Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17107.05.20184

4258-2016 (641, 021)

Turun Toriparkki Oy:n rahoitus, vakuus ja vakuutusselvitys

Tiivistelmä: -

Kh § 171

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 4.5.2018:

Turun kaupunginvaltuusto päätti 30.5.2016 § 93 hyväksyä Kauppatorin maanalaisen pysäköintilaitoksen maanvuokrasopimuksen. Maanvuokrasopimuksessa on sovittu ehdoista, joilla Turun kaupunki vuokraa Turun Toriparkki Oy:lle Kauppatorin ja siihen rajoittuvien katujen maanalaiset tilat pysäköintilaitoksen rakentamista varten. Kaupunginvaltuusto päätti samalla oikeuttaa kiinteistötoimialajohtajan allekirjoittamaan sopimuksen.

Maanvuokrasopimuksen kohdan 3.13 Pysäköintilaitoksen rahoitus, vakuudet ja vakuutukset mukaan ”Vuokramiehen on esitettävä ennen pysäköintilaitoksen rakentamisen aloittamista kaupungille luotettava selvitys;

1. rakennushankkeen kustannuksista,

2. hankkeen rahoituksesta ja

3. rakentamisajan vakuus- ja vakuutusjärjestelyistä, joilla varmistetaan pysäköintilaitoksen toteutuminen vuokramiehen toimesta.

Rakennustyöt voidaan aloittaa vasta, kun kaupunki on hyväksynyt hankkeen rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvityksen.”

Asian merkityksellisyyden ja kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanoroolin näkökulmasta on tarkoituksenmukaista, että selvitys käsitellään kaupunginhallituksen toimesta.

Turun Toriparkki Oy:n omistuspohja laajenee ja omistajaksi tulee suunnatulla osakeannilla Taaleri Oyj:n 100 prosenttisesti omistama tytäryhtiö Taaleri Sijoitus Oy. Omistusjärjestely liittyy pysäköintilaitoksen rakennushankkeen etenemisestä kehitysvaiheesta toteutusvaiheeseen. Järjestelyllä vahvistetaan Turun Toriparkki Oy:n osakepääomaa siten, että Taaleri Sijoitus Oy tulee yhtiön enemmistöosakkaaksi.

Taaleri on finanssiryhmä, jonka emoyhtiö Taaleri Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämälle pörssilistalle. Taaleri-konserni koostuu kolmesta liiketoiminta-alueesta: Varainhoito, Rahoitus ja Energia. Taalerin palvelut on suunnattu institutionaalisille sijoittajille, yrityksille sekä yksityishenkilöille.

Konsernin liiketoiminnalliset tytäryhtiöt ovat: Taaleri Varainhoito Oy ja sen tytäryhtiöt, Taaleri Pääomarahastot Oy-konserni, Taaleri Sijoitus Oy-konserni, Taaleri Energia Oy sekä Vakuutusosakeyhtiö Garantia. Lisäksi Taalerilla on osakkuusyhtiöt Fellow Finance Oyj, joka tarjoaa vertaislainapalveluja sekä Inderes Oy, joka tuottaa analyysejä ja markkinainformaatiota sijoittajille.

Taalerilla oli joulukuun 2017 lopussa hallinnoitavia varoja 5,6 miljardia euroa ja varainhoidon asiakkaita 4.400. Taaleri Oyj:llä on yli 3.900 osakkeenomistajaa ja yhtiön toiminta on Finanssivalvonnan valvomaa.

Hankkeeseen ryhtyjältä saadun tiedon mukaan rakennussuunnitelman mukaisen pysäköintilaitoksen kustannusarvio on noin 40 M€ ja se rahoitetaan Turun Toriparkki Oy:n liikkeeseen laskemalla Taaleri Oyj:n järjestämällä omapääomaehtoisella juniorivelkakirjalainalla ja pankin järjestämällä projektirahoituksella.

Kaupungin tietoon tulee vuokrasopimuksen mukaan saattaa luotettava selvitys järjestelyistä, joilla varmistetaan pysäköintilaitoksen toteutuminen vuokramiehen toimesta. Kyseisen vuokrasopimusehdon täyttämiseksi yhtiö tulee antamaan nyt käsiteltävän selvityksen lisäksi kaupunginhallitukselle yksityiskohtaisen rahoitusselvityksen pörssisäännösten mukaisesti arviolta kesäkuun 2018 aikana ennen kuin varsinaisia rakennustöitä voidaan aloittaa.

Taaleri Oyj:n sitoutuessa Turun Toriparkki Oy:n pääomistajana hankkeen rahoituksen järjestämiseen kaikki sellainen tieto, jolla on mahdollisesti merkitystä Taaleri Oyj:n osakkeen arvoon, tulee julkistaa samanaikaisesti kaikille osapuolille.

Valittavalta pääurakoitsijalta tai urakoitsijoilta edellytetään normaalin käytännön mukainen rakennus- ja takuuaikainen vakuusjärjestely pankilta tai vakuuksia järjestävältä vakuutusyhtiöltä. Urakoitsijalta edellytetään myös normaalin käytännön mukaiset vastuu- ja rakennustyövakuutukset.

Yksityiskohtainen vakuus- ja vakuutusselvitys toimitetaan kaupunginhallituksen tietoon, kun urakkasopimus on allekirjoitettu. Kohteen valmistuttua Turun Toriparkki Oy ottaa kohteelle normaalin kiinteistövakuutuksen sekä tarvittavat toiminnalliset vakuutukset.

Liite 1Turun Toriparkki Oy:n rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitys

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä liitteenä 1 olevan Turun Toriparkki Oy:n ja Taaleri Sijoitus Oyj:n allekirjoittaman rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvityksen sekä Turun Toriparkki Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Pölösen ja Taaleri Sijoitus Oy:n toimitusjohtaja Karri Haaparinteen antaman suullisen selvityksen tiedoksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että ennen pysäköintilaitoksen varsinaisten rakennustöiden aloittamista Turun Toriparkki Oy:n on annettava kaupunginhallitukselle selvitys hankkeen rahoitusjärjestelystä, jolla varmistetaan pysäköintilaitoksen toteutuminen yhtiön toimesta ja,

että Turun Toriparkki Oy:n tulee toimittaa urakkasopimuksen allekirjoituksen jälkeen kaupungille normaalin käytännön mukaisesti tiedot pysäköintilaitoksen rakennus- ja takuuaikaisesta vakuusjärjestelystä sekä vakuutuksista.

PäätösKaupunginhallitus päätti merkitä liitteenä 1 olevan Turun Toriparkki Oy:n ja Taaleri Sijoitus Oy:n rahoituskatsauksen sekä Turun Toriparkki Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jari Pölösen ja Taaleri Sijoitus Oy:n toimitusjohtaja Karri Haaparinteen antaman suullisen selvityksen tiedoksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että ennen pysäköintilaitoksen varsinaisten rakennustöiden aloittamista Turun Toriparkki Oy:n on annettava kaupunginhallitukselle maanvuokrasopimuksessa edellytetty rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitys, jolla varmistetaan pysäköintilaitoksen toteutuminen yhtiön toimesta.

Päätös asiassa tehtiin Vornasen Maaskolan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa esittelivät Turun Toriparkki Oy:n toimitusjohtaja Jari Pölönen ja Taaleri Sijoitus Oy:n toimitusjohtaja Karri Haaparinne.

Jakelu

aoTaaleri Sijoitus Oy
aoTurun Toriparkki Oy
tiedVirtanen Jarkko


Liitteet:

Kh § 171
Liite 1:Turun Toriparkki Oy:n rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvitys