Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus14823.04.20187

1402-2018 (01 01 00)

Oikaisuvaatimukset Turun kaupunginhallituksen 12.2.2018 § 68 tekemään päätökseen koskien Turun kaupunkiympäristötoimialalle perustettavan lupapäällikön viran kelpoisuusvaatimuksia

Tiivistelmä: -

Kh § 148

Konsernihallinto strateginen HR, henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 16.4.2018:

Kaupunginhallitus päätti 20.2.2018 § 68, että Turun kaupunkiin kaupunkiympäristötoimialan rakennusvalvontaan perustetaan lupapäällikön virka (TS/palkkaryhmä III, 5 01 01 01 1). Viran kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aiempi rakennusarkkitehdin tai rakennusinsinöörin tutkinto sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus. Viran tehtäväkohtainen palkka on 4.250 €/kk.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry on 5.3.2018 tehnyt oikaisuvaatimuksen perustetun lupapäällikön viran kelpoisuusvaatimuksista ja vaatii, että kaupunginhallituksen päätös 12.2.2018 § 68 lupapäällikön kelpoisuusvaatimuksista tulee oikaista. Viran kelpoisuusvaatimus tulee olla ylempi korkeakoulututkinto arkkitehtuurin alalta sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus. Kuntalain 137 §:n mukaan kunnanhallituksen päätöksestä saa tehdä oikaisuvaatimuksen se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen. Kuntalain 3 §:n mukaan kunnan jäsen on muun muassa yhteisö ja säätiö, jonka kotipaikka on kunnassa tai se, joka omistaa tai hallitsee kiinteää omaisuutta kunnassa. Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry:n kotipaikka on Helsinki eikä yhdistys ole osoittanut omistavansa tai hallitsevansa kiinteää omaisuutta Turussa. Yhdistyksellä ei siten ole oikeutta tehdä oikaisuvaatimusta asiassa ja oikaisuvaatimus on jätettävä tutkimatta.

Kymmenen Turun kaupungin kaavoitusarkkitehtia ovat 12.3.2018 tehneet yhteisen oikaisuvaatimuksen perustetun lupapäällikön viran kelpoisuusvaatimuksista ja vaativat, että kaupunginhallituksen päätöstä 12.2.2018 § 68 lupapäällikön kelpoisuusvaatimuksista tulee oikaista. Viran kelpoisuusvaatimus tulee olla ylempi korkeakoulututkinto arkkitehtuurin alalta sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus.

Kaavoitusarkkitehtien tekemässä oikaisuvaatimuksessa todetaan, että lupapäällikkö koordinoisi lupapalveluja ja toimisi myös lupa-arkkitehtien lähiesimiehenä. Lisäksi lupapäällikkö valmistelisi rakennusvalvonnan lupapäätöksiä ja päättäisi lupien myöntämisestä erikseen määritellyllä alueella. Lupapäällikön viran tehtäväkuvauksen mukaan 40 % lupapäällikön työajasta kuluisi ”lupavalmistelu- ja päätöksenteko” -tehtäviin, joiden hoitaminen edellyttää Turun kaupungilla joko arkkitehdin tai rakennusarkkitehdin tutkintoa. Tästä syystä ja koska lupapäällikön tehtävät ovat lupa-arkkitehtien tehtäviä vaativampia esimiestehtävien ja koordinointivastuun vuoksi, oikaisuvaatimuksen tehneet kaavoitusarkkitehdit katsovat, että viranhaltijalla tulisi olla arkkitehdin ylempi korkeakoulututkinto.

Oikaisuvaatimuksessa todetaan lisäksi, että rakennusvalvonnan lupa-arkkitehdit vastaavat työssään syntyvästä toiminnallisesta, visuaalisesta ja esteettisestä ympäristön laadusta, jolloin myös heidän lähiesimieheltään tulee edellyttää vähintään samaa koulutustasoa. Ylempi korkeakoulututkinto arkkitehtuurin alalla on Suomessa ainoa tutkinto, joka antaa Euroopan Unionin ammattipätevyysdirektiivin mukaan automaattisen pätevyyden rakennussuunnittelun korkeimmalla tasolla.

Lupapäällikön tehtävistä pääosa (noin 60 %) on esimiestehtäviä. Tämän lisäksi lupapäällikkö valmistelee ja tekee lupapäätöksiä muiden rakennusvalvonnan lupavalmistelijoiden tavoin. Lupapäällikön tehtävissä korostuvat työn organisointi, toimintojen kehittäminen sekä tavoitteiden asettaminen ja niiden seuranta. Esimiestehtävässä painotetaan siis työnjohdollista roolia. Tämän vuoksi tehtävään haetaan henkilöä, jolla on koulutuksensa, kokemuksensa ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa puolesta edellytykset suoriutua yllä mainituissa toiminnoissa.

Rakennusvalvonnassa työskentelee tällä hetkellä yhteensä 6 henkilöä, jotka valmistelevat rakennusvalvonnan lupapäätöksiä (muut kuin puun kaatoa koskevat luvat). Näistä lupavalmistelijoista kolme on arkkitehteja, kaksi rakennusarkkitehteja ja yksi rakennusinsinööri. Tämän lisäksi on avoinna yksi arkkitehdin/rakennusarkkitehdin virka. Riippumatta lupapäällikön koulutuksesta rakennusvalvonnan lupavalmistelussa on riittävästi ammattitaitoa arvioida rakentamisen arkkitehtonista ja kaupunkikuvallista laatua. Lupapäällikön koulutusvaatimus ei myöskään sulje pois sitä vaihtoehtoa, että lupapäälliköksi valitaan arkkitehti.

Rakennusvalvonnassa työskentelee arkkitehtien lisäksi useiden muiden alojen asiantuntijoita, kuten rakennus- ja LVI-alan insinöörejä, diplomi-insinöörejä, hortonomi ja lakimies. Kaikkien näiden asiantuntijoiden ammattitaito on myös nykyisten lupavalmistelijoiden käytettävissä. Arkkitehdin tutkinto ei anna rakennusinsinöörin tutkintoa parempia valmiuksia esimerkiksi hankkeiden juridiseen arviointiin.

Rakennusvalvonnan lupavalmistelussa tehtävät linjaukset ja tulkinnat tehdään yhteistyössä kaikkien lupavalmistelijoiden kanssa mutta lopullisen linjauksen asiassa tekee rakennustarkastaja, joka vastaa koko rakennusvalvonnan toiminnan tuloksellisuudesta ja työn laadusta. Tätä asetelmaa ei ole tarkoitus muuttaa jatkossakaan, eikä lupapäällikön tehtäviin tule kuulumaan lupavalmistelun vaatimustason määrittäminen tai tulkintakysymysten linjanveto.

Turun kaupunki toteaa, että lupapäällikön virkaan ei ole olemassa lakiin perustuvaa kelpoisuusvaatimusvaatimusta. Näin ollen Turun kaupunki on voinut oman harkintansa mukaan määritellä lupapäällikön viran kelpoisuusvaatimukset edellä esitetyillä perusteilla.

Kaupunginhallituksen 20.2.2018 § 68 tekemä päätös lupapäällikön viran perustamisesta ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä kaupunginhallitus päätöstä tehdessään ole ylittänyt toimivaltaansa eikä päätös ole muutenkaan lainvastainen. Päätös ei myöskään ole epätarkoituksenmukainen. Kaupunginhallitukselle esitetään, että SAFA ry:n oikaisuvaatimus jätetään tutkimatta ja kaavoitusarkkitehtien oikaisuvaatimus hylätään perusteettomana.

Oheismateriaali 1Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry:n oikaisuvaatimus

Oheismateriaali 2Turun kaupungin kaavoitusarkkitehtien oikaisuvaatimus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää jättää tutkimatta Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ry:n tekemän oikaisuvaatimuksen sekä hylätä perusteettomana Turun kaupungin kaavoitusarkkitehtien tekemän oikaisuvaatimuksen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Schaumanin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.