Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 524 | 04.12.2017 | 6 |
12917-2017 (059, 041, 011)
Osaamisen kehittäminen ja korkeakouluyhteistyö positiivisessa rakennemuutoksessa
Tiivistelmä: -
Kh § 524
Johtava asiantuntija Esa Tuomisto 29.11.2017:
Tausta
Kilpailukyky ja kestävä kasvu –ohjelmassa yhtenä strategisena tavoitteena (3.1.6.) yrittävä ja osaava kaupunki –teemassa on Turun aseman vahvistaminen Suomen vetovoimaisimpana yliopisto- ja opiskelijakaupunkina. Tavoitetta toteuttavana toimenpiteenä on uudistaa elinkeinoelämän tarpeiden mukaisesti kaupungin yhteistyö teknillisten yliopistojen kanssa painopisteenä meriteollisuuden t&k&i-toiminta.
Vaikka tämä strateginen tavoite syntyi aiemmin eikä alkujaan liittynyt positiiviseen rakennemuutokseen, nyttemmin kytkentä on tiivis ja olennainen. Alueen tuotannon vahva ja erityisesti pitkäkestoinen kasvuvaihe asettaa todella merkittävän ja laaja-alaisen muutoshaasteen Turun ja Lounais-Suomen alueen koulutusjärjestelmälle kautta linjan, sekä rakenteellisesti että suorituskyvyn kannalta katsottuna.
Kaupunginhallitus käsitteli positiivisen rakennemuutoksen kokonaisuutta ja kaupungille aiheutuvia laaja-alaisia toiminnallisia haasteita kokouksessaan ensimmäisen kerran 14.12.2016 (§495). Samassa yhteydessä kaupunginhallitus päätti toimittaa Valtioneuvostolle Turun kaupungin kokoaman laaja-alaisen ehdotuksen positiivisen rakennemuutoksen edellyttämästä koulutusreformista. Kaupungin tuolloin kokoama aloite vaikutti ratkaisevasti siihen, että vuoden 2017 alussa Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi selvitysmies Jari Jokisen tarkastelemaan Turun ja Lounais-Suomen alueen koulutusjärjestelmän muutostarpeista positiivisessa rakennemuutoksessa.
Jari Jokisen keväällä 2017 valmistuneessa raportissa positiivisen rakennemuutoksen koulutuksen kehittämiseen esitettiin useita toimia ja niihin yhteensä n. 20 miljoonaa euroa valtion uutta tai lisärahoitusta. Rahoitus on pääosin realisoitumassa. Se jakaantuu useammalle vuodelle ja tulee kohdentumaan alueelle selvitysraportissa ehdotetulla tavalla. Suurin osuus (12 milj €) esitettiin verkostoyliopisto FITECHin perustamiseen ja toiminnan käynnistämiseen Turussa 2017 syksystä alkaen.
Osaamisen ja osaavan työvoiman saannin merkitys nousi voimakkaasti esille myös Työ- ja elinkeinoministeriön asettaman selvitysmiehen Esko Ahon kesällä 2017 valmistuneessa raportissa. Sen pohjalta parhaillaan on käynnissä Ahon ehdottaman ns. Siltasopimuksen valmistelu.
Keväällä 2017 Turun yliopisto esitti Opetus- ja kulttuuriministeriölle yliopiston DI -koulutusoikeuksien laajentamista kone- ja materiaalitekniikan opetus- ja tutkimusaloille. Ehdotuksella oli varaukseton alueen ja elinkeinoelämän tuki. Aloite ei kuitenkaan johtanut toivottuun tulokseen.
Turun kaupungin rooli ja tähänastiset päätökset
Osaamisen kehittäminen ja osaavan työvoiman saannin turvaaminen positiivisessa rakennemuutoksessa on Turun kaupungin kannalta yksi rakennemuutoksen kriittisimmistä osa-alueista ja myös tehtäväalue, johon kaupunki voi omassa roolissaan ja omilla toimillaan ehkä eniten vaikuttaa.
Turku -konserniin kuuluvien koulutustoimijoiden ote ja aktiivisuus positiivisen rakennemuutoksen haasteiden ennakoinnissa ja niihin reagoimisessa on ollut ensiluokkaista. Huolimatta koulutustoimijoiden liikkumavapautta sääntelevistä valtiotason ohjaus- ja rahoitusmekanismeista, nopeasti kasvaviin kaupungin ja alueen osaamistarpeisiin on voitu vastata ripeästi ja joustavasti, myös uudentyyppisillä toteutuksilla.
Korkeakoulutuksen kehittämisessä Turun kaupungin rooli on luonnollisesti vahva ja selkeä konserniin kuuluvan Turun Ammattikorkeakoulun osalta. Mahdollisuudet vaikuttaa yliopistotason koulutuksen kehittämiseen kaupungin toimin ovat sen sijaan rajalliset. Viimeisen vuoden aikana nähty Turkua koskeva kehitys etenkin teknisen alan yliopistokoulutuksen osalta on todistanut, että korkeakoulupolitiikkaan sisältyy ja kytkeytyy varsin lukittuneita järjestelmiä ja vahvoja eturistiriitoja. Toimiipa kaupunki omalla puolellaan miten aktiivisesti tahansa, rakenteiden muuttaminen tai purkaminen uusien kiistattomien osaamistarpeiden tieltä ei tapahdu ainakaan hetkessä.
Vaikka kaupungin mahdollisuudet vaikuttaa ovat rajoitetut eikä rahaakaan ole käytössä rajattomasti, on Turun kaupungilla merkittävä rooli ja vastuu sekä myös mahdollisuus allokoida resursseja korkeakoulutuksen kehittämiseen nopeasti ja kohdennetusti, vastaten Turun alueen todistettuihin tarpeisiin ja tähdäten alueen kehittymiseen ja menestymiseen myös pitemmällä tähtäimellä.
Tärkeimpiä kaupungin päätöspisteitä osaamisen, erityisesti korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kehittämisessä viimeisten kahden vuoden ajalta ovat olleet:
Päätöspolku osoittaa, että positiivisen rakennemuutoksen edellyttämää ja kaupungin strategisten tavoitteiden mukaista osaamisen kehittämistä on jouduttu rakentamaan vaiheittain ja pala palalta, koko ajan huomioiden toimintaympäristössä ja kansallisessa koulutuspolitiikassa tapahtuneet muutokset ja nopeatkin käänteet.
Tilannearvio ja jatkonäkymät
Vaikka merkittävää edistymistä on viime vuoden aikana tapahtunut ja tuloksia on saatu, positiivisen rakennemuutoksen edellyttämä osaamisen ja koulutuksen kehittäminen Turun ja Lounais-Suomen alueella on vielä kehityspolkunsa alkupuolella. Toimenpiteiden volyymi ja laatu ja niiden kautta saavutettava vaikuttavuus eivät ole vielä tarvittavalla tasolla.
Teknologiateollisuus on arvioinut, että Varsinais-Suomessa korkeakoulutettujen osaajien vuotuinen rekrytointitarve teollisuuteen nousee lähivuosina kaksinkertaiseksi (450->800). Kun samaan aikaan Varsinais-Suomessa tekniikan alan yliopisto-opintoihin hakeutuu vuosittain vain puolet Pirkanmaan tasosta (200-400), DI -koulutuksen laajentamiselle Turussa ei ole mitään vaihtoehtoa.
Selkeä este etenemiselle paikallisesti on se, että kansallisella tasolla ei ole vieläkään riittävän laajasti sisäistetty Turun ja Lounais-Suomen positiivisen rakennemuutoksen perusolemusta ja ainutlaatuisuutta. Kyse ei ole kertaluontoisesta pyrähdyksestä vaan pitkäkestoisesta ja rakenteellisesta teollisen tuotannon murroksesta, joka nostaa tuotannon ja osaajatarpeen pysyvästi uuteen tasoon. Tämä edellyttää vastaavaa rakenteellista järjestelmätason muutosta koulutuksen tuotantoon nimenomaan Turun ja Lounais-Suomen alueella.
Positiiviseen rakennemuutokseen tähän saakka valtion puolelta tarjotut koulutuksen ja osaamisen kehityskeinot ovat olleet voittopuolisesti lyhyen aikavälin ratkaisuja, joilla pyritään hoitamaan kaikkein akuuteimpia osaajatarpeita. Tämä on hyvä, mutta samalla pitemmän aikavälin välttämättömät rakenteelliset järjestelyt, kuten esimerkiksi kandidaattitasolta lähtevän ja riittävän laaja-alaisen tekniikan yliopistokoulutuksen järjestäminen Turkuun, ovat jääneet sivuraiteelle. Tekniikan yliopistokoulutukseen ehdotetuissa toimissa on toistaiseksi keskitytty enemmänkin koulutuksen, opiskelijoiden, osaamisen ja osaajien siirtelyyn paikasta toiseen kuin näiden istuttamiseen ja juurruttamiseen alusta asti kasvamaan Turun maaperään.
Korkeakoulutuksen osalta nopeaa muutosta yliopistotason tekniikan koulutukseen Turussa ei ole näköpiirissä. Vuoteen 2020 ulottuva ylimenojakso, joka väistämättä kuluu yhteistyöyliopisto FITECHin tulosten syntymiseen ja mallin vaikuttavuuden arviointiin, on kuitenkin Turussa käytettävä aktiivisiin ja vaikuttaviin toimiin. Passiiviseen odotteluun ei ole mahdollisuutta eikä yhden kortin varaan voi jäädä.
Turun kaupunki ei voi astua valtiovallan sijaan ratkaisemaan eikä rahoittamaan koulutuksen kehittämis- ja muutostarpeita tai toteutusta, ei positiivisessa rakennemuutoksessa eikä muulloinkaan. Kaupungin, alueen ja elinkeinoelämän tulee sen sijaan pyrkiä yhteisesti käynnistämään ja viemään eteenpäin omaehtoisia hankkeita, joilla voidaan kestävästi ja resurssien sallimissa rajoissa vahvistaa alueen kannalta kaikkein kriittisintä osaamispääomaa.
Alueellisen korkeakoulupolitiikan edistämisessä välttämätöntä on, että kaupungilla, Turun korkeakouluilla, elinkeinoelämällä ja muilla alueen toimijoilla on mahdollisimman yhtenäinen toimintalinja.
Turun kaupungin on luonnollista panostaa omiin, olemassa oleviin resursseihin ja vahvuuksiin. Turun tulisi edelleenkin johdonmukaisesti tukea ja vahvistaa Turku-konserniin kuuluvien koulutustoimijoiden, korkeakoulutuksen osalta erityisesti Turun Ammattikorkeakoulun, edellytyksiä vastata positiivisen rakennemuutoksen asettamiin kehittämishaasteisiin.
Korkeakoulutuksen jatkotoimenpiteet
Positiiviseen rakennemuutokseen ja korkeakoulutason osaamisen kehittämiseen liittyvinä uusina hankkeina Turun yliopisto ja Turun Ammattikorkeakoulu ovat ehdottaneet omilla kirjelmillään Turun kaupungille:
Kaupungin näkökulmasta Turun yliopiston ja Turun Ammattikorkeakoulun esitykset ovat linjassa korkeakoulutason osaamisen kehittämisen ajankohtaisen ja pitemmän aikavälin tavoitteiden sekä myös kaupungin strategisten tavoitteiden kanssa. Toteutuessaan molemmat hankkeet vahvistavat merkittävästi Turun ja Varsinais-Suomen kykyä vastata kasvaviin osaajatarpeisiin 2020 -luvulle ulottuvalla positiivisen rakennemuutoksen kaudella. Esitettyjen toimien rahoitukseen on varauduttu kaupungin 2018 talousarviossa.
Pyydetyssä kannanotossaan Varsinais-Suomen teknologiateollisuus puoltaa Turun yliopiston ja Turku AMK:n tekemiä esityksiä ja pitää niitä merkittävinä teknologia-alan koulutuksen, tutkimuksen ja kehittämistoiminnan edistämisen kannalta Turun ja koko Lounais-Suomen alueella. Turun yliopiston esityksessä vahvistettu tavoite tekniikan alan professuurien lisäämisestä on todella vahva panostus tulevaisuuteen. TuAMKin esitys jatkaa ja monipuolistaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston läsnäoloa ja toimintaa Turussa, josta kokemukset ovat olleet hyviä.
Teknologiateollisuus korostaa kannanotossaan, että molempien nyt rahoitettaviksi esitettyjen toimenpiteiden pitää tavoitteiden ja toteutuksen tasolla kytkeytyä mahdollisimman saumattomasti viime vuosien aikana rakennettuun kokonaisuuteen, erityisesti monialaiseen Turku Future Technologies –yhteistyöhön, koulutuksen ja tutkimuksen infrastruktuureja vahvistavaan TFT Competence Factoryyn sekä Turussa käynnistyneeseen teknillisten yliopistojen FITECH -yhteistyöhön. Teknologiateollisuuden mukaan eri toimenpiteiden yhteensovittamisessa on erityisesti tavoiteltava johdonmukaisuutta ja pitkäjänteistä vaikuttavuutta. Teollisuus katsoo, että tekniikan alan koulutuksen ja tutkimuksen vahvistamisessa vaikuttavuus syntyy kokonaisvaltaisen kehityskuvan kautta ja yhteistoiminnallisuutta painottaen.
Esitän, että:
- osaamisen ja koulutuksen kehittämiskokonaisuus positiivisessa rakennemuutoksessa sekä asiaa koskeva tilannearvio merkitään tiedoksi;
- Turun yliopistolle myönnetään yliopiston esityksen mukaisesti vuodelle 2018 120.000 euron määräraha kustannuspaikalta 11006 (tilaus 400069 Korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyö) professuurin palkkauskuluihin ja kaupungin talousarvioon tehdään tämän mukainen varaus vuosille 2019-2022
- Turun ammattikorkeakoululle myönnetään ammattikorkeakoulun esityksen mukaisesti vuodelle 2018 200.000 euron määräraha kustannuspaikalta 11006 (tilaus 400069 Korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyö) strategisen kumppanuussopimuksen toteutukseen ja kaupungin talousarvioon tehdään tämän mukainen varaus vuosille 2019-2022.
Oheismateriaali 1Turun yliopiston kirjelmä 8.11.2017
Oheismateriaali 2Turun Ammattikorkeakoulun kirje 20.11.2017
Kaupunginjohtaja Minna Arve:
EhdotusKaupunginhallitus päättää,
että osaamisen ja koulutuksen kehittämiskokonaisuus positiivisessa rakennemuutoksessa sekä asiaa koskeva tilannearvio merkitään tiedoksi,
että Turun yliopistolle myönnetään yliopiston esityksen mukaisesti vuodelle 2018 120.000 euron määräraha kustannuspaikalta 11006 (tilaus 400069 Korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyö) professuurin palkkauskuluihin ja kaupungin talousarvioon tehdään tämän mukainen varaus vuosille 2019-2022 ja
että Turun ammattikorkeakoululle myönnetään ammattikorkeakoulun esityksen mukaisesti vuodelle 2018 200.000 euron määräraha kustannuspaikalta 11006 (tilaus 400069 Korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyö) strategisen kumppanuussopimuksen toteutukseen ja kaupungin talousarvioon tehdään tämän mukainen varaus vuosille 2019-2022.
Samalla kaupunginhallitus oikeuttaa kaupunginjohtajan sopimaan professuurin perustamiseen ja lahjoitukseen liittyvistä yksityiskohdista Turun Yliopiston kanssa.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Aaltonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.
Jakelu
aoTurun ammattikorkeakoulu Oy
aoTurun yliopisto
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tpvArve Minna