Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17907.05.20189

3508-2018 (00 01 02)

Strategian mittariston täydentäminen

Tiivistelmä: -

Kh § 179

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

Taustaa

Kaupunginvaltuusto päätti 16.4.2018 § 72 hyväksyä Kaupunkistrategian ja sitä täsmentävät strategiset ohjelmat:

Lisäksi kaupunginvaltuusto valtuutti kaupunginhallituksen täydentämään strategian mittaristoa täytäntöönpanon yhteydessä.

Strategian seurannasta ja mittaamisesta

Kaupunginvaltuuston hyväksymän strategian toteutumista mitataan sekä toimenpiteiden vaikuttavuutta että etenemistä kuvaavilla mittareilla.

  1. Strategiset ohjelmat-dokumentin liitteenä 1 olevat indikaattorit kertovat monipuolisesti koko kaupungin kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin kehityksestä. Ne ovat pääosin kansallisia tilastotietoja, joille on pidemmän aikavälin vertailuarvoja myös muista kaupungeista.
  2. Strategisten ohjelmien toimeenpanon mittarit syntyvät sopimusohjausprosessin tuloksena. Konsernihallinnon ja toimialojen strategisiin sopimuksiin kirjataan strategian toteuttamiseen liittyvät tavoitteet ja mittarit, joilla tavoitteiden saavuttamista seurataan.

Poliittisen prosessin kautta tullet täydennysehdotukset strategian indikaattoreihin

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan valtuustoryhmiltä strategian päivittämisen yhteydessä keräämässä palautteessa ehdotetaan, että strategian mittaristoa täydennetään seuraavilla indikaattoreilla:

Näistä viisi ensimmäistä indikaattoria liittyvät Hyvinvointi ja aktiivisuus-ohjelmaan viimeisen kohdistuessa Kilpailukyky ja kestävä kasvu-ohjelmaan.

Selvitys mittarien toteutettavuudesta

Konsernihallinnon strategian ja kehittämisen vastuualue on selvittänyt mittarien edellyttämien tietojen keräämiseen ja raportointiin liittyviä näkökohtia.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että seuraavat mittarit lisätään kaupunginvaltuuston 16.4.2018 § 72 hyväksymän Strategiset ohjelmat -dokumentin liitteeseen 1, jossa ovat listattuna sekä Hyvinvointi ja aktiivisuus -ohjelman että Kilpailukyky ja kestävä kasvu -ohjelman vaikuttavuutta kuvaavat indikaattorit:

·   Maksuhäiriömerkintöjen määrä

·   Muunkielisen väestön osuus lukio- ja ammatillisessa koulutuksessa

·   Yksin asuvien yli 75 vuotiaiden määrä

·   Lastensuojelun työntekijöiden asiakasmäärä

·   Asunnottomien määrä

·   Turussa toimivien yritysten liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys sillä edellytyksellä, että aineisto on saatavissa Tilastokeskukselta.

Näistä viisi ensimmäistä indikaattoria lisätään Hyvinvointi ja aktiivisuus-ohjelman ja viimeinen Kilpailukyky ja kestävä kasvu-ohjelman indikaattoreihin.

Mittarien tilanne raportoidaan vuosittaisen strategian seurannan ja arvioinnin yhteydessä yhdessä muiden strategian mittarien kanssa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tiedIT-palvelut
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, strategia ja kehittäminen
tiedMatkailun palvelukeskus
tiedRevisiotoimisto
tiedSivistystoimiala
tiedTilapalvelukeskus
tiedTurun Työterveystalo
tiedTyöllisyyspalvelukeskus
tiedVapaa-aikatoimiala
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVelkaneuvonta