lausuntoasiakirjoihin tarkistetaan liikennöintikustannuslaskelmat ja superbussin latausjärjestelmän kustannusarvio ja, että kirjalliset lausunnot ja mielipiteet on annettava 29.6.2018 mennessä.

Kevään 2018 aikana saatiin laajasti palautetta ja lisätietoa erityisesti superbusseihin liittyen. Tästä johtuen esitettiin kaupunginhallitukselle, että ennen lausuntokierrosta tehtäisiin vielä eräitä muita kuin kaupunginhallituksen 5.3.2018 § 79 päätökseen liittyviä tarkennuksia lausuntoasiakirjoihin. Merkittävimmät muutokset 5.2.2018 julkaistuun aineistoon verrattuna koskevat liikennöintikustannuslaskelmia siten, että niitä tarkistettaisiin myös matkustusmukavuuden huomioivan mitoituksen mukaiseksi laadukkaan joukkoliikenteen varmistamiseksi.

Kaupunginhallitus merkitsi 4.6.2018 § 217 tilannekatsauksen tiedoksi ja hyväksyi esitetyt lisäselvitykset siten, että päivitetty raportti tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ja lausunnoille lähettämistä varten elokuun loppuun mennessä.

Liikennöintikustannuslaskelmat on päivitetty. Matkustusmukavuuden huomioivan mitoituksen mukaisen perusteella ja lisäksi on päivitetty kalustomäärä, kaluston hankintahinta, varikkokustannukset päivitettyjen tilantarpeiden perusteella sekä liikennöintisuoritteet.

Kaksinivelbussien välityskyvyn riittävyydestä on tehty tarkastelu sen vaihtoehdon arvioimiseksi, mikäli Turku kasvaisi liikenne-ennustetta nopeammin vuoden 2018 väestöennusteen mukaan (ns. nopean kasvun skenaario). 

Tarpeeksi on noussut laatia kustannusarviot myös Linnakaupungin ja Hirvensalon linjoille. Varissuon, Raision ja Runosmäen linjoille on laadittu kustannusarviot yleissuunnitelman tarkennuksessa ja Skanssin haaralle yleissuunnitelmassa, joten Linnakaupungin ja Hirvensalon linjojen kustannusarvioiden jälkeen olisi tiedossa kaikkien Turkuun tavoiteltujen raitiotie- ja superbussilinjojen kustannusarviot Runosmäen ja lentoaseman välistä osuutta lukuun ottamatta. Linnakaupungin ja Hirvensalon suunnitelmia voitaisiin hyödyntää asemakaavoituksessa tilavarausten määrittelyssä sekä liikenneväylien kehittämissuunnitelmissa. Ramboll Finland Oy laatii Varissuon, Raision ja Runosmäen linjoja vastaavalla tarkkuudella suunnitelmat ja kustannukset Linnakaupungin ja Hirvensalon linjoille. Linjaukset suunnitellaan kaupunginhallituksen 14.4.2014 § 158 hyväksymille reiteille. Työ valmistuu lokakuun loppuun mennessä.

Kaikki päivitetty materiaali julkaistaan kerralla Hirvensalon ja Linnakaupungin suunnitelmien ja kustannusarvioiden valmistumisen jälkeen. Päivitetty raportti tuodaan kaupunginhallitukselle käsiteltäväksi ja lausunnoille lähettämistä varten marraskuun alussa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tilannekatsauksen tiedoksi.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että

Päätös asiassa tehtiin Katteluksen Miikkolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto