Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus30220.08.20185

4258-2016 (641, 021, 029)

Turun Toriparkki Oy:n rahoitus, vakuus ja vakuutusselvitys

Tiivistelmä: -

Kh § 302

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 15.8.2018:

Turun kaupunginvaltuusto päätti 30.5.2016 § 93 hyväksyä Kauppatorin maanalaisen pysäköintilaitoksen maanvuokrasopimuksen. Maanvuokrasopimuksessa on sovittu ehdoista, joilla Turun kaupunki vuokraa Turun Toriparkki Oy:lle Kauppatorin ja siihen rajoittuvien katujen maanalaiset tilat pysäköintilaitoksen rakentamista varten.

Maanvuokrasopimuksen kohdan 3.13 Pysäköintilaitoksen rahoitus, vakuudet ja vakuutukset mukaan ”Vuokramiehen on esitettävä ennen pysäköintilaitoksen rakentamisen aloittamista kaupungille luotettava selvitys;

  1. rakennushankkeen kustannuksista,
  2. hankkeen rahoituksesta ja
  3. rakentamisajan vakuus- ja vakuutusjärjestelyistä, joilla varmistetaan pysäköintilaitoksen toteutuminen vuokramiehen toimesta.”

Asian merkityksellisyyden näkökulmasta on tarkoituksenmukaista, että selvitys käsitellään kaupunginhallituksen toimesta.

Turun Toriparkki Oy:n omistuspohja on laajentunut ja yhtiön enemmistöomistajaksi on tullut suunnatulla osakeannilla Taaleri Oyj:n 100 prosenttisesti omistama tytäryhtiö Taaleri Sijoitus Oy. Omistusjärjestely liittyy pysäköintilaitoksen rakennushankkeen etenemisestä kehitysvaiheesta toteutusvaiheeseen.

Kaupunginhallitus päätti merkitä tiedoksi 7.5.2018 § 171 Turun Toriparkki Oy:n ja Taaleri Sijoitus Oy:n esittämän rahoituskatsauksen sekä Turun Toriparkki Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Pölösen ja Taaleri Sijoitus Oy:n toimitusjohtaja Karri Haaparinteen antaman suullisen selvityksen.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että ennen pysäköintilaitoksen varsinaisten rakennustöiden aloittamista Turun Toriparkki Oy:n on annettava kaupunginhallitukselle maanvuokrasopimuksessa edellytetty rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitys, jolla varmistetaan pysäköintilaitoksen toteutuminen yhtiön toimesta.

Turun Toriparkki Oy on toimittanut kaupungille 28.6.2018 päivätyn rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvityksen. Selvityksen mukaan investointihanke rahoitetaan Turun Toriparkki Oy:n omalla pääomalla, Turun Toriparkki Oy:n liikkeeseen laskemalla Taaleri Oyj:n järjestämällä omapääomaehtoisella juniorivelkakirjalainalla ja liikepankin järjestämällä projektirahoituksella.

Turun Toriparkki Oy on esittänyt vuokrasopimuksen ehtojen mukaisen rahoitusselvityksen 27.6.2018 päivätyllä välitilinpäätösasiakirjalla ja kaupparekisteriotteella, jotka osoittavat yhtiön taseessa oleva pääoman määrän. Tilintarkastusyhteisö PricewaterhouseCoopers Oy on vahvistanut välitilinpäätöksen 28.6.2018. Yhtiön taseessa vahvistetun pääoman lisäksi hankkeen rahoituskokonaisuus muodostuu pankkilainasta, jonka osalta yhtiö on toimittanut kaupungille liikepankin antaman sitovan luottopäätöksen ehtoineen.

Yhtiön omapääoma, omanpääoman ehtoinen rahoitus ja pankkilaina osoittavat rahoitusselvityksen mukaan, että yhtiöllä on tällä hetkellä käytettävissä pysäköintilaitoksen investointihankkeeseen yli 40 M€. Rakennussuunnitelman mukaisesti toteutuvan pysäköintilaitoksen kustannusarvio on vastaavasti noin 40 M€ sisältäen rakennusaikaisen rahoituksen ja riskivarauksen ennakoimattomiin kuluihin.

Liitteenä 1 esitetty dokumentaatio vahvistaa kokonaisuudessaan yhtiön rahoituksellisen kyvyn pysäköintilaitoksen investointihankkeen toteuttamiseksi vuokramiehen toimesta. Investointi toteutetaan vuosien 2018 - 2020 aikana.

Yhtiö vastaa vahingonkorvauslain (31.5.1974/412) ja ympäristövahinkolain (L ympäristövahinkojen korvaamisesta 19.8.1994/737) nojalla kaikista vahingoista, joita pysäköintilaitoksen ja niihin kuuluvien rakenteiden rakennustyöstä Kaupungille tai kolmannelle osapuolelle mahdollisesti aiheutuu.

Yhtiön antaman selvityksen mukaan hankkeen pääurakoitsijalta on edellytetty toimialan normaalin käytännön mukainen rakennus- ja takuuaikainen vakuusjärjestely. Rakennusaikaisen vastuun täyttämiseksi urakoitsija on antanut vakuutuslaitoksen myöntämän omavelkaisen takauksen.

Urakoitsija on lisäksi ottanut rakennuskohteelle tilaajan nimiin ns. rakennustyövakuutuksen rakennuttajan vahvistamalle arvioidulle toteutuskustannukselle. Urakoitsijalla on voimassa oleva toiminnan vastuuvakuutus, jonka korvausvastuun enimmäisyläraja yksittäiselle vahingolle on 2.000.000 euroa.

Urakkasopimuksessa on edellytetty myös, että pääurakoitsijan tulee vaatia työmaalla toimivilta aliurakoitsijoiltaan toiminnan vastuuvakuutus, jonka korvausvastuun enimmäisyläraja yksittäiselle vahingolle on 500.000 euroa.

Kohteen valmistuttua Turun Toriparkki Oy ottaa kohteelle normaalin kiinteistövakuutuksen ja toiminnalliset vakuutukset.

Liite 1Turun Toriparkki Oy:n rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitys liitteineen (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus toteaa, että liitteenä 1 oleva Turun Toriparkki Oy:n rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitys antaa vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti riittävät tiedot sen varmistamiseksi, että Kauppatorin pysäköintilaitoksen investointihanke toteutuu vuokramiehen toimesta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2, 1 poissa äänestyksestä.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Raaska, Pätäri, Maaskola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Yrttiahon seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Rinne:

”Kaupunginhallitus toteaa, että liitteenä 1 oleva Turun Toriparkki Oy:n rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitys ei anna vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti riittäviä tietoja sen varmistamiseksi, että Kauppatorin pysäköintilaitoksen investointihanke toteutuu vuokramiehen toimesta.

Rakennushankkeesta saadun kuvauksen perusteella ei voi varmistua kustannusarvion realistisuudesta eikä siten rahoituksen riittävyydestä. Luotettavaa selvitystä kustannuksista ei ole.

Selvityksen perusteella rakennushankkeen toteuttamiselle ei myöskään ole asetettu riittäviä vakuuksia ja vakuutuksia eikä ole lainkaan olemassa vakuutusta rakennusaikana tai sen jälkeen rakennuspaikan ympäristössä kiinteistöille mahdollisesti aiheutuvien vaurioiden korvaamiseksi.

Kaupunginhallitus päättää hylätä selvityksen.”

Miikkola oli poissa äänestyksestä.

Eklund, Hellsten, Miikkola ja Huovinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Raaska ja Hellstenin tilalla Pätäri.

Jakelu

aoTurun Toriparkki Oy
tiedVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kh § 302
Liite 1:Turun Toriparkki Oy:n rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitys liitteineen (salassa pidettävä JulkL 24 § 20 kohta)