Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus53304.12.201716

12336-2017 (111)

Virkojen ja toimien perustaminen terveyspalveluihin

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialan terveyspalveluihin perustetaan viisi erikoislääkärin virkaa, nuorisopsykiatrin virka, yhdeksän sairaanhoitajan tointa, hammashoitajan toimi sekä hoitoapulaisen toimi. Vastaavia tehtäviä on aiemmin hoidettu tilapäisellä määräaikaiselle henkilöstöllä.

Kh § 533

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 27.11.2017:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle perustetaan 1.1.2018 lukien viisi erikoislääkärin virkaa, nuorisopsykiatrin virka, yhdeksän sairaanhoitajan tointa, hammashoitajan toimi sekä hoitoapulaisen toimi.

Esityksessä on kyse aiemmin määräaikaisella henkilöstöllä hoidettujen tehtävien vakinaistamisesta. Tehtäville on arvioitu oleva pysyvä tarve ja perusteita

tehtävien hoitamiselle määräaikaisilla palvelussuhteilla ei toimialan näkemyksen mukaan ole.

Erikoislääkärin virat tarvitaan sisätautien poliklinikalle, kotisaattohoitoa tukevalle vuodeosastolle, kotihoitoa tukevalle kuntoutusosastolle, muistikuntoutusosastolle ja geriatriseen arviointiyksiköön

Sisätautien poliklinikan erikoislääkäri työskentelee sairaalapalvelujen sydänpoliklinikalla. Poliklinikalla on jouduttu tekemään runsaasti lisätyötä ja vuoden 2017 aikana on turvauduttu myös kilpailutuksen perusteella ostopalveluna suoritettaviin kardiologisiin tutkimuksiin. Hoitotakuu ei ole poliklinikalla toteutunut erityisesti ultraäänitutkimusten ja rasitusergometrioiden osalta.

Neljän muun erikoislääkärin viran osalta virkojen perustamisesitystä on perusteltu merkittävällä erikoislääkärivajeella. Erikoislääkärityötä tehdään paljoin kalliina yli- ja lisätyönä.  Erikoislääkärivaje lisää siirtoviivettä, hidastaa potilasvaihtoa, lisää tutkimustarvetta, heikentää tutkimuksen ja hoidon laatua. Erikoistuvien lääkärien perehdytys ja koulutus on puutteellista. Tehtävien vakinaistamisella pyritään minimoimaan ostopalvelut ja vastaamaan hoitotakuuseen.

Nuorisopsykiatrin tarve liittyy sosiaali- ja terveyslautakunnan 6.6.2017 § 130 tekemään päätökseen, jolla Turun kaupungin hyvinvointitoimialalle perustetaan nuorten matalan kynnyksen psykiatrinen tukiyksikkö, joka toimii lasten ja nuorten poliklinikan alaisuudessa. Yksikkö tarjoaa psykiatrista varhaista apua nuorille ja heidän perheilleen, huolehtii kouluterveydenhuollon ja lastensuojelulaitosten konsultaatioista, psykiatrisen hoitotyön jalkautumisesta kouluihin ja lastensuojelulaitoksiin sekä perheterapian antamisesta, jolla tuetaan nuorten ja heidän perheittensä vuorovaikutusta. Yksikköön tarvitaan esityksen mukaan pysyvä nuorisopsykiatrin virka.

Yhdeksän sairaanhoitajan tointa tarvitaan sairaalapalvelujen eri toimintayksikköihin. Kaikkia uusien sairaanhoitajan toimien perustamisesityksiä on perusteltu pysyvällä työvoiman tarpeella. Lisäksi uudet toimet vahvistaisivat yksiköiden henkilöstömitoitusta ja takaisivat potilasturvallisuutta.

Hammashoitaja toimi tarvitaan suun terveydenhuollon perusopetukseen.  Esityksen mukaan toimen tarve on pysyvä. Hammashoitaja on mukana ptg- kuvauksissa. Hän opettaa ja ottaa kuvia yhdessä oppilaan kanssa. Esitystä perustellaan pysyvän tarpeen lisäksi työturvallisuusvaatimuksilla.

Hoitoapulaisen toimi tarvitaan kaskenlinnan kuntoutuskeskukseen.  Hoitoapulainen suorittaa potilaskuljetuksia kaskenlinnasta kaupunginsairaalaan ja TYKS:iin. Näitä kuljetuksia tehdään useita kertoja päivittäin. Esityksen mukaan tarve on pysyvä. Potilaskuljetusten hoitaminen omalla henkilöstöllä säästää esityksen mukaan kuljetuskustannuksia.

Esitys lisää hyvinvointitoimialan työvoiman käyttöä vuositasolla yhteensä n. 1,2 htv.  Esityksen nettokustannusvaikutukset perustamisvuonna ovat yhteensä n. 40.400 €. Palkkamäärärahat sisältyvät Terveyspalvelujen vuoden 2018 talousarvioon.

Toimialan esityksessä on laajemmin kuvattu perustettavaksi esitettyjen virkojen ja toimien toiminnallista tarvetta, eikä perustettavaksi esitettyjen toimien toiminnallisen tarpeen osalta strategisen HR:n vastuualueella ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Koska esitetyille uusi viroille ja toimille on pysyvä tarve, ei tehtäviä voida enää jatkossa hoitaa määräaikaisella henkilöstöllä.

Sairaanhoitajan toimet tulee esityksen mukaisesti perustaa vaihtoehtoisella nimikkeellä sairaanhoitaja/ erikoissairaanhoitaja/ anestesiasairaanhoitaja/ terveydenhoitaja/ kätilö, jolloin toimen täyttävä viranomainen päättää ennen toimen haettavaksi julistamista, millä yhdellä toimen vaihtoehtoisista nimikkeistä toimi julistetaan haettavaksi. Toimen täyttämisen jälkeen tulee konsernihallinnon strategiseen HR:ään ilmoittaa toimen käytössä oleva koulutusnimike

Strategisen HR:n vastuualueella ei ole muutoin huomautettavaa toimialan esityksen suhteen.

Hallintosäännön mukaan toimivalta toimien perustamisen osalta on kaupunginjohtajan päätösvallassa ja virkojen perustamisen osalta kaupunginhallituksen päätösvallassa. Virkojen ja toimien perustamisesitykset muodostavat kuitenkin sellaisen kokonaisuuden, joka on tarkoituksenmukaista tuoda hallintosäännön 33 §:n mukaisesti yhtenä kokonaisuutena kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Liite 1Esitys viran/toimen perustamisesta (lomakkeet 1 - 7)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala perustetaan 1.1.2018 lukien

Perustettavat virat ja toimet voidaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 533
Liite 1:Esitys viran/toimen perustamisesta (lomakkeet 1 - 7)