Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6812.02.20189

1402-2018 (01 01 00)

Lupapäällikön viran perustaminen kaupunkiympäristötoimialan rakennusvalvontaan

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristötoimialalle perustetaan lupapäällikön virka 1.3.2018 lukien.

Kh § 68

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 2.2.2018:

Kaupunkiympäristön toimialajohtaja on esittänyt, että kaupunkiympäristötoimialan rakennusvalvontaan perustetaan 1.3.2018 alkaen lupapäällikön virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 4.250,00 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan korkea-asteen tutkinto sekä riittävä kokemus rakennusten suunnittelutehtävistä ja esimiestehtävistä.

Toimialan esityksen mukaan rakennusvalvonnassa työskentelee 5 lupa-arkkitehtia ja 1 kaupunkikuva-arkkitehti, joiden pääasiallisena tehtävänä on rakennusvalvonnan lupahakemusten valmistelu ja lupapäätösten tekeminen. Edellä mainittujen vakanssien lisäksi yksi lupa-arkkitehdin vakanssi on ollut täyttämättä 1.6.2017 alkaen viranhaltijan siirryttyä yksityisen työnantajan palvelukseen.

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 13.11.2017 lisätä rakennusvalvonnan määrärahoihin ja vastaavasti tulotavoitteisiin 125.000 euroa, jotta rakennusvalvonta voi saavuttaa asetetun palvelulupauksen sujuvasta lupa-asioiden käsittelystä. Kyseinen summa on ollut tarkoitus kohdistaa uuden tarkastusinsinöörin (LVI) ja uuden lupa-arkkitehdin viran perustamiseen. Kaupunkiympäristötoimialan uuden organisaation muodostamiseen liittyvissä neuvotteluissa on pidetty järkevänä perustaa uuden lupa-arkkitehdin viran sijasta lupapäällikön virka.

Toimialan näkemyksen mukaan yksiköiden sisäistä tehtäväjakoa on tarkoituksenmukaista järjestellä uudestaan, jotta toimialauudistukselle asetetut tavoitteet saavutetaan. Rakennusvalvonnan toiminta muodostuu tarkastus-, lupa- ja toimistopalveluista. Uusi lupapäällikkö koordinoisi lupapalveluja ja toimisi lupahenkilökunnan lähiesimiehenä. Uusi tarkastuspäällikkö koordinoisi vastaavasti tarkastuspalveluja ja toimisi tarkastushenkilökunnan lähiesimiehenä.

Lähiesimiestehtävien lisäksi lupapäällikkö valmistelisi rakennusvalvonnan lupapäätöksiä ja päättäisi lupien myöntämisestä erikseen määritellyllä alueella. Samoin lupapäällikkö osallistuisi lupavalmistelun osalta rakennusvalvontojen ylikunnalliseen yhteistyöhön (muun muassa pääkaupunkiseudun rakennusvalvontojen yhteistyö, Top10-kunnat, Rakennustarkastusyhdistys RTY ry., Turun alueen rakennustarkastajat ry.)

Toimialan esityksen mukaan lupapäällikkönä voi toimia esimerkiksi tehtävään hyvin perehtynyt rakennusinsinööri, rakennusarkkitehti tai arkkitehti, jolla on kokemusta rakennusten suunnittelutehtävistä. Tämän lisäksi lupapalvelujen koordinointi edellyttää ongelmanratkaisukykyä ja sopivuutta esimiestehtäviin. Lupa-arkkitehtien vakanssien tehtäväkohtainen palkka on 3.828,00 €/kk. Kaupunkikuva-arkkitehdin palkka on 4.233,00 €/kk, koska kaupunkikuva-arkkitehti on alun perin huolehtinut lupa-arkkitehtejä laajemmasta kokonaisuudesta. Lupapäällikön tehtävät ovat lupa-arkkitehtien tehtäviä vaativampia esimiestehtävien ja koordinointivastuun vuoksi ja tästä syystä lupapäällikön viran tehtäväkohtaisen palkan tulee olla korkeampi.

Toimiala on esittänyt perustettavan viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 4.250,00 €/kk, jota voidaan pitää oikeassa suhteessa tehtävän edellyttämän kelpoisuuden, työn vaativuuden ja muiden vastaavantyyppisiä tehtäviä tekevien vakanssien palkkauksen kanssa. Toimialan ilmoituksen mukaan viran perustamisen kokonaiskustannukset ovat vuositasolla noin 69.950 euroa. Strategisen HR:n vastuualueella ei ole huomauttamista perustettavaksi esitetyn viran tehtäväkohtaisesta palkasta. Toimialan tulee huolehtia siitä, että po. viran kustannusvaikutus ei saa olla peruste toimialan talousarviossa esitettyjen henkilöstökulujen ylittämiseen.

Toimiala on esittänyt perustettavan viran kelpoisuusvaatimukseksi tehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan korkea-asteen tutkinto sekä riittävä kokemus rakennusten suunnittelutehtävistä ja esimiestehtävistä. Toimialan kanssa käydyn keskustelun perusteella perustettavan viran tarkoituksenmukaisempi kelpoisuusvaatimus on tehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aiempi rakennusarkkitehdin tai rakennusinsinöörin tutkinto sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus

Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta strategisen HR:n vastuualueella ei ole perusteita lausua toisin toimialan esityksen kanssa.

Liite 1Esitys viran tai toimen perustamisesta lupapäällikkö

Liite 2TS tehtäväkuvaus lupapäällikkö

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 68
Liite 1:Esitys viran tai toimen perustamisesta lupapäällikkö
Liite 2:TS tehtäväkuvaus lupapäällikkö