Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18707.05.20184

8084-2017 (241)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiahon torirakennusten purkamista koskevaan selvityspyyntöön

Tiivistelmä: -

Kh § 187

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 4.5.2018:

Kaupunginhallituksen jäsen Johannes Yrttiaho on 23.4.2018 tehnyt selvityspyynnön torirakennusten purkamisesta:

”Rakennuslautakunta myönsi rakennusluvan 30.11.2017 § 517 Turun Toriparkki Oy:lle maanalaiseen pysäköintihalliin. Samalla päätöksellä hakijalle myönnettiin lupa nykyisten rakennusten purkamiseen.

Torirakennusten omistaja on Turun kaupunki ja Turun Toriparkki Oy hallitsee maanvuokrasopimuksen nojalla vain maanalaisia alueita. Millä perusteella Toriparkki Oy:lle on myönnetty purkulupa kaupungin omistamiin rakennuksiin? Mikä taho rakennukset käytännössä purkaa? Onko purkulupaa koskeva päätös lain mukainen?”

Kaupunginhallitus on päättänyt lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi kaupunkiympäristötoimialalle.

Kaupunkiympäristötoimiala ilmoittaa selvityksenään seuraavaa:

Maankäyttö- ja rakennuslain 131 §:n mukaan rakennuslupaa haetaan kirjallisesti rakennusvalvontaviranomaiselta. Hakemukseen on liitettävä selvitys mm. siitä, että hakija hallitsee rakennuspaikkaa.

Toriparkki Oy on hakenut rakennuslupaa 2 kerroksisen pysäköintilaitoksen rakentamiseksi 5.7.2017 jätetyllä lupahakemuksella. Hakemuksen liitteenä olevien pääpiirustusten mukaan hankkeen toteuttaminen edellyttää torilla sijaitsevien rakennusten ja rakennelmien purkamista. Tämän vuoksi purkamistoimenpiteet sisältyvät myönnettyyn rakennuslupaan. Hakemuksen liitteenä on Kiinteistöliikelaitoksen 22.6.2017 antama valtakirja, jonka mukaan Turun kaupunki oikeuttaa Toriparkki Oy:n hakemaan rakennuslupaa pysäköintilaitokselle. Valtakirjan on allekirjoittanut toimialajohtaja Jouko Turto (7591-2017).

On myös esitetty kysymys siitä onko rakennuslupa haltija- vai kiinteistökohtainen. Täysin vakiintunut käytäntö on, että rakennuslupa myönnetään hakijasta riippumatta aina kiinteistökohtaisesti tietylle yksilöidylle rakennuspaikalle. Rakennushankkeen voi siis toteuttaa kiinteistön kulloinenkin haltija, eikä myönnettyä rakennuslupaa ole tarpeen muuttaa siinäkään tapauksessa, että kiinteistön haltija vaihtuu rakennusluvan myöntämisen jälkeen. Käytäntö on toisenlainen kuin esim. ympäristöluvan osalta, joka myönnetään aina tietyn luvanhakijan toiminnalle.

Rakennusvalvontaviranomaisen kannalta ei ole merkitystä sillä, kuka rakennushankkeen toteuttaa, kunhan rakennuspaikan haltija antaa suostumuksensa hankkeen toteuttamiselle. Kaupunki voi aloittaa myönnetyn rakennusluvan mukaiset purkutyöt edellyttäen, että luvan ehtoja noudatetaan eikä valitusviranomainen kiellä päätöksen täytäntöönpanoa.

Maankäyttö- ja rakennuslain 119 §:n mukaan rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on oltava hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät edellytykset sen toteuttamiseen.

Rakennushankkeeseen ryhtyvänä pidetään lain tarkoittamassa mielessä yleensä rakennuttajaa, joka ryhtyy toteuttamaan luvan mukaista hanketta. Jos Turun kaupunki on purkutöiden osalta rakennushakkeeseen ryhtyvä, sitovat myönnetyn rakennusluvan ehdot Turun kaupunkia purkutyön osalta.

Rakennuslupa ei ole lainvoimainen, mutta luvanhakijalle on myönnetty vakuutta vastaan lupa suorittaa rakennustyöt ennen lupapäätöksen lainvoimaisuutta. Hallinto-oikeus on hylännyt hakemuksen päätöksen täytäntöönpanon kieltämisestä. Hallinto-oikeus ratkaisee aikanaan rakennuslautakunnan päätöksen lainmukaisuuden. Rakennusvalvonnan tietojen mukaan hallinto-oikeuden aloittamisoikeutta koskevasta välipäätöksestä ei ole valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Rakennusten purkaminen on kilpailutettu kaupungin toimesta ja purkamisen hoitaa Totaalipurku Oy. Aurakadun varressa olevan kioskirakennuksen vuokrasopimus on irtisanottu päättyväksi 15.4.2018. Muiden rakennusten purkamistarve ajoittuu ensi syksyyn. Purkutyön osalta hankkeelle on hyväksytty 11.4.2018 vastaava työnjohtaja.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee edellä olevan selvityksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedYrttiaho Johannes