Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27506.08.20185

7461-2017 (065)

Koulujen ja päiväkotien ruokakuljetuksia koskeva hankintaoikaisuvaatimus

Tiivistelmä:

MK Trans & Logistics Oy on tehnyt hankintaoikaisuvaatimuksen koulujen ja päiväkotien ruokakuljetuksia (osakokonaisuus 1: ruokakuljetukset ruokapalveluiden palvelualueilla 4-5) koskevasta hankinta- ja logistiikkajohtajan puitejärjestelyyn perustuvasta hankintapäätöksestä 30.5.2018 § 31. Kaupunginhallitukselle esitetään, että hankintaoikaisuvaatimus jätetään myöhässä saapuneena tutkimatta.

Kh § 275

Konsernihallinto, Lakiasiat, kaupunginlakimies Jukka Vanto 26.6.2018:

Asian tausta ja käsittely

Silloinen hankinta- ja logistiikkakeskus, nykyinen strateginen hankinta, on ilmoittanut vuonna 2017 julkaistulla EU-hankintailmoituksella avoimella menettelyllä toteutettavasta koulujen ja päiväkotien ruokakuljetusten hankinnasta puitejärjestelynä.

Hankinta- ja logistiikkajohtaja on 8.1.2018 tekemällään päätöksellä § 1 valinnut koulujen ja päiväkotien ruokakuljetusten puitejärjestelyyn osakokonaisuudessa 1 (palvelualueet 4 - 5) 31.7.2021 päättyvälle sopimuskaudelle Posti Oy:n, Hemmon Kuljetus Oy:n ja MK Trans & Logistics Oy:n.

Strateginen hankinta on pyytänyt puitejärjestelyyn valituilta palveluntuottajilta

osakokonaisuutta 1 koskevia tarjouksia.

Strateginen hankinta on saanut tarjoukset Posti Oy:ltä, Hemmon Kuljetus Oy:ltä ja MK Trans & Logistics Oy:ltä.

Hankinta- ja logistiikkajohtaja on 30.5.2018 tehdyllä hankintapäätöksellä § 31 päättänyt valita Hemmon Kuljetus Oy:n osakokonaisuuden 1 palveluntuottajaksi 31.7.2021 päättyvälle sopimuskaudelle.

MK Trans & Logistics Oy on kaupungille 21.6.2018 lähettämässään hankinta-oikaisuvaatimukseksi katsottavassa asiakirjassa esittänyt muun ohella, että hankintayksikkö olisi laskenut MK Trans & Logistics Oy:n antaman tarjoushinnan väärin. Yhtiö on vaatinut virheen korjaamista tai vaihtoehtoisesti tarjousten pyytämistä uudestaan. Yhtiön mukaan ilman laskentavirhettä sen antama tarjous olisi voittanut tarjouskilpailun.

Hankintaoikaisuvaatimuksen tutkiminen

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 133 §:n 2 momentin mukaisesti asianosaisen on esitettävä hankintaoikaisua koskeva vaatimus 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta.

Hankintalain 127 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön tekemä päätös perusteluineen sekä valitusosoitus ja oikaisuohje on annettava tiedoksi kirjallisesti niille, joita asia koskee. Päätös edellä mainittuine asiakirjoineen annetaan tiedoksi käyttäen ehdokkaan ja tarjoajan hankintayksikölle ilmoittamaa sähköistä yhteystietoa. Käytettäessä sähköistä yhteystietoa ehdokkaan ja tarjoajan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon päivänä, jona asiaa koskeva sähköinen asiakirja on viestin vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että sähköistä viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.

Strategisen hankinnan ilmoittaman mukaan hankintapäätös on lähetetty tarjoajille sähköisesti tiedoksi 30.5.2018, ja MK Trans & Logistics Oy on ollut yksi tarjoajista.  MK Trans & Logistics Oy:n on katsottava saaneen hankintapäätöksen tiedoksi 30.5.2018. Hankintalain 133 §:n 2 momentissa säädetty päätöksen tiedoksiannosta 30.5.2018 laskettava 14 päivän määräaika hankintaoikaisua koskevan vaatimuksen tekemiselle on päättynyt 13.6.2018. Koska hankintaoikaisua koskeva vaatimus on tehty vasta 21.6.2018, se on jätettävä myöhässä saapuneena tutkimatta.

Johtopäätökset

Kaupunginhallitus jättänee MK Trans & Logistics Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen myöhässä saapuneena tutkimatta.

Oheismateriaali 1MK Trans & Logistics Oy:n hankintaoikaisuvaatimus (salassa pidettävä, JulkL 24 § 1 mom. 20 kohta)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus jättää MK Trans & Logistics Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen myöhässä saapuneena tutkimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoMK Trans & Logistics Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, strateginen hankinta