Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6912.02.201810

1395-2018 (01 01 00)

Tarkastuspäällikön viran perustaminen kaupunkiympäristötoimialan rakennusvalvontaan

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristötoimialalle perustetaan tarkastuspäällikön virka 1.3.2018 lukien.

Kh § 69

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 2.2.2018:

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että kaupunkiympäristötoimialan rakennusvalvontaan perustetaan 1.3.2018 lukien tarkastuspäällikön virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 4.400,00 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on korkeakoulussa tai teknillisessä yliopistossa suoritettu rakennusalan diplomi-insinöörin tutkinto, hyvä perehtyneisyys rakenteiden suunnitteluun sekä riittävä kokemus esimiestehtävistä.

Toimialan esityksen mukaan rakennusvalvonnassa on avoinna rakennustarkastusinsinöörin virka (vak.nro 100002), jossa kelpoisuusvaatimuksena on teknillisessä korkeakoulussa suoritettu rakennusinsinöörin tutkinto sekä hyvä perehtyneisyys rakenteiden suunnitteluun. Rakennustarkastusinsinöörin tehtäviin kuuluu muun muassa erityissuunnitelmien käsittely, vastaavien työnjohtajien hakemusten hyväksyntä ja ulkopuolisen tarkastuksen hyväksyminen. Lisäksi rakennustarkastusinsinööri toimii tarkastusinsinöörien (8 kpl) lähiesimiehenä.

Rakennustarkastusinsinöörin vakanssi on vapautunut viranhaltijan eläköitymisen johdosta ja virka on ollut täyttämättä 1.3.2017 alkaen. Virka on ollut auki 31.3.-24.4.2017, jolloin virkaan saatiin 9 hakemusta. Näistä yksikään ei täyttänyt viran kelpoisuusvaatimuksia ja virka jätettiin täyttämättä.

Kaupunkiympäristötoimialan näkemyksen mukaan toimialan yksiköiden sisäistä tehtäväjakoa on tarkoituksenmukaista järjestellä uudestaan, jotta toimialauudistukselle asetetut tavoitteet saavutetaan. Rakennusvalvonnan toiminta muodostuu tarkastus-, lupa- ja toimistopalveluista. Uusi tarkastuspäällikkö koordinoisi tarkastuspalveluja ja toimisi tarkastushenkilökunnan lähiesimiehenä. Vastaavasti uusi lupapäällikkö koordinoisi lupapalveluja ja toimisi lupahenkilökunnan lähiesimiehenä.

Esityksen mukaan uuden tarkastuspäällikön tehtävät vastaavat pääosin aikaisempia rakennustarkastusinsinöörin tehtäviä, mutta lisäksi tarkoitus on vahvistaa viranhaltijan vastuuta tarkastuspalvelujen koordinoinnista ja kehittämisestä sekä tarkastusinsinöörien esimiestehtävistä. Tarkastuspäällikön uudet tehtävät ovat seuraavat: tarkastusinsinöörien lähiesimiestehtävät, erityissuunnitelmien käsittely ja työmaakatselmukset, ulkopuolisen tarkastuksen määrääminen ja hyväksyminen, tarkastuspalvelujen kehittäminen ja koordinointi, rakennusvalvontojen ylikunnallinen yhteistyö (muun muassa pääkaupunkiseudun rakennusvalvontojen yhteistyö, Top10-kunnat, Rakennustarkastusyhdistys RTY ry., Turun alueen rakennustarkastajat ry). Lisäksi tarkastuspäällikkö toimii rakennustarkastajan varahenkilönä.

Rakennustarkastusinsinöörin vakanssin palkka on 3.924,85 €/kk. Toimialan esityksen mukaan perustettavan tarkastuspäällikön viran tehtäväkenttä on aikaisempaa rakennustarkastusinsinöörin tehtäväkenttää laajempi, joten myös palkkausta pitää tarkistaa. Lisäksi avoinna olleeseen rakennustarkastusinsinöörin virkaan ei nykyisillä palkkaeduilla saatu yhtään pätevää hakija. Tarkastustehtävien koordinointi on vaativa tehtävä ja Turun kaupungin etu on, että tehtävään saadaan rekrytoitua riittävän pätevä henkilö. Vallitsevan positiivisen rakennemuutoksen aikana diplomi-insinöörien rekrytointi julkiselle sektorille on erityisen haastavaa. Tämän vuoksi myös palkkatason tulee olla kilpailukykyinen yksityisen sektorin kanssa.

Toimiala on esittänyt perustettavan viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 4.400,00 €/kk, jota voidaan pitää oikeassa suhteessa tehtävän edellyttämän kelpoisuuden, työn vaativuuden ja muiden vastaavantyyppisiä tehtäviä tekevien vakanssien palkkauksen kanssa Toimialan ilmoituksen mukaan viran perustamisen kokonaiskustannukset ovat vuositasolla noin 72.420 euroa. Strategisen HR:n vastuualueella ei ole huomauttamista perustettavaksi esitetyn viran tehtäväkohtaisesta palkasta. Toimialan tulee huolehtia siitä, että po. viran kustannusvaikutus ei saa olla peruste toimialan talousarviossa esitettyjen henkilöstökulujen ylittämiseen.

Toimiala on esittänyt perustettavan viran pätevyysvaatimukseksi korkeakoulussa tai teknillisessä yliopistossa suoritettu rakennusalan diplomi-insinöörin tutkinto, hyvä perehtyneisyys rakenteiden suunnitteluun sekä riittävä kokemus esimiestehtävistä. Toimialan kanssa käydyn keskustelun perusteella perustettavan viran tarkoituksenmukaisempi kelpoisuusvaatimus on rakennusalan diplomi-insinöörin tutkinto sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus.

Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta strategisen HR:n vastuualueella ei ole perusteita lausua toisin toimialan esityksen kanssa.

Liite 1Esitys viran tai toimen perustamisesta tarkastuspäällikkö

Liite 2TS tehtäväkuvaus tarkastuspäällikkö

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedKaupunkiympäristötoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 69
Liite 1:Esitys viran tai toimen perustamisesta tarkastuspäällikkö
Liite 2:TS tehtäväkuvaus tarkastuspäällikkö