Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15630.04.20185

5011-2018 (10 02 05, 10 02 03)

Kaavan ajanmukaisuuden arviointi ja rakennuskiellon määrääminen Runosmäen (85) kaupunginosan korttelin 11 tontille 5 (Rakennuskielto 137)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristötoimiala esittää rakennuskiellon määräämistä Runosmäen kaupunginosan korttelin 11 tontille 5 asemakaavan muuttamisedellytysten turvaamiseksi. Asemakaava on katsottava vanhentuneeksi.

Kh § 156

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 25.4.2018:

Runosmäen (85) kaupunginosan korttelin 11 tontti 5 (Munterinkatu 8) on 24.12.1980 voimaan tullessa asemakaavassa varattu huoltorakennusten korttelialueeksi (AH). Tontille saa rakentaa enintään kaksikerroksisia huoltorakennuksia, joiden yhteenlaskettu kerrosala on 1944 kem2. Ympäristöministeriön Asemakaavamerkinnät ja -määräykset -oppaan nro 12 (2000) mukaan AH-korttelialueelle voidaan rakentaa esimerkiksi vähäinen asuntoalueen omaan tarpeeseen tarkoitettu lämpökeskus tai asuntoalueen yhteispalvelujen, kuten pesulan tai varastojen tarvitsemia tiloja.

Tontilla sijaitsee tällä hetkellä rakennusrekisterin tietojen mukaan teollisuuden tuotantorakennus, kulkuneuvojen suoja- ja huoltorakennus sekä voimalaitosrakennus.

Tontille on vireillä rakennuslupahakemus lämpökeskusrakennuksen rakentamiseksi sekä kahden rakennuksen purkamiseksi. Rakennuksen suunniteltu kerrosala on 1394 m2. Rakennusvalvonta on tulkinnut hankkeen asemakaavan mukaiseksi.

Tontti sijaitsee keskeisellä paikalla Majoitusmestarinkadun ja Munterinkadun kulmassa, asuinkortteleiden välittömässä läheisyydessä, johon ei sovellu lupahakemuksen mukainen lämpölaitostoiminta. Esitetty lämpökeskus vastaa korkeudeltaan seitsenkerroksista kerrostaloa eikä se kokonsa eikä toiminnan laadun vuoksi ole kaupunkikuvallisesti eikä ympäristövaikutuksiltaan alueelle sopiva. Runosmäen alueen pohjoispuolella on lisäksi vireillä asemakaavanmuutos, johon vastaavanlaista lämpölaitostoimintaa on suunniteltu sijoitettavaksi.

Voimassa olevan asemakaavan mukainen käyttötarkoitus voidaan katsoa maankäyttö- ja rakennuslain 60 §:n mukaisesti vanhentuneeksi. Kaavan toteuttamisella on merkittävä vaikutus alueen käytön ja ympäristökuvan kannalta, joten arviointi voidaan tehdä myös yhtä tonttia koskien. Tontille, johon rakennuskieltoa esitetään, tulisikin asemakaavanmuutoksella etsiä sellainen käyttötarkoitus, joka tukee alueen elinvoimaisuuden kehittämistä ja palvelee nykyistä paremmin asukkaiden tarpeita.

Kaupunkisuunnittelun näkemyksen mukaan kyseessä olevan tontin käyttötarkoitusta tulisi muuttaa siten, että se tukee kaupunginvaltuuston 16.4.2018 hyväksymässä strategian päivitystä koskevassa päätöksessä mainittua kohtaa:

”Turku ehkäisee ja vähentää sekä eriarvoisuutta että syrjäytymistä

Turku ehkäisee ja vähentää aktiivisesti asukkaidensa eriarvoisuutta. Tasapuolinen kaupunkikehitys, toimivat asuntomarkkinat, varhaiskasvatus ja koulutus ovat tässä keskeisessä asemassa.

Turku haluaa olla tasa-arvoisen kaupunkikehittämisen ja lähiöpolitiikan edelläkävijä. Alueiden eriarvoistumiseen puututaan ja lähiöille laaditaan omat tulevaisuuden visiot. Kestävän kasvun saavuttamiseksi toimivilla asuntomarkkinoilla turvataan riittävä ja kohtuuhintainen vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasuntotuotanto. Monimuotoisella asuntotuotannolla huolehditaan eri asuntotyypeistä uusillekin asuinalueille. Lähiöiden täydennysrakentaminen elävöittää alueita, turvaa palvelurakenteen kestävyyttä ja kaventaa alueiden välistä eriarvoisuutta.”

Asemakaavamuutoksen valmistelun käynnistäminen edellyttää, että tontti määrätään maankäyttö- ja rakennuslain 53 §:n mukaisesti rakennuskieltoon sen turvaamiseksi, ettei alueelle myönnetä rakennuslupaa sellaiseen toimintaan, joka ei tue edellä mainittua tavoitetta.

Hallintosäännön 33 §:n 1 momentin 1)-kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat mm. rakennuskiellon määräämistä (maankäyttö- ja rakennuslaki MRL 53 §) sekä asemakaavan ajanmukaisuuden arviointia silloin, kun kaava katsotaan vanhentuneeksi (MRL 60 §).

Liite 1Rakennuskieltokartta nro 137, 25.4.2018

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Runosmäen kaupunginosan Runosmäen (85) kaupunginosan korttelin 11 tontti 5 määrätään rakennuskieltoon maankäyttö- ja rakennuslain 53 §:n mukaisesti 30.4.2020 saakka.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että Runosmäen kaupunginosan (85) kaupunginosan korttelin 11 tonttia 5 koskeva asemakaava katsotaan maankäyttö ja rakennuslain 60 §:n mukaisesti vanhentuneeksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen varsinaista päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 9-5.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Tavio, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Maaskolan Lindforsin kannattamana tekemän pöydällepanoehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Raaska, Pätäri ja Lundén.

Eklund, Hellsten ja Yrttiaho ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Raaska, Hellstenin tilalla Pätäri ja Yrttiahon tilalla Lundén.

Jakelu

aoRunosmäen Lämpö Oy
tpvKaupunkiympäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 156
Liite 1:Rakennuskieltokartta nro 137, 25.4.2018