Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus56418.12.20171

4477-2017 (035)

Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston ja Turun kaupungin sosiaalirahaston vuoden 2016 tuoton kohdentaminen kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseen

Tiivistelmä: -

Kh § 564

Toimialajohtaja, hyvinvoinnin ohjausryhmän puheenjohtaja Minna Sartes ja kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa 12.10.2017:

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 12.6.2017 kaupungille luovutettujen kuolinpesien säästörahaston sekä sosiaalirahaston uudet säännöt, jotka tulivat voimaan 1.7.2017 lukien (diaari 4623-2017). Päätöksen mukaan rahastojen käyttötarkoitus on kaupungin strategian mukaisesti asiakas- ja tarvelähtöiset, matalan kynnyksen hyvinvointia edistävät palvelut huomioiden myös kulttuuriset hyvinvointipalvelut. Painopisteenä ovat ikääntyneet kuntalaiset. Rahastojen varoja voidaan suunnata kehittämisluonteisesti myös hoitotyön ja toimintakulttuurin muutokseen turkulaisten asukkaiden osalta.

Kaupungin talous- ja strategiaryhmä arvioi tilinpäätöksen yhteydessä jaettavan määrän. Tämän pohjalta hyvinvoinnin ohjausryhmä tekee ehdotuksen rahastojen varojen käytöstä, arvioi rahoituksen uudelleensuuntaamisen kustannusvaikuttavuutta sekä varmistaa raportoinnin ja seurannan.

Kaupungin talous- ja strategiaryhmä on 10.5.2017 esittänyt, että Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston vuoden 2016 jakokelpoisesta tuotosta jaetaan enintään 250.000 euroa ja sosiaalirahaston vuoden 2016 jakokelpoisesta tuotosta jaetaan enintään 23.000 euroa.

Hyvinvoinnin ohjausryhmä päätti 5.10.2017 esittää, että rahastojen vuoden 2016 tuotto jaetaan seuraavasti:

A)   Aktivisuutta ja toimintakykyä edistävä ryhmätoiminta yhteensä 160.000 euroa

Sis. ikäihmisten päihdetyö, kotona asuvien ikäihmisten lihaskuntoharjoittelu, karaoke-klubitoiminnan laajentaminen ja elävän musiikin kiertuetoiminta vanhuspalvelukeskusten yhteydessä, kirjaston kotipalvelun mallintaminen ja pilotointi ikäihmisille, tanssikummi työyhteisöissä kulttuurisen työotteen vahvistamiseksi mm. ikäihmisten asumispalveluyksiköissä

B)   Ikäihmisten virkistystoiminta ja vapaaehtoistoiminnan tuki yhteensä 21.000 euroa

Sis. sidebyside-pyörät vanhusten ulkoiluttamiseen ja vapaaehtoisten koulutus, jaksamisen tuki ja palkitseminen

C)   Toimintakulttuurin muutos yhteensä 11.000 euroa

Sis. Kulttuurisen työotteen koulutukset Mäntyrinteen asumispalveluyksikössä ja digitaaliset työvälineet ikäihmisten asumispalveluyksiköissä

D)   Kuljetukset yhteensä 36.000 euroa

Sis. Ikäihmisten kuljetukset tutustumiskäynneille aktivoiviin palveluihin ja omaishoidettavien kuljetukset

E)   Kohdennettu ehkäisevä työ yhteensä 45.000 euroa

Sis. pienituloisimmille kohdennetun Kimmoke-rannekkeen käytön laajentaminen perheenjäsenelle/ystävälle ja liukuesteitä yli 75-vuotiaille

Esitys tukee strategisen Hyvinvointi ja aktiivisuus -ohjelman toimeenpanoa ja noudattaa sen teemoja. Toiminnallisina painotuksina ovat toimintakyvyn vahvistaminen, yksinäisyyden vähentäminen sekä aktiivisuuden ja oppimisen tukeminen.

Toimenpiteissä painotetaan ikääntyneitä kotona asuvia turkulaisia sekä asumis- ja hoivapalveluiden asukkaita. Osassa toimenpiteistä kohderyhmään kuuluu myös muita ikäryhmiä sekä henkilöstöä.

Kaupungin strategian mukaisesti osa toimenpiteistä toteutetaan kumppanuudella kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Esityksessä on huomioitu myös vapaaehtoisten suuri merkitys ikäihmisten hyvinvoinnin edistämisessä.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupungin kuolinpesien säästörahaston ja Turun kaupungin sosiaalirahaston vuoden 2016 tuotto jaetaan edellä olevan esityksen mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta