Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16630.04.20181

7219-2017 (061, 021)

Hammashuollon instrumentteja koskeva hankintaoikaisu

Tiivistelmä:

JH Hammastuote Oy on tehnyt hankintaoikaisuvaatimuksen hammashuollon instrumentteja koskevasta hankinta- ja logistiikkajohtajan hankintapäätöksestä 15.3.2018 § 13. Kaupunginhallitukselle esitetään, että hankintapäätös poistetaan siltä osin kuin position "Deegeli, 50 ml" tuotekohtaiseksi hankintapaikaksi on valittu Hammasväline Oy, suljetaan Hammasväline Oy:n mainittuun positioon tarjoama tuote tarjouskilpailusta, vahvistetaan mainitun position hankintapaikaksi JH Hammastuote Oy sekä että JH Hammastuote Oy:n hankintaoikaisuvaatimus hylätään muilta osin perusteettomana.

Kh § 166

Konsernihallinto, Lakiasiat, kaupunginlakimies Jukka Vanto 24.4.2018:

Asian tausta

Hankinta- ja logistiikkakeskus on ilmoittanut 19.12.2017 julkaistulla kansallisella hankintailmoituksella avoimella menettelyllä toteutettavasta hammashuollon instrumenttien hankinnasta 31.12.2019 päättyvälle sopimuskaudelle.

Hankinta- ja logistiikkajohtaja on 15.3.2018 tekemällään hankintapäätöksellä § 13 vahvistanut hammashuollon instrumenttien tuotekohtaiset hankintapaikat. Päätöksen yhteydessä JH Hammastuote Oy:n ja kolmen muun tarjoajan tarjoamia tuotteita on hylätty tarjouspyynnön vastaisina.

JH Hammastuote Oy on tehnyt hankintapäätöstä koskevan hankintaoikaisuvaatimuksen.

Hankintaoikaisuvaatimus perusteineen

JH Hammastuote Oy on vaatinut tarkistamaan positioon ”Hammaskivilaitteen kärki, 33” valitun tuotteen soveltuvuuden positioon, koska valittu tuote on eri valmistajan valmistama tuote kuin pyydetty tuote eli EMS W&H:n valmistama tuote. Lisäksi JH Hammastuote Oy on vaatinut, että Positioihin ”Jäljennöslusikat ylä/ala perforoimaton” ja ”Jäljennöslusikat, ylä/ala perforoitu” valitaan tarjouspyynnön mukaiset tuotteet eikä kertakäyttöjäljennöslusikoita, taikka että kaikilta tarjoajilta pyydetään tarjous kertakäyttöjäljennöslusikoista. Valitut tuotteet ovat kertakäyttölusikoita, vaikka hankintamenettelyn aikana oli tiedusteltu sitä, käyvätkö kertakäyttölusikat, ja vaatimuksena oli ilmoitettu metallilusikat. Vielä JH Hammastuote Oy on vaatinut, että positioon ”Deegeli, 50 ml” valitaan tilavuudeltaan tarjouspyynnön mukainen tuote, koska valittu tuote on tilavuudeltaan 30 millilitraa.

Siltä osin kuin JH Hammastuote Oy:n tarjoamia tuotteita on hylätty, yhtiö on pyytänyt oikaisua alla seuraavien tuotteiden osalta:

- Gracey kyretti mes./dist, teroitusvapaa

- Sirppi, teroitusvapaa

- Yleiskyretti teroitusvapaa

- Sirppi mini, teroitusvapaa

- Sirppi mikro, teroitusvapaa

- Gracey mini, teroitusvapaa

- Syntette mini, teroitusvapaa

- Gracey kyretti, teroitusvapaa

- Yleiskyretti, teroitusvapaa

- Sirppi, teroitusvapaa

- Implanttikyretti, teroitusvapaa

- Yleiskyretti Langer, teroitusvapaa

- Mini Gracey kyretti, teroitusvapaa

JH Hammastuote Oy:n tarjoamissa instrumenteissa on tarkoituksenmukaisesti rosopintainen varsi. Edellä luetellut tuotteet ovat hylätty rosopintaisen kahvan vuoksi. Tarjottujen tuotteiden kahvat/varret ovat kevyitä, hygieenisiä ja ergonomisia. Varsissa olevat rosot ovat malliltaan U- eivätkä V-mallisia, jotta ne puhdistuisivat hyvin. Rosot myös auttavat käyttäjää huolehtimaan siitä, ettei ote instrumentista ole liian voimakas. Jatkuva kova puristusote instrumentista aiheuttaa rannekanavaongelmia, esimerkiksi rannekanavaoireyhtymää, joka on yleistä suuhygienisteillä. Rosot tekevät instrumenteista myös helpommin kädessä pysyviä täysin sileisiin pintoihin verrattuna. Instrumenttien varsista ja niiden nystyistä on tutkimustietoa.

Lausumat

Kuultavat eivät ole käyttäneet niille varattua tilaisuutta lausuman antamiseen.

Hankintaoikaisuvaatimuksen arviointi 

Oikeusohjeet

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta.

Hankintalain 132 §:n mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin. Päätöksen tai ratkaisun oikaiseminen ei edellytä asianosaisen suostumusta.

Hankintamenettely ja asian arviointi

Asiassa on kyse hammashuollon instrumenttien hankinnasta.

JH Hammastuote Oy:n on katsottava esittäneen, että hankintayksikkö on menetellyt virheellisesti, kun se ei ole sulkenut positioihin ”Hammaskivilaitteen kärki, 33”, ”Jäljennöslusikat ylä/ala perforoimaton”, ”Jäljennöslusikat, ylä/ala perforoitu” ja ”Deegeli, 50 ml” valittuja tuotteita tarjouspyynnön vastaisina tarjouskilpailusta. Lisäksi siltä osin kuin JH Hammastuote Oy:n tarjoamia tuotteita on hylätty tarjouspyynnön vastaisina, yhtiö on pyytänyt oikaisua 13 tuotteen osalta.

Tarjouspyynnön kohdassa ”Hylkäämisperusteet” on todettu, että tarjous hylätään jos tarjouspyyntöasiakirjoissa esitetyt vaatimukset eivät täyty tai jos tarjous ei muilta osin vastaa tarjouspyyntöä.

Tarjouspyynnön kohdan ”Yhteiset kriteerit/tiedot” alakohdassa ”Tuotteiden puhdistettavuus” on muun ohella edellytetty, että tarjottujen tuotteiden tulee olla riittävän sileät jotta tuotteiden asianmukainen hygienia ja puhdistaminen

onnistuu Turun kaupungin hyvinvointitoimialan suun terveydenhuollon käytäntöjen mukaisesti.

Ilmaisulla sileä tarkoitetaan yleisesti pinnaltaan tasaista. Kuten JH Hammas-tuote Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksesta ilmenee, sen mainitsemat tuotteet eivät ole sileitä vaan rosoisia eli pinnaltaan epätasaisia. Näin ollen hankintayksikkö ei ole menetellyt virheellisesti, kun se on sulkenut JH Hammastuote Oy:n pinnaltaan rosoiset tuotteet tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisina.

Tarjouspyynnön positioon ”Hammaskivilaitteen kärki, 33” tarjoajan on tullut syöttää muun ohella tarjotun tuotteen nimike ja valmistaja. Tarjouspyyntöön ei sisälly mainintaa siitä, että hammaskivenpoistokärkien tulisi olla EMS W&H:n valmistamia. Hankintayksikkö ei siten ole menetellyt virheellisesti, kun se ei ole sulkenut Hammasväline Oy:n positioon ”Hammaskivilaitteen kärki, 33” tarjoamaa tuotetta tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena.

Tarjouspyynnön positioiden ”Jäljennöslusikat ylä/ala perforoimaton” ja ”Jäljennöslusikat, ylä/ala perforoitu” osalta ei ole edellytetty, etteivät jäljennöslusikat saisi olla kertakäyttöisiä, eikä lusikoiden kertakäyttöisyydestä ole julkaistu hankintamenettelyssä kysymyksiä tai vastauksia. Hankintayksikkö ei siten ole menetellyt virheellisesti, kun se ei ole sulkenut Plandent Oy:n positioihin ”Jäljennöslusikat ylä/ala perforoimaton” ja ”Jäljennöslusikat, ylä/ala perforoitu” tarjoamia tuotteita tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisina.

Tarjouspyynnön positioon ”Deegeli, 50 ml” tarjoajan on tullut syöttää muun ohella tarjotun tuotteen pakkauskoko. Positioon valittu Hammasväline Oy:n tarjoama deegeli on tilavuudeltaan 30 millilitraa. Positioon valittu tuote ei siten ole sisällöltään vastannut kyseiselle tuotteelle tarjouspyynnössä asetettua pakollista vähimmäisvaatimusta. Näin ollen hankintayksikkö on menetellyt virheellisesti, kun se ei ole sulkenut Hammasväline Oy:n positioon ”Deegeli, 50 ml” tarjoamaa tuotetta tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena.

Tarjouspyynnön mukaan tuotteista valitaan hinnaltaan halvin. Suoritetun tarjousvertailun mukaan JH Hammastuote Oy:n positioon ”Deegeli, 50 ml” tarjoama tuote on hinnaltaan halvin.

Johtopäätökset

Kaupunginhallitus hankintaoikaisuna

- poistanee hankinta- ja logistiikkajohtaja 15.3.2018 tekemän hankintapäätöksen § 13 siltä osin kuin position ”Deegeli, 50 ml” tuotekohtaiseksi hankintapaikaksi on valittu Hammasväline Oy,

- sulkenee Hammasväline Oy:n positioon ”Deegeli, 50 ml” tarjoaman tuotteen tarjouskilpailusta tarjouspyynnön vastaisena ja

- vahvistanee position ”Deegeli, 50 ml” tuotekohtaiseksi hankintapaikaksi JH Hammastuote Oy:n mainittuun positioon tarjoaman tuotteen sekä

- hylännee JH Hammastuote Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksen muilta osin perusteettomana.

Oheismateriaali 1JH Hammastuote Oy:n hankintaoikaisuvaatimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hankintaoikaisuna:

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoDental-Systems Oy
aoHammasväline Oy
aoJH Hammastuote Oy
aoMediq Suomi Oy
aoOrtomat Herpola Oy
aoPlandent Oy
tiedKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, strateginen hankinta