Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus14423.04.20184

10674-2016 (642, 021)

Puolalan koulun peruskorjauksen aikaisia väistötilajärjestelyjä koskevan päätöksen uudelleenarviointi

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle tuodaan uudelleenarvioitavaksi kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 21.3.2018 § koskien Puolalan koulun väistötila-asiaa. Sepänkatu 2 kiinteistössä suoritettujen tutkimusten ja laadittujen raporttien pohjalta ei ole todettavissa, etteikö tiloja voisi käyttää alkuperäisen suunnitelman mukaan Puolalan koulun väistötilana.

Kh § 144

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 18.4.2018:

Puolalan koulun Kauppiaskadun yksikön peruskorjausta koskeva hankesuunnitelma hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 26.10.2015 § 180. Tässä vaiheessa ei vielä tehty päätöstä väistötilasta, vaan asia käsiteltiin kasvatus- ja opetuslautakunnassa 19.10.2016 § 132. Lautakunta päätti, että koulun peruskorjauksen ajaksi Puolalan koulun 1.-2. -luokkien oppilaat sijoitetaan Topeliuksen kouluun ja 3.-6. -luokkien oppilaat Sepänkadulla olevaan koulurakennukseen.

Sepänkatu 2 on ollut Turun ammattikorkeakoulu Oy:n käytössä kesään 2015 asti, jonka jälkeen se tiivisti toiminnan muihin olemassa oleviin tiloihin. Tämä suunnitelma oli osa AMK:n kampushankekokonaisuutta. Asian käsittelyn yhteydessä linjattiin Sepänkadun kiinteistöjen (Sepänkatu 1 ja 2) kehitystoimenpiteiksi kohteiden kaavalliset tarkastelut ja myynti. Sepänkadun tyhjennyttä tilat vuokrattiin Turun normaalikoulun lukion väistötilaksi. Normaalikoulu muutti pois Sepänkadulta vuoden 2016/2017 vaihteessa ja vuoden 2017 alusta tiloihin muutti väistöön Turun suomalaisen Yhteiskoulun lukio. Tällä hetkellä tila on tyhjä, kun TSYK muutti korjattuihin tiloihinsa helmikuussa 2018. Puolalan koulun olisi tarkoitus muuttaa tiloihin väistöön kesällä 2018. On ajateltu, että Puolalan koulu olisi viimeinen väistökoulu ko. tilassa. Rakennus on teknisesti käyttöikänsä päässä ilman mittavaa peruskorjausta.

TSYK:n käyttäessä Sepänkadun tiloja, on siellä vuoden 2017 aikana koettu erilaisia sisäilmaoireita. Tiloista on vuoden 2017 aikana tullut useita sisäilmailmoituksia. Oireilua oli ensin henkilökunnalla, mutta kohti vuodenvaihdetta 2017/2018 myös oppilailla esiintyi oireilua. Noin 70 oppilasta ilmoittautui kouluterveydenhuoltoon. Kiinteistöliikelaitos ja sittemmin Tilapalvelukeskus on tehnyt vuoden 2017 ja 2018 aikana merkittäviä parannuksia Sepänkadun ilmanvaihtoon, jonka uskottiin olevan keskeinen oireilujen aiheuttaja. Oppilasmäärä TSYK:ssä on noin 750 ja se on ollut ylimitoitettu Sepänkadun tiloihin.

Sepänkadun väistötilakäyttö on kyseenalaistettu sivistystoimialan sisäilmatyöryhmässä, joten sivistystoimiala on nostanut kohteen käytön Puolalan koulun väistötilana uudelleen arvioitavaksi. Asia saatettiin kasvatus- ja opetuslautakunnan käsittelyyn 7.3.2018 § 40. Tällöin ehdotettiin, että Sepänkadun sijaan väistötilana käytettäisiin Ruiskatu 8 kiinteistöä, joka tulee vapautumaan AMK:n käytöstä toukokuussa 2018. Lautakunta palautti asian uudelleen valmisteltavaksi.

Asian käsittely kasvatus- ja opetuslautakunnassa 21.3.2018

Lautakunnalle tuotiin selvitys, jossa oli esitelty neljä vaihtoehtoa Puolalan koulun väistötiloiksi. vaihtoehdot kuvattiin seuraavasti:

1. Sepänkatu 2

Sepänkadulla on helmi-maaliskuussa 2018 teetetty sisäilmastoselvitys rakennusterveysasiantuntijalla (Raksystems Oy). Raportissa kohteen sisäilmaolosuhteita arvioidaan 4-portaisella asteikolla seuraavasti: ”tavanomaisesta poikkeava olosuhde epätodennäköinen”, ”tavanomaisesta poikkeava olosuhde mahdollinen”, ”tavanomaisesta poikkeava olosuhde todennäköinen” ja ”tavanomaisesta poikkeava olosuhde erittäin todennäköinen”. Raportin mukaan Sepänkatu 2:ssa tavanomaisuudesta poikkeava olosuhde on epätodennäköinen.

Raportissa kehotetaan tekemään seuraavat toimenpiteet:

- Ilmastointikojeiden ohjauksen järjestäminen taajuusmuuntajien avulla.

- Ikkunoiden liittymien tiivistäminen seinärakenteisiin, ikkunoiden huoltomaalaus ja tiivisteiden uusiminen.

- Ikkunoiden tiivisteisiin on jätetty tuloilmaraot sisäpuolisen ikkunapokan yläreunaan (ilmanvaihtosuunnitelman 1992 mukaisesti). Tiivisterako jätetään myös uusien tiivisteiden asennustyön yhteydessä.

- Kellarikerroksen vanhan saunaosaston/opetustilojen välioven muuttaminen tiivisteillä varustettuun huoneisto-oveen.

Nämä kaikki toimenpiteet tullaan tekemään, mikäli kohde jatkaa opetuskäytössä. Kohteen ilmamäärät on mitattu ja tästä on raportti. Tämän pohjalta tiloihin voidaan sijoittaa Puolalan koulun noin 450 oppilasta. Jatkotutkimustarpeita ei raportin mukaan ole. Selvityksen pohjalta ei ole nähtävissä syytä, että tiloja ei voisi käyttää Puolalan koulun väistötilana alkuperäisen suunnitelman mukaan.

2. Ruiskatu 8

Ruiskatu 8:n kiinteistö vapautuu Turun ammattikorkeakoulun käytöstä touko-kesäkuussa 2018. Tällä hetkellä kiinteistössä on noin 1 700 AMK:n opiskelijaa. AMK muuttaa toimintonsa Kupittaalle, jonne rakennetaan laajempaa osaamis- ja innovaatiokeskittymää. Päätökset AMK:n toimintojen keskittämisestä on tehty kaupunginvaltuustossa vuonna 2015. Ruiskadulta vapautuu noin 16 000 m2 tilaa.

Puolalan koulun rehtorit ovat käyneet tutustumassa Ruiskadun tiloihin ja tilat on todettu mahdollisiksi väistötiloiksi Puolalan koululle. Joukkoliikenteen edustajan kanssa on käyty neuvotteluja. Bussireitit 12, 18, 61 ja 99 sekä Kaarinaan menevät Föli-bussien reitit ovat väistötilan välittömässä läheisyydessä. Joukkoliikenteen näkökulmasta Ruiskatu on hyvin tavoitettavissa.

Tämän jälkeen kohteen kunnosta on esitetty väitteitä, joiden mukaan kiinteistössä on sisäilmaongelmia. Tila on kuitenkin päivittäin useiden satojen opiskelijoiden käytössä, eikä sitä ole todettu terveyttä vaarantavaksi ympäristöksi.

Kaupunki omistaa tilat ja Turun AMK Oy on toiminut siellä vuokralla. Omistajalle ei ole tullut toimenpidepyyntöjä koskien sisäilmaa. Vuonna 2017 AMK on teettänyt neljästä tilasta sisäilmaa selvittäviä näytteitä. AMK:n teettämien näytteiden tulosten johdosta ei omistajalta ole pyydetty toimenpiteitä. Vuonna 2018 kohteesta on tullut ammatti-instituutin toimesta yksi sisäilmailmoitus ja yksi sisäilmaselvitysprosessi on kesken. Ainakin toisessa tapauksessa huonon sisäilmakokemuksen taustalla oli hyvin todennäköisesti käytön puutteesta kuivunut viemäri.

Myös Ruiskatu 8:n kiinteistöön kohdistuu sen ikään liittyviä korjaustarpeita, mutta nämä eivät ole akuutteja sisäilmaan liittyviä asioita. Ruiskatu 8 hankesuunnittelun yhteydessä on kohteesta teetetty kuntotutkimus, jossa kohteen korjaustarpeita arvioitiin peruskorjauksen näkökulmasta ja toimenpide-ehdotukset jakautuivat kymmenen vuoden ajanjaksolle. Ruiskadun osalta asian varmistavaa rakennusterveysasiantuntijan lausuntoa odotetaan valmistuvaksi huhtikuun aikana, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa mitään syytä, etteikö myös Ruiskatua voisi käyttää väistötilana.

3. Parakkivaihtoehto

Sivistystoimiala on edellyttänyt, että Sepänkadun ja Ruiskadun lisäksi selvitetään myös parakkivaihtoehto. Parakkitiloja tarvittaisiin noin 450 oppilaalle ja 30 opettajalle. Karkean tilaohjelman pohjalta tilantarve on noin 1 400 m2 + käytävät ja tekniset tilat. Tämä tilamäärä tulee kyseeseen siinä tapauksessa, että parakit voitaisiin sijoittaa olemassa olevan koulun lähelle, jolloin parakeissa on vain perusluokkatilat, opettajien tila, työhuoneita ja wc:t. Mikäli parakki jouduttaisiin sijoittamaan erilleen muista tukitoiminnoista, on tilantarve noin 1 800 m2 + käytävät ja tekniset tilat. Liikuntatilat eivät sisälly kumpaankaan vaihtoehtoon, vaan olettamus on, että liikunta järjestetään joka tapauksessa muualla.

Sijoituspaikaksi parakeille on alustavasti suunniteltu Rieskalähteen koulun pihaa/hiekkakenttää tai Klassikon lukion parkkipaikkaa. Molempia pidetään mahdollisena, mutta molempiin liittyy haasteita. Parakkitilat tulisi molemmissa vaihtoehdoissa todennäköisesti toteuttaa kahteen kerrokseen.

Rieskalähteen koulun piha on käytännön toiminnan kannalta parempi vaihtoehto, sillä Puolalan koulu voisi tukeutua Rieskalähteen koulun ruokailu-, liikunta- ja käsityötiloihin. Sijoituksesta riippuen parakit veisivät ehkä merkittävästikin tilaa pysäköinniltä.

Klassikon lukion pihaa sijoitusvaihtoehtona puoltaa keskustasijainti, mutta huomioitava on, että hyvin todennäköisesti kaikki pihan parkkipaikat lähtisivät pois käytöstä ja piha-alue jäisi silti kovin pieneksi alakoulun tarpeet huomioon ottaen. Klassikon lukion tilat ovat Rieskalähdettä ahtaammat eivätkä tue alakoulun tarpeita.

Kumpikaan sijoitusvaihtoehdoista ei noudata tämän hetken kaavaehtoja, mutta tilapäinen rakennuslupa voidaan tästä huolimatta myöntää. Rakennusluvan kaikki edellytykset arvioidaan lupavalmistelun yhteydessä.

Hyvin alustava kustannusarvio (vuosivuokra) parakeille on noin 600 000 – 900 000 euroa vuodessa ja tarve noin kahdeksi vuodeksi. Lopullinen hinta selviää vasta kilpailutuksen kautta, mutta arvio perustuu aikaisempiin parakkihankintoihin, lyhyeen vuokra-aikaan ja sisältää myös perustamiskustannukset. Budjetissa ei ole tällä hetkellä varauduttu ko. parakkihankintaan, joten mikäli hankkeeseen ryhdytään, tulee rahoitusasia käsitellä mahdollisesti kaupunginvaltuustossa. Tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaan päätöksen hankinnasta tekee kaupunginvaltuusto, kun kyse on yli 300 000 euron vuosivuokrasta. Tämä tulee huomioida kokonaisaikataulussa.

Käytännössä siis mikäli kasvatus- ja opetuslautakunta päätyisi kokouksessaan 21.3.2018 Puolalan väistötilojen osalta (Sepänkadun korvaava osuus) parakkiratkaisuun, tulisi asia saattaa kaupunginhallituksen seuraavaan mahdolliseen kokoukseen ja edelleen kaupunginvaltuustoon. Seuraava valtuuston kokous on 16.4.2018. Mikäli valtuusto hyväksyy parakkihankinnan, voidaan kilpailutus käynnistää. Tarjoukset voitaisiin saada arviolta toukokuun aikana. Tämän jälkeen toimittaja tulee vielä valita ja päätös tulisi lainvoimaiseksi arviolta kesäkuun lopussa. Rakennuslupaprosessiin tulisi varata aikaa noin 2 kuukautta. Perustuksia päästäisiin tekemään ehkä elokuussa ja sen jälkeen vasta pystyttämään parakkeja.

Tämä aikatauluarvio on hyvin suuntaa antava ja sisältää erilaisia epävarmuustekijöitä. Parakkien toimitusaika on toimittajien tilanteesta ja hankinnan koosta riippuen noin 2 - 5 kk, ja siten parakkiratkaisu on mahdollisesti toteutettavissa vuoden 2018 loppuun mennessä, mutta ei elokuuksi.

4. Luokkien hajasijoittamien kaupungin eri peruskouluihin

Tämä vaihtoehto tarkoittaisi käytännössä yksittäisten luokkien sijoittamisen eri puolille kaupunkia Syvälahdesta Runosmäkeen. Malli on toteutettavissa, koska yksittäisissä kouluissa on jonkin verran vapaata tilaa. Tämä tarkoittaisi käytännössä Puolalan koulun alaluokkien hajautumista niin moneen toimipaikkaan, että olisi luontevinta liittää luokat opettajineen osaksi sijoittavaa peruskoulua. Luokkakokonaisuudet pysyisivät tässäkin vaihtoehdossa ehyinä, mutta vaihtoehto hajoittaa täydellisesti toimivan kouluyhteisön.

Yhteenveto

Puolalan koulun peruskorjausurakan on määrä käynnistyä 4.6.2018, jolloin Kauppiaskadun tilojen tulee olla tyhjät. Tästä aikataulusta ei ole varaa joustaa, sillä mikäli urakkaa ei päästä aloittamaan sovittuun aikaan, on mahdollista, että hankkeessa kumppanina oleva urakoitsija ei sitoudu uuteen aikatauluun. Tämä on rahallinen tappio mutta myös aikataulullinen ongelma, sillä hanke jouduttaisiin kilpailuttamaan kokonaan uudestaan ja hanke viivästyy merkittävästi. Koulu on huonossa kunnossa, eikä peruskorjausta pidä enää siirtää.

Sepänkatu 2:n kohteesta on tilattu rakennusterveysasiantuntijan sisäilmastoselvitys. Sen pohjalta ei ole todettavissa, etteikö tiloja voisi käyttää vielä Puolalan koulun väistötiloina.

Ruiskadun osalta asian varmistavaa rakennusterveysasiantuntijan lausuntoa odotetaan valmistuvaksi huhtikuun aikana, mutta tällä hetkellä ei ole tiedossa mitään syytä, etteikö myös Ruiskatua voisi käyttää väistötilana.

Mikäli päädytään parakkiratkaisuun, tulee Puolalan koulun oppilaat elokuussa koulun alkaessa sijoittaa jonnekin muualle, sillä parakkeja ei vielä silloin ole käytössä. Tällöin koulun irtaimisto tulee sijoittaa varastokontteihin parakkiratkaisun toteutumiseen saakka. Kouluyhteisön hajauttaminen eri kouluihin ei ole onnistunut ratkaisu.

Lautakunnan esittelijä toimialajohtaja Timo Jalonen esitti lautakunnalle seuraavaa:

”Kasvatus- ja opetuslautakunta päättää pysyttää 19.10.2016 § 132 tekemänsä päätöksen, jonka mukaan Puolalan koulun peruskorjauksen aikana käytetään väistötilana Sepänkadun koulurakennusta kesästä 2018 kesään 2020. Kasvatus- ja opetuslautakunta edellyttää, että kiinteistössä tehdään kuntoraportissa mainitut korjaustyöt.”

Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätös 21.3.2018

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti äänestyksen jälkeen esittelijän päätösehdotuksesta poiketen seuraavaa:

”Kasvatus- ja opetuslautakunta totesi, että Sepänkadun kiinteistö ei sovellu Puolalan alakoulun väistötilaksi. Lautakunnalle toimitettu Raksystemsin 1.3.2018 päivätty sisäilmastoselvitys ei täytä terveydensuojelulaissa mainitun kuntotutkimuksen vaatimuksia mahdollisen terveyshaitan selvittämiseksi ja näin ollen rakennuksen turvallisuutta ei voida todentaa.

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti, että Puolalan alakoulun väistötilatarve tulee ratkaista vuokraamalla parakit Puolalan alakoulun remontin ajaksi. Lautakunta kiirehtii kaupunginhallitusta sekä kaupunkiympäristötoimialaa aloitta-maan parakkien hankintaprosessin välittömästi, jotta ratkaisu voidaan toteuttaa mahdollisimman pian. Mikäli parakkiratkaisua ei saada käyttöön perusopetuksen alkaessa elokuussa 2018, on väliaikainen tilatarve ratkaistava jollakin muulla tavoin, esimerkiksi hajasijoittamalla luokat Turun muihin peruskouluihin, ennen parakkien valmistumista. Tämä ratkaisu tuodaan erikseen kasvatus- ja opetuslautakunnan päätettäväksi, mikäli sellainen ratkaisu tarvitaan.”

Hartiala, Rusi ja Koivusalo ilmoittivat eriävän mielipiteensä pöytäkirjaan.

Asian vaiheet lautakuntakäsittelyn jälkeen

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Lauri Kattelus päätti 22.3.2018 § 1 ottaa kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Sepänkatu 2

Sepänkadusta laadittua sisäilmastoselvitystä on täydennetty kosteus- ja sisäilmateknisellä kuntotutkimuksella (Raksystems Oy, 17.4.2018). Kuntotutkimuksessa on selvitetty mm. kohteen rakenteita (mahdolliset riskirakenteet), suoritettu kosteusmittauksia sekä otettu mikrobi- ja VOC -näytteitä (kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus). Tältä pohjalta aiemmin laadittua sisäilmastoselvitystä on päivitetty.

Kohteessa otettiin sisäilmasta mikrobinäytteet kuudesta tilasta, joista viimeisen vuoden aikana on ilmoitettu poikkeavuuksia sisäilman laadussa. Kolmessa tilassa havaittiin havaintoarvot aktinomykeettejä ja yhdessä lisäksi viitteitä mikrobikasvustoon.

-      Luokassa 145 (auditorio) näytteessä esiintyi aktinomykeettejä ja viitteitä mikrobikasvustoon

-      Luokassa 139 (auditorion vieressä) havaittiin aktinomykeettejä

-      Liikuntatilassa (kellari) havaittiin aktinomykeettejä

Näistä kolmesta tilasta kaksi (145 ja 139) ovat sellaisia, joita kaavailtu käyttävän opetuksessa kohteen toimiessa mahdollisena väistötilana. Kaikki kolme tilaa sijaitsevat rakennuksen V-siivessä. Luokka 145 (auditorio) ja luokka 139 sijaitsevat kohdassa, jossa tapahtui joulukuussa 2017 vesikattovuoto, jonka korjaustoimenpiteet aloitettiin heti asian tultua kiinteistönomistajan tietoon.

VOC-näytteiden analyysi valmistuu viikolla 19. Kuntotutkimuksen mukaan, kohteen rakennusmateriaaleista johtuen on todennäköistä, että VOC-pitoisuudet tulevat olemaan todennäköisesti alhaisia ja kohteen ilmanvaihdon määrä on riittävä poistamaan vähäiset mahdolliset VOC-päästöt materiaaleista.

Sisäilmastoselvityksen ja kosteus- ja sisäilmateknisen kuntotutkimuksen mukaan kohteessa olevat ongelmat ovat paikallisia ja korjattavissa. Näiden raporttien pohjalta kohteessa tulee suorittaa ennen sen käyttöönottoa seuraavat toimenpiteet:

-       Ilmastoinnin ilmamäärien / paine-eron muuttaminen mm. taajuusmuuntajien avulla.

-       Ikkunoiden huoltokorjaukset (maalaus, lahovaurioiden korjaaminen, ikkunatiivisteiden uusiminen ja ikkunoiden liittymien tiivistäminen ulkoseinärakenteisiin).

-       Kellarikerroksen vanhan ns. saunaosaston eristäminen, ettei mahdollisia epäpuhtauksia pääse kulkeutumaan portaikkoon ja opetustiloihin.

-       Keskeneräisten korjaus- ja muutostöiden loppuunsaattaminen. (Auditorion vesikattovuoto, saunaosaston kosteusvauriot ja ilmastoinnin toiminta).

Nämä korjaustyöt ovat jo osin käynnissä ja niiden laajuutta tarkennetaan saatujen tutkimustulosten ja esitettyjen toimenpiteiden perusteella. Korjausten valmistuttua kohdetta ja sen olosuhteita on tarkoitus seurata aktiivisesti, jotta sisäilmasto-olosuhde saadaan pidettyä kunnossa.

Ympäristöterveyden lausunto

Ympäristöterveys on osallistunut kohteen käsittelyyn sivistystoimen sisäilmatyöryhmässä ja ollut mukana tarkastamassa sekä arvioimassa Raksystems Oy:n tekemiä selvityksiä (Sisäilmastoselvitys 17.4.2018, Sisäilmanäytteet 17.4.2018, Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus 15.4.2018, Tutkimussuunnitelma sisäilmatekninen kuntotutkimus 27.3.2018). Selvitykset on teetetty ulkopuolisella asiantuntijalla, joka täyttää terveydensuojelulain 49 §:n vaatimukset. Lisäksi ko. koulukiinteistöstä on valmistunut 17.4.2015 Rakennusinsinööritoimisto Petri Annilan kuntoarvio.

Selvitysten perusteella rakennuksessa on todettu epäkohtia, jotka voivat vaikuttaa sisäilman laatuun ja aiheuttaa siten terveyshaittoja. Epäkohdat sisältävät mm. ilmastoinnin puutteet ja alipaineisuuden, ikkunoiden rakenteiden vauriot, auditorion yläpohjan kosteusvauriot, kellarikerroksen kosteusvauriot ja ilmayhteydet vaurioituneista tiloista muihin tiloihin sekä keskeneräiset korjaus- ja muutostyöt. Selvitysten yhteydessä otetuissa ilmanäytteissä todettiin aktinomykeettejä auditoriossa, auditorion viereisessä luokkahuoneessa ja kellaritiloissa, mikä viittaa mikrobikasvustoon rakennuksessa. Näytteenotto kohdistettiin näihin tiloihin oireilun ja auditorion kattorakenteiden sekä kellaritilojen ns. saunaosaston kosteusvaurioiden johdosta.

Insinööritoimisto Petri Annilan kuntotutkimusraportissa on havaintoja vesikatteen saumatiivistysten puutteista ja Raksystemsin selvityksen mukaan vesikatteet ovat ylittäneet teknisen käyttöiän ja niiden uusiminen on ajankohtaista. Raksystems Oy suosittaa erillistä kuntotutkimusta vesikatteen ja katon alusrakenteiden osalta. Lisäksi rakennuksen julkisivuilla on havaittu rappauspinnoitteiden irtoamista ja vähäistä halkeilua. Rakennuksen talotekniikan osalta on myös varmistuttava mm. viemäröinnistä. Huomioitavaa on, että kiinteistö on lähestymässä teknisen käyttöikänsä loppua ja sen peruskorjaus tulee olemaan ajankohtainen.

Korjausten on perustuttava asiantunteviin suunnitelmiin ja ohjeisiin, joiden noudattamista on myös valvottava. Kohteen terveydellisiin olosuhteisiin vaikuttavien vaurioiden ja epäkohtien korjaamiseksi on laadittava rakennuksen korjaussuunnitelma, jonka suunnittelijan kelpoisuus kehotetaan varmistamaan rakennusvalvonnassa ennen suunnittelutyön tilaamista. Jos korjaustyön aikana havaitaan uusia tai odotettua laajempia vaurioita, tulee korjaussuunnitelmia täydentää. Korjausten laadun varmistamiseksi voidaan käyttää ulkopuolista asiantuntijaa ja valvojaa. Korjaustoimenpiteiden aikana on huolehdittava valvonnasta, dokumentoinnista ja tiedottamisesta. Tällä hetkellä kiinteistössä ei ole koulutoimintaa ja korjaavat toimenpiteet ovat kesken. Irtaimiston puhdistus on korjaushankkeen tärkeä osa, joka on tarpeen toteuttaa hyvin esimerkiksi Työterveyslaitoksen ohjeen mukaisesti.

Korjaustoimenpiteiden toteuduttua ympäristöterveys ei näe estettä ko. kiinteistön käytölle aiottuun toimintaan nyt käytettävissä olevien tietojen perusteella.

Ruiskatu 8

Ruiskatu 8 kohteesta ei ole nykyisten käyttäjien toimesta noussut esiin sisäilmaongelmia, yhtä ammatti-instituutin alkuvuonna 2018 tekemää sisäilmailmoitusta lukuun ottamatta. Kohteesta on teetetty sisäilmastoselvitys sisäilmasto-olosuhteiden varmistamiseksi.

Sisäilmastoselvityksen laati Raksystems Oy (15.4.2018). Sisäilmastoselvityksen yhteydessä ei suoritettu rakenteisiin kohdistuneita tutkimuksia tai mittauksia. Selvityksen lähdeaineistona on käytetty Vahanen Oy:n laatimaa Kuntotutkimusraporttia (20.6.2017), Raksystems Insinööritoimisto Oy:n laatimaa Kuntoarvioraporttia (13.10.2014), M-Ventti Oy:n ilmamittauspöytäkirjaa (1.10.2016) ja A-Kiinteistöcontrol Oy:n katselmusraporttia 29.1.2018). Raporttien pohjalta kohteessa suoritettiin tilaajan edustajan ja sisäilmaselvityksen laatijan toimesta kohdekierros.

Sisäilmastoselvityksessä ja aiemmissa tutkimuksissa on tunnistettu erilaisia riskirakenteita ja kohteen ikään liittyviä, seuraavan 10 vuoden ajanjaksolla ajankohtaiseksi tulevia, kunnostustarpeita. Kohteessa on havaittu paikallisia mikrobivaurioita, jotka ovat korjattavissa (puurakenteisten ulkoseinien epätiiveys), paikallisia ilmavuotoreittejä sisäilmaan sekä paikallisia kohonneita kosteuksia. Nämä ongelmat keskittyvät pääosin rakennuksen kellarikerrokseen. Sisäilmastoselvityksessä on nostettu esiin neljä välittömästi korjattavaa puutetta:

-       Elementtisaumausten uusiminen

-       Maanvaraisten lattioiden ja seinäliittymien tiivistys

-       Vesikaton reunapellitysten korjaaminen

-       Sisäpuolisten vanhojen kosteusvauriojälkien korjaaminen

Näiden kustannuksia ei ole selvityksessä arvioitu ja niiden kustannukset tarkentuvat suunnittelun edetessä.

Koko sisäilmastoselvityksen johtopäätöksenä on todettu, että opiskelutiloissa ei ole poikkeavia altistumisolosuhteita, jonka vuoksi tiloissa oleskeleville poikkeava olosuhde on epätodennäköinen. Puurakenteisten ulkoseinien korjaukset voidaan suorittaa kohdetyönä erillisen korjaustyösuunnitelman mukaan. Kellarikerroksen kosteusvauriot rajoittuvat väistönsuojatiloihin fysikaalisesti toimimattomaan maanvastaiseen seinärakenteeseen. Väistönsuojatilojen kunnostustyöt voidaan suorittaa kohdetyönä erillisen korjaustyösuunnitelman mukaisesti.

Kohteesta tullaan vielä tekemään huhtikuussa kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimussuunnitelma ja tutkimus on tarkoitus toteuttaa touko-kesäkuun aikana.

Oheismateriaali 1Kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus

Oheismateriaali 2Päivitetty sisäilmastoselvitys

Oheismateriaali 3Sisäilmanäytteet

Oheismateriaali 4Ruiskatu 8:n sisäilmastoselvitys

Oheismateriaali 5Turun Yliopisto Aerobiologia - Testausseloste (om03 liite)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää kumota kasvatus- ja opetuslautakunnan 21.3.2018 § 51 tekemän päätöksen ja päättää, että Puolalan koulun peruskorjauksen aikana käytetään väistötilana myös Sepänkadun koulurakennusta kesästä 2018 kesään 2020 saakka.

Lisäksi kaupunginhallitus edellyttää, että vaadittavien korjaustöiden lopputulosten laatutaso varmistetaan normaalin omavalvonnan lisäksi ulkopuolisen arvioitsijan toimesta ennen tilojen ottamista opetuskäyttöön.

PäätösKaupunginhallitus päätti kumota kasvatus- ja opetuslautakunnan 21.3.2018 § 51 tekemän päätöksen ja päätti, että Puolalan koulun peruskorjauksen aikana käytetään väistötilana myös Sepänkadun koulurakennusta kesästä 2018 kesään 2020 saakka.

Lisäksi kaupunginhallitus edellytti, että vaadittavien korjaustöiden lopputulosten laatutaso varmistetaan normaalin omavalvonnan lisäksi ulkopuolisen arvioitsijan toimesta ennen tilojen ottamista opetuskäyttöön.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että sille tulee raportoida Sepänkatu 2 koulurakennuksen korjaustöiden etenemisestä ja kontrollimittausten tuloksista.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä kaupunginhallituksen päätökseksi tulleen esittelijän kokouksessa muuttaman päätösehdotuksen puolesta äänestivät Raaska, Hellsten, Maaskola, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Perho ja Kattelus.

Rinteen seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Yrttiaho:

”Kaupunginhallitus päättää pysyttää kasvatus- ja opetuslautakunnan 21.3.2018 § 51 tekemän päätöksen.”

Eklund ja Bergström ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Raaska.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi.

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvSivistystoimiala
tpvTilapalvelukeskus