Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus53004.12.201713

12537-2017 (111)

Tarkastusinsinöörin (LVI) viran perustaminen kaupunkiympäristötoimialan rakennusvalvontaan

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristötoimialalle perustetaan tarkastusinsinöörin (LVI) virka 1.1.2018 lukien.

Kh § 530

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 27.11.2017:

Ympäristötoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että kaupunkiympäristötoimialan rakennusvalvontaan perustetaan 1.1.2018 lukien tarkastusinsinöörin (LVI) virka. Viran tehtäväkohtainen palkka on 3.587,10 €/kk ja pätevyysvaatimuksena tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto taikka aikaisempi ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus rakenteiden suunnittelussa taikka LVI-alan suunnittelu- tai tarkastustehtävissä.

Rakennusvalvonnassa on kaksi tarkastusinsinöörin (LVI) täytettyä vakanssia, joissa työskentelevät tarkastusinsinöörit toimivat rakennusvalvonnan lämpö-, vesi- ja ilmastointialan asiantuntijoina. Tarkastusinsinöörien (LVI) tehtävät ovat hyväksyttyjen rakennushankkeiden ilmanvaihto- sekä kiinteistön vesi- ja viemärisuunnitelmien (erityissuunnitelmat) määräystenmukaisuuden arviointi, LVI-alaan liittyvien työmaakatselmusten ja -tarkastusten pitäminen, LVI-asioihin liittyvien rakennus- ja toimenpidelupapäätösten valmistelu ja lupapäätösten tekeminen sekä rakentamisen jälkeinen ns. jatkuva valvonta. Tämän lisäksi tarkastusinsinöörit (LVI) neuvovat rakentajia, suunnittelijoita ja vastaavia työnjohtajia omaan alaansa liittyvissä erityiskysymyksissä.

Toimialan esityksen mukaan tarkastusinsinöörit (LVI) käsittelevät vuosittain (v. 2016) noin 160 lupahakemusta ja noin 750 kohteen erityissuunnitelmat. Tämän lisäksi tarkastusinsinöörit (LVI) tekevät vuosittain yli 900 rakennustyönaikaista katselmusta rakentamiskohteissa. Erityisesti rakentamista koskevat energiamääräykset muuttuvat tiheään ja ovat teknisiltä yksityiskohdiltaan hankalia. Seudullisen energianeuvonnan päättyminen vuoden 2015 loppuun on lisännyt erityisesti neuvonnan osuutta työssä.

Valtakunnallisesti tarkasteltuna Turun kaupungin rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörejä (LVI) on hyvin vähän suhteessa käsiteltävien lupahakemusten lukumäärään. Kaupunginvaltuusto on asettanut rakennuslupahakemusten käsittelyajan tavoitteeksi 30 vuorokautta ja tämän lukuarvon toteutumista myös seurataan. Lisäksi rakennuslautakunnan ja rakennusvalvonnan väliseen operatiiviseen sopimukseen on kirjattu palvelulupaus lupahakemusten sujuvasta käsittelystä. Kahden tarkastusinsinöörin (LVI) voimin tavoitteeseen pääseminen on haasteellista, koska tarkastusinsinöörien (LVI) tehtäviin kuuluu yllä esitetysti myös muita tehtäviä lupavalmistelun lisäksi. Rakentamisen kosteudenhallinta on erityistarkkailussa koko valtakunnan tasolla ja asia on sisällytetty muun muassa maan hallitusohjelmaan. Kosteudenhallinta liittyy olennaisesti lämpö-, vesi- ja ilmastointiasioihin, joissa rakennusvalvonnan tarkastusinsinöörit (LVI) ovat avainasemassa hyväksyessään ja tarkastaessaan rakennuksen pääpiirustuksia ja erityissuunnitelmia.

Toimialan esityksen mukaan rakennusvalvonnan LVI-asioihin liittyvät työtehtävät ovat lisääntyneet viiden viimeisen vuoden aikana siinä määrin, että kahdella henkilötyövuodella ei pystytä saavuttamaan valtuuston määrittelemää tavoitetta keskimääräisestä käsittelyajasta. Tarkastusinsinöörin (LVI) viran perustaminen ja pysyvä täyttäminen on hyväksytty kaupunkiympäristötoimialan vuoden 2018 henkilöstösuunnitelmassa. Tarkastusinsinöörin (LVI) viran perustamisella on akuutti kiire, jotta asetetut tavoitteet saavutetaan ja jotta riittävä henkilöresurssi turvataan. Asiaa ei voida ratkaista sijaisjärjestelyin eikä määräaikaiselle virkasuhteelle olisi lainmukaisia perusteita.

Toimiala on esittänyt perustettavan viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 3.587,10 €/kk, joka vastaa toimialalla olevien tarkastusinsinöörin (LVI) virkojen tehtäväkohtaista palkkaa. Toimialan ilmoituksen mukaan viran perustamisen kokonaiskustannukset ovat vuositasolla noin 62.800 euroa. Strategisen HR:n vastuualueella ei ole huomauttamista perustettavaksi esitetyn viran tehtäväkohtaisesta palkasta.

Toimiala on esittänyt perustettavan viran pätevyysvaatimukseksi tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto taikka aikaisempi ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus rakenteiden suunnittelussa taikka LVI-alan suunnittelu- tai tarkastustehtävissä. Strategisen HR:n vastuualueella ei ole huomautettavaa perustettavaksi esitetyn viran kelpoisuusvaatimuksen osalta.

Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta strategisen HR:n vastuualueella ei ole perusteita lausua toisin toimialan esityksen kanssa.

Liite 1Esitys tarkastusinsinöörin viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana kaupunkiympäristötoimialan rakennusvalvonta perustetaan 1.1.2018 lukien tarkastusinsinöörin (LVI) virka. Viran tehtäväkohtainen palkka on 3.587,10 €/kk (TS/palkkaryhmä II, 5 01 02 01 4) ja pätevyysvaatimuksena tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto taikka aikaisempi ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus rakenteiden suunnittelussa taikka LVI-alan suunnittelu- tai tarkastustehtävissä.

Toimiala oikeutetaan täyttämään tarkastusinsinöörin (LVI) virka julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tpvYmpäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 530
Liite 1:Esitys tarkastusinsinöörin viran perustamisesta