Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus7412.02.201817

1652-2018 (02 05 00)

Turun kaupungin asiakirjoista ja tietojen antamisesta perittävät maksut (Kv)

Tiivistelmä:

Kaupungilla on ollut käytössä useita eri asiakirjamaksutaksoja, jotka on nyt yhtenäistetty. Maksujen hyväksymisen yhteydessä kaupungin vuodelta 2001 oleva toimituskirjamaksutaksa ja rakennusvalvonnan arkistopalvelutaksa tulee kumottavaksi. Lisäksi toimialojen omat taksat kumotaan niiltä osin, kuin ne sisältävät asiakirjoista ja tiedon antamisesta perittäviä maksuja. Jäljelle jääneiltä osin toimialojen maksut tulee päivittää yhdenmukaisiksi.

Kh § 74

Konsernihallinto, kaupunginsihteeri Satu Lehto 11.1.2018:

Aikaisemmat päätökset

Kaupunginvaltuusto on 26.11.2001 § 325 hyväksynyt voimassa olevan toimituskirjamaksutaksan euron käyttöönoton vuoksi. Samassa yhteydessä taksaan on tehty eräitä tapahtunutta kehitystä vastaavia rakenteellisia muutoksia. Lisäksi rakennusvalvontatoimiston arkistopalvelutaksa on hyväksytty ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa 9.12.2008 § 817.

Sovellettavat säännökset

Julkisuuslaissa säädetään asiakirjajulkisuudesta ja oikeudesta saada tieto julkisesta, ei vielä julkisesta tai salaisesta viranomaisen asiakirjasta. Julkisuuslaissa on myös säännökset tiedon antamisesta perittävistä maksuista ja niistä tiedottamisesta.

Jokaisella on oikeus saada tieto viranomaisen asiakirjasta, joka on julkinen. Tiedon antaminen asiakirjasta, joka ei laissa säädetyin perustein ole vielä julkinen, on viranomaisen harkinnassa. Salassa pidettävästä viranomaisen asiakirjasta tai sen sisällöstä saa antaa tiedon vain laissa säädetyin perustein. Kun vain osa asiakirjasta on salassa pidettävä, tieto on annettava asiakirjan julkisesta osasta, jos se on mahdollista niin, ettei salassa pidettävä osa tule tietoon. (Julkisuuslaki 9 § - 12 §.)

Asiakirjalla tarkoitetaan kirjallisen ja kuvallisen esityksen lisäksi sellaista käyttönsä vuoksi yhteen kuuluviksi tarkoitetuista merkeistä muodostuvaa tiettyä kohdetta tai asiaa koskevaa viestiä, joka on saatavissa selville vain automaattisen tietojenkäsittelyn tai äänen- ja kuvantoistolaitteiden taikka muiden apuvälineiden avulla. Viranomaisen asiakirjalla tarkoitetaan viranomaisen hallussa olevaa, viranomaisessa laadittua tai viranomaiselle toimitettu asiakirjaa. (Julkisuuslaki 5 §.)

Viranomaisen asiakirjasta annettavasta kopioista ja tulosteista voidaan periä maksu, joka vastaa tiedon antamisesta viranomaisella aiheutuvia kustannuksia. Maksua ei kuitenkaan peritä, jos 1) asiakirjasta annetaan tietoja suullisesti, 2) asiakirja annetaan viranomaisen luona luettavaksi tai jäljennettäväksi, 3) julkinen sähköisesti talletettu asiakirja lähetetään tiedon pyytäjälle sähköpostitse, 4) sähköisesti talletettu asiakirja lähetetään asianosaiselle sähköpostitse tai 5) pyydetyn asiakirjan antaminen kuuluu viranomaisen neuvonta-, kuulemis- tai tiedotusvelvoitteen piiriin. Poikkeuksellista tiedonhakua vaativissa tietopyynnöissä voidaan aina periä tiedon esille hakemisesta aiheutuneita kustannuksia vastaava maksu. (Julkisuuslaki 34 §.)

Kunnan on määriteltävä ennakolta kopion ja tulosteen antamisesta perittävät maksut ja julkaistava ne yleisessä tietoverkossa, jollei julkaisemista ole pidettävä ilmeisen tarpeettomana (Julkisuuslaki 34 §).

Kuntalain 90 §:n mukaan hallintosäännössä annetaan tarpeelliset määräykset julkisuuslain perusteella asiakirjoista sekä tiedon antamisesta perittävistä maksuista. Turun kaupungin voimassa olevan hallintosäännön 32 § 10 -kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää palveluiden ja tuotteiden hinnoittelun sekä asiakirjojen lunastuksen perusteista.

Keskeiset muutokset

Hyväksyttävänä olevassa hinnastossa on määritelty julkisuuslain perusteella annettavista viranomaisen asiakirjan kopiosta ja tulosteista tai tietopalvelupyynnöistä perittävistä maksuista. Lisäksi hinnastossa on määritelty maksu aineiston käyttöoikeudelle ja julkaisuluvalle. Hinnasto on tarkoitettu noudatettavaksi koko kaupungin organisaatiossa tytäryhteisöjä lukuunottamatta.

Hinnasto yhtenäistää kopioiden ja arkistoaineistojen hinnoittelun kaupungissa. Lisäksi luovutaan erillisestä värillisen kopion hinnasta, jotta hinnoittelu olisi mahdollisimman yksinkertainen. Erityisesti selvitykseen käytettävän tuntityön hinnoittelussa oli suurta vaihtelua eri taksoissa. Hinta on nyt yhtenäistetty siten, että perusteena on käytetty konsernihallinnon tietopalvelusihteerien vakanssin tuntipalkkaa sivuineen. Toimituskirjamaksutaksassa ei ole aiemmin määrätty maksua aineiston tekijänoikeuslain mukaisesta käytöstä, sen sijaan toimialojen taksoissa se on ollut aiemminkin käytössä. Tilanne yhtenäistyy näin ollen myös tältä osin.

Hyväksymisen yhteydessä kumottavat päätökset

Maksujen hyväksymisen yhteydessä tulee kumottavaksi vuoden 2001 toimituskirjamaksutaksa sekä rakennusvalvontatoimiston arkistopalvelutaksa. Tämän lisäksi toimialojen voimassa olevissa taksoissa on määrätty myös mm. kopioiden ja tulosteiden antamisesta perittävistä maksuista. Nämä erilliset taksat tulevat myös kumottaviksi siltä osin, kuin ne ovat päällekkäisiä nyt hyväksyttävänä olevien maksujen kanssa. Nämä taksat olisi asianmukaista päivittää keväällä 2018. Keskeisimpiä näistä ovat uuden kaupunkiympäristötoimialan hinnasto, johon on syytä yhdistää kiinteistö- ja ympäristötoimialojen osittain päällekkäiset mm. karttoja ja digitaalista aineistoa koskevat maksut.

Liite 1Turun kaupungin asiakirjoista ja tietojen antamisesta perittävät maksut 2018

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteen 1 mukaiset asiakirjoista ja tietojen antamisesta perittävät maksut, jotka tulevat voimaan 1.4.2018.

Samalla kaupunginvaltuusto päättää kumota valtuuston 26.11.2001 § 325 hyväksymän toimituskirjamaksutaksan sekä ympäristö- ja kaavoituslautakunnan 9.12.2008 § 817 hyväksymän rakennusvalvonnan arkistopalvelutaksan.

Lisäksi kaupunginvaltuusto päättää kumota ympäristö- ja kaavoituslautakunnan 19.4.2011 § 184 hyväksymän ympäristö- ja kaavoitusviraston kopioiden ja tulosteiden sekä digitaalisen aineiston taksat sekä kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosjohtajan 15.12.2010 § 104 hyväksymän kiinteistöliikelaitoksen kopioiden ja tulosteiden sekä digitaalisen aineiston hinnat.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 74
Liite 1:Turun kaupungin asiakirjoista ja tietojen antamisesta perittävät maksut 2018