Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus53904.12.20179

10092-2017 (014, 013)

Vaalilautakuntien ja -toimikuntien asettaminen vuoden 2018 presidentinvaaleja varten

Tiivistelmä: -

Kh § 539

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 30.11.2017:

Vuoden 2018 presidentinvaalien vaalipäivä on sunnuntai 28.1.2018 ja mahdollisen toisen vaalin vaalipäivä sunnuntai 11.2.2018. Ennakkoäänestys kotimaassa on 17.–23.1.2018.

Vaalilain 15 §:n mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme sekä laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten, että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Ehdokas ei voi olla vaalilautakunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Poliittisen edustavuuden ohella tulevat noudatettavaksi tasa-arvolain määräykset, jotka edellyttävät, että jäseniksi ja varajäseniksi valitaan sekä miehiä että naisia vähintään 40 prosenttia. Osuus lasketaan kunkin lautakunnan ja -toimikunnan osalta erikseen sekä lisäksi erikseen varsinaisten ja varajäsenten osalta.  

Luottamuselintoimikunta on käsitellyt asiaa ja laatinut kaupunginhallitukselle ehdotuksen vaalilautakuntien ja – toimikuntien asettamisesta vuoden 2018 presidentinvaaleja varten.

Liite 1Vuoden 2018 presidentinvaalien vaalilautakunnat

Liite 2Vuoden 2018 presidentinvaalien vaalitoimikunnat

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

- asettaa vuoden 2018 presidentinvaaleja varten vaalilautakunnat ja -toimikunnat liitteiden 1 ja 2 mukaisesti,

- valita vaalilautakuntiin ja -toimikuntiin liitteissä 1 ja 2 mainitut henkilöt,

- määrätä ehdotetut puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat ja

- määrätä varajäsenten sijaantulojärjestyksen ehdotuksen mukaiseksi ja

- oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään vaalilautakuntien ja –toimikuntien kokoonpanoihin tarvittaessa muutoksia.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKeskusvaalilautakunta
tiedLuottamuselintoimikunta


Liitteet:

Kh § 539
Liite 1:Vuoden 2018 presidentinvaalien vaalilautakunnat
Liite 2:Vuoden 2018 presidentinvaalien vaalitoimikunnat