Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus26518.06.20182

4526-2016 (011)

Turun Tiedepuisto -kärkihanketta koskevan kaupunginvaltuuston 14.5.2018 § 91 tekemän päätöksen toimeenpano

Tiivistelmä: -

Kh § 265

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja projektipäällikkö Riitta Birkstedt 12.6.2018:

Taustaa

Turun kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2016 talousarvion yhteydessä Turun tiedepuisto -kärkihankkeen asettamisesta. Turun kaupunginhallitus toimeenpani valtuuston päätöksen käynnistämällä hankkeen huhtikuussa 2016 (Kh 25.4.2016 § 163). Kärkihankkeessa tuotettu Turun Tiedepuiston Masterplan 2050 esiteltiin kaupunginhallitukselle joulukuussa 2017.

Toukokuussa 2018 kaupunginvaltuusto päätti, että Tiedepuisto -kärkihanke ohjaa kulloinkin toimivaltaisen toimielimen ja viranhaltijan valmistelua ja päätöksentekoa. Samalla se hyväksyi kärkihankkeen toteuttamista ja suunnittelua ohjaavat periaatteet (kv 14.5.2018 § 91).

Päätöksen mukaisesti hankkeen toimeenpanosuunnitelma tarkennettuine tavoitteineen tuodaan nyt kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Kärkihankkeen tavoite

Turun Tiedepuisto on kaupunkiseudun merkittävin kasvua tukeva kaupunkikehityskohde. Kärkihankkeella tavoitellaan alueen kehittymistä kansainvälisesti kiinnostavana ja rohkean kokeilevana osaamiskeskittymä, joka on toiminnoiltaan monipuolinen ja logistisesti vetovoimainen. Tiedepuiston kärkihankkeen mukaisella kehittämisellä tähdätään ennen kaikkea siihen, että Tiedepuiston sijainnin poikkeukselliset lähtökohdat ja monipuolisen osaamiskeskittymän luoma potentiaali saadaan mahdollisimman täysimääräisesti hyödyntämään kokonaisvaltaista kehitystä.

Kärkihankkeen suunnittelua ja toteuttamista ohjaavat periaatteet

Tiedepuisto -kärkihankkeen suunnittelua ja toteuttamista ohjaa kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti seuraavat periaatteet:

  1. Turun Tiedepuisto on kaupunkiseudun merkittävin kehityskohde.
  2. Turun Tiedepuiston kaupunkirakennetta monipuolistetaan kärkihankkeen tavoitteiden ohjaamalla tavalla. Ensisijaisena painopisteenä on työpaikkoihin ja osaamiseen perustuvan vetovoiman kasvu.
  3. Turun Tiedepuiston kehittämisellä tuetaan tunnin junan täysimääräistä hyötyä valtakunnallisen ja seudun kasvun hyväksi.
  4. Turun Tiedepuistossa liikkuminen on fiksua.
  5. Turun Tiedepuisto on hyvinvoinnin kaupunginosa.
  6. Turun Tiedepuistossa investoidaan innovatiivisesti.
  7. Turun Tiedepuiston julkinen kaupunkitila on korkeatasoista.
  8. Turun Tiedepuistoa kehitetään yhteistyössä ja kumppanuuksin Triple Helix -toimintamallin mukaisesti, julkisen ja yksityisen sektorin sekä yliopisto- ja korkeakoulumaailman jatkuvalla yhteistyöllä.
  9. Turun Tiedepuiston kehittäminen ohjelmoidaan kunnianhimoisesti ja isojen kokonaisuuksien kautta.
  10. Tiedepuisto -kärkihanke ohjaa yleiskaavoitusta käynnissä olevalla yleiskaavakierroksella kaupunkikehityksen uudistumisen painopisteen sijoittuessa Itäharjun puolelle.

Kärkihankkeen rakenne

Tiedepuisto -kärkihanke rakentuu kuvan 1 mukaisista painopistealueista. Tiedepuiston kehittämisen painopistealueet toimivat kärkihankkeen toteuttamisohjelman pohjana. Toteuttamisohjelma sisältää painopistealuekohtaiset toteuttamissuunnitelmat, tavoitteet ja mittarit (liite 1).

Kuva 1. Tiedepuisto -kärkihankkeen painopistealueet

Kehittämisen painopistealueet luovat pohjan alueen kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistamiselle paitsi monipuolisena koulutus- ja tutkimuskeskittymänä myös kansainvälisesti merkittävänä osaamisintensiivisen yritystoiminnan keskuksena ja vetovoimaisena asuinympäristönä. Konkreettiset alueen kilpailukykyä ja vetovoimaa vahvistavat toimenpiteet sekä niistä kertova kohderyhmälähtöinen viestintä edesauttavat myös kansainvälisesti kiinnostavan Turun Tiedepuisto (engl. Turku Science Park) -brändin rakentumista.

Painopistealueet ja niiden toimenpiteet

Rohkeasti kokeileva innovaatio- ja osaamiskeskittymä

Turun Tiedepuisto profiloituu kansainvälisesti merkittävänä ja rohkean kokeilevana innovaatio- ja osaamiskeskittymänä, ja luo kilpailukyisen toiminta- ja kasvuympäristön osaamisintensiiviselle tutkimus- ja yritystoiminnalle.

Logistisesti vetovoimainen fiksun liikkumisen keskus

Turun Tiedepuisto on logistisesti vetovoimainen fiksun liikkumisen keskus, jossa saumattomasti toisiinsa kytkeytyvät kestävän liikkumisen muodot ja niitä tukevat palvelut tekevät arjesta sujuvaa.

24/7/365 elävä kohtaamisten keidas 

Turun Tiedepuisto on ympäri vuorokauden elävä ja viihtyisä kohtaamisten keidas, jossa hyvinvointia ja terveyttä edistävät alustat, ratkaisut ja palvelut nivoutuvat luontevaksi osaksi alueen asukkaiden, opiskelijoiden ja työntekijöiden arkea.

Kestävästi kasvava kaupunginosa

Turun Tiedepuisto on kaupungin energiatehokkain rakennettu alue, jonka kehittämisessä painottuvat laadukkaan perusinfran lisäksi älykkään ja kestävän kaupungin ratkaisut ja teknologiat.

Kärkihankkeen etenemisen seuranta, arviointi ja mittaristo

Hankkeesta raportoidaan vuosittain kaupungin talousarvioprosessin yhteydessä kaupunginhallitukselle. Raportoinnissa käydään läpi raportointijaksolla tehdyt toimenpiteet ja niiden vaikutukset, sekä esitetään toimintasuunnitelma seuraavalle jaksolle.

Raportoinnin perusteena tulevat olemaan kärkihankkeen

Kärkihankkeen etenemisen raportoinnissa käytettävillä mittareilla pyritään mahdollisimman hyvin kuvaamaan, miten hankkeelle asetetut tavoitteet on saavutettu. Mittarit kertovat siitä, onko hanke edennyt kehittämissuunnitelman mukaisesti ja millaista kehitystä hankkeeseen käytetyillä resursseilla on saatu aikaan.

Kärkihankkeen mittareihin kuuluvat liitteen 1 mukaiset kokonaisvaltaiset mittarit sekä erilliset toimialojen strategisiin sopimuksiin liittyvät hankekohtaiset mittarit. Kärkihankkeen mittareita voidaan tarkastelun yhteydessä täydentää tai tarkistaa, mikäli toimintaympäristön muutokset tai muut perustellut syyt sitä edellyttävät. Hankkeen tavoitteet sekä mittaristot kirjataan konsernihallinnon ja toimialojen strategisiin sopimuksiin.

Hankkeen tavoitteita ja mittareita voidaan vuosittaisen tarkastelun yhteydessä muuttaa, mikäli toimintaympäristön muutokset tai muut perustellut syyt sitä edellyttävät.

Hankkeen taloussuunnittelu

Tiedepuisto -kärkihankkeelle tehdään vuosittain toimintasuunnitelma, joka huomioidaan kaupungin talousarviossa. Kaupunginhallitus hyväksyy toimintasuunnitelman kaupunginjohtajan esityksestä.

Hankkeen tavoitteet mittareineen kirjataan konsernihallinnon ja toimialojen strategisiin sopimuksiin.

Hankkeen toteutusmalli

Kärkihanketta ja siihen liittyvää toteuttamisohjelmaa toteutetaan laaja-alaisella avoimella yhteistyöllä kaupungin ja sen sidosryhmien kesken. Kaikilla hankkeen osa-alueilla suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtana on kaupungin asukkaiden, asiakkaiden ja sidosryhmien osallisuus.

Hankkeen ohjauksesta vastaa ohjausryhmä, jonka kokoonpanosta päättää kaupunginjohtaja. Kärkihankkeeseen ei kohdistu merkittävää erillisrahoitusta, ja se resursoidaan lähtökohtaisesti kaupungin sisäisin järjestelyin. Toteuttamisohjelman toimeenpano edellyttää merkittävää resursointia ja tavoitteiden toteuttamista edistävien toimenpiteiden priorisointia kaupungin toimialoilta. Tarvittava resursointi tarkennetaan osana normaalia kaupungin toiminnan ja talouden vuosisuunnittelua.

Hankkeen rahoituksessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan ulkoisia rahoituslähteitä.

Liite 1Tiedepuisto -kärkihankkeen toteuttamissuunnitelma

Liite 2Kehittämissuunnitelma (Itäharjun kolmio)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus hyväksyy Turun tiedepuisto -kärkihankkeen toteuttamissuunnitelman ja päättää, että hankkeen etenemistä ja vaikuttavuutta seurataan liitteen 1 mukaisilla mittareilla.

Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyy Itäharjun kolmion osalta masterplanin mukaisen kehittämissuunnitelman liitteen 2 mukaisessa muodossa ohjeellisena noudatettavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Yrttiahon tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Rinne:

"Kaupunginhallitus hyväksyy Kampus ja tiedepuisto -kärkihankkeen toteuttamissuunnitelman ja päättää, että hankkeen etenemistä ja vaikuttavuutta seurataan liitteen 1 mukaisilla mittareilla neljännesvuosittain talouden osavuosikatsausten yhteydessä.

Hankkeen taloussuunnittelu toteutetaan siten, että kärkihankeen vuosittainen toimintasuunnitelma liitetään osaksi kaupungin talousarviota.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että Itäharjun kolmion liitteen 2 mukaiset toimenpiteet tuodaan sen päätettäväksi eri valmistelusta."

Jakelu

tpvKonsernihallinto, kaupunkisuunnittelu


Liitteet:

Kh § 265
Liite 1:Tiedepuisto -kärkihankkeen toteuttamissuunnitelma
Liite 2:Kehittämissuunnitelma (Itäharjun kolmio)