Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus31520.08.2018

9295-2018 (02 06 01)

Kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiahon selvityspyyntö koskien Logomon sillan rakennuskustannusten ylittymistä ja saattamista kaupunginvaltuuston arvioitavaksi

Tiivistelmä: -

Kh § 315

Kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiaho 20.8.2018:

Logomon siltaa on pidetty niin sanottuna strategisena maankäytön hankkeena. Siltaa koskevan päätöksenteon alkuvaiheessa sen hinnaksi arvioitiin noin 5 miljoonaa euroa. Sillan suunnittelukilpailun ja urakan kilpailuttamisen myötä arviot nousivat noin 6-7 miljoonaan euroon.

Kaupunkiympäristölautakunnan (14.8.2018 § 322) saaman katsauksen mukaan Logomon sillan kustannukset olisivat nousemassa yli 11,5 miljoonaan euroon. Lautakunnassa esitellyn perusteella uhkana on, että lopulliset kustannukset olisivat vielä tätäkin korkeammat.

Vuoden 2017 valtuuston hyväksymässä talousarviossa sillan rakennuskustannuksiksi oli merkitty 6,445 milj. euroa (2017: 3,7 milj. euroa; taloussuunnitteluvuosi 2018: 2,745 milj. euroa). Vuoden 2018 talousarvion infrapalveluiden investointiohjelmassa sillan rakentamiseen osoitettu määräraha oli 7 miljoonaa euroa. Vuoden 2019 talousarvioesityksessä ylittyviin kustannuksiin ollaan osoittamassa lisämäärärahaa.

Tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeisiin on kirjattu, että urakan kustannusten noustessa 5 % yli alkuperäisen toimielimen hyväksymän kustannusarvion, on hanke tuotava uudelleen käsittelyyn ja kustannusten ylittyminen toimielimen hyväksyttäväksi. Yli 3 miljoonan euron tilahankkeista päättäminen kuuluu aina kaupunginvaltuustolle.

Infrahankkeiden investointiohjelman hyväksyy kaupunginvaltuusto talousarvion yhteydessä. Infrarakentamisessa hankkeiden koko on usein tilahankkeita paljon suurempi. Voimassaolevan säännöstön mukaan niitä ei kuitenkaan tarvitse tuoda valtuuston erikseen päätettäväksi, vaan päätösvalta on virkamiehillä, lautakunnalla ja kaupunkikehitysjaostolla. Infrahankkeiden kustannusylitysten kohdalla ei säännöstöön myöskään ole kirjattu selkeää menettelytapaa niissä tilanteissa, joissa alkuperäinen kustannusarvio ylittyy merkittävästi.

Logomon sillan kustannukset näyttäisivät ylittyneen paljon enemmän kuin 5 %:lla (tilahankkeiden uudelleenarvioimisen raja). Kasvaneita kustannuksia on ilmeisesti tähän saakka hyväksytetty valtuuston talousarviopäätösten yhteydessä. Asia tulisi kuitenkin saattaa kaupunginvaltuuston arvioitavaksi omana kokonaisuutenaan erillisestä esittelystä, kuten toimitaan tilahankkeidenkin kohdalla (esim. Turun kaupunginteatterin peruskorjaus).

Uudessa investointiohjelmassa ns. Ratapihahankkeen (areena ja elämyskeskus) toteuttamisen vaatimaan infrastruktuuriin kohdennetaan noin 20 miljoonan euroa. Logomon silta tulee valmistuessaan käytännössä osaksi tätä kokonaisuutta. Alueen infrahankkeiden kokonaiskustannusten arvioimiseksi on erittäin tärkeää tuoda selvitys Logomon sillasta hallituksen ja tarvittaessa valtuuston käsittelyyn.

Selvityspyyntönä esitän, että kaupunginhallitukselle selvitetään Logomon sillan kustannukset, aiempi päätöksentekoprosessi ja syyt kustannusten ylittymiseen. Tarvittaessa kaupunginhallitus esittää edelleen kaupunginvaltuustolle selvityksen ylityksen syistä ja valtuusto päättää tarvittaessa alkuperäisen hinta-arvion ylittävästä rahankäytöstä.

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala