Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52604.12.20178

12698-2017 (014)

Turun nuorisovaltuusto 2018 - 2019

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti 23.9.2013 § 178 perustaa Turun nuorisovaltuuston ja hyväksyä nuorisovaltuuston perustamisen ja toiminnan linjaukset. Turun nykyisen nuorisovaltuuston kaksivuotinen toimikausi päättyy vuoden 2017 lopussa. Vaalit uuden nuorisovaltuuston valitsemiseksi kaudelle 2018-19 toteutettiin 38 äänestyspaikassa yläkouluissa, lukioissa ja ammattioppilaitoksissa sekä Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa 6.-11.11.2017. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se vahvistaisi uuden nuorisovaltuuston kokoonpanon.

Kh § 526

Nuorisosihteeri Mirja Teräs 20.11.2017:

Kaupunginvaltuusto päätti 23.9.2013 § 178 perustaa Turun nuorisovaltuuston ja hyväksyä nuorisovaltuuston perustamisen ja toiminnan linjaukset. Nuorisovaltuusto on ”virallisin” osa nuorten osallisuusjärjestelmästä. Se on nuorten edustaja ja asiantuntijaelin Turun kaupungissa ja se toimii nuorten asioissa kunnallisena vaikuttajana. Turun nuorisovaltuustolla on esimerkiksi puhe- ja läsnäolo-oikeus nuorisolautakunnassa, kasvatus- ja opetuslautakunnassa ja sen jaostoissa sekä erillisestä kutsusta liikunta-, kulttuuri- sekä sosiaali- ja terveyslautakunnassa. Voimassa olevan hallintosäännön 68 § mahdollistaa toimielinten alaikäiset jäsenet. Siinä todetaan: ”Mikäli toimielimeen on valittu 15 vuotta täyttäneitä alle 18-vuotiaita jäseniä, tällaisilla jäsenillä on vain läsnäolo- ja puheoikeus, mutta ei äänioikeutta.”

Ehdolle asettuminen Turun nuorisovaltuustovaaleissa oli käynnissä 11.–27.9.2017. Nuorisovaltuustovaalit järjestettiin viikolla 45.

Vaaleja markkinoitiin ennakkoon lehti-ilmoituksin, sosiaalisessa mediassa, nuorisovaltuuston ja nuorisopalvelujen tapahtumissa sekä järjestämällä tiedotustilaisuudet koulujen oppilas-/opiskelijakuntien hallituksille ja vaaliyhdyshenkilöille 24.5.2017 ja 6.9.2017. Nykyiset nuorisovaltuutetut myös tiedottivat vaaleista nykyisissä ja entisissä kouluissaan/oppilaitoksissaan. Lisäksi toteutettiin vaalitiedostuskiertue ammattioppilaitoksissa, joissa edellisissä nuorisovaltuustovaaleissa aktiivisuus oli vähäisintä.

Ehdokkaiksi ilmoittautui 61 vuosina 1999–2004 syntynyttä Turussa asuvaa tai opiskelevaa nuorta, joista peruutusten jälkeen vaaleissa ehdolla oli lopulta 59 nuorta. Ehdokkaita ei ollut lainkaan Samppalinnan, Luolavuoren ja Puolalan koulusta, Raunistulan koulun Kastun yksiköstä, Vasaramäen koulun Syreenikujan yksiköstä, Turun kansainvälisen koulun yläkoulusta, Turun ammatti-instituutin Aninkaisten ja Lemminkäisten koulutaloista ja Logistiikan koulutuskeskuksesta. Vaaleissa äänestettiin 38 äänestyspaikassa Turun kaupungin yläkouluissa, lukioissa ja ammattioppilaitoksissa sekä Turun Steiner-koulussa, Turun normaalikoulussa ja Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa 6.–11.11.2017.

Vaaleissa annettiin ääniä yhteensä 5564, joista hylättiin 270. Kokonaisäänestysprosentti oli 47 %. Koulujen ja oppilaitosten äänestysprosentti oli alimmillaan 7 % (Turun ammatti-instituutti Aninkaisten koulutalo) ja ylimmillään 90 % (Puolalan koulu ja S:t Olofsskolan). Ehdokkaiden saama äänimäärä vaihteli 12–317 välillä. Kaikki ehdokkaat saivat ääniä myös oman koulun/oppilaitoksen ulkopuolelta. Muutama ehdokas sai ääniä jopa 26 koulusta/oppilaitoksesta.

Annettujen äänien perusteella Turun nuorisovaltuustoon kaudelle 2018–19 tulee varsinaisia jäseniä 25 ja varajäseniä 18. Varsinaisista jäsenistä 10 on yläkoulun, 11 lukion ja 4 ammatti-instituutin edustajia. Varajäsenistä 8 on yläkoulun, 6 lukion ja 4 ammatti-instituutin edustajia.  Kahdeksan nyt valituista oli Turun nuorisovaltuuston jäsenenä tai varajäsenenä myös edellisellä kaksivuotiskaudella.

Varsinaiset jäsenet (25):

Aisha AbuduRieskalähteen koulu
Tatu AlariTurun Lyseon lukio
Abdel BettaharTAI, Uudenmaantie
Linnea EerolaTurun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio
Ada GrönlundLuostarivuoren lukio
Mette HämeenahoTurun normaalikoulu
Sofia JokinenKatariinan koulu
Julia KaipiaTurun Lyseon koulu
Juho KaristoTAI, Peltola
Darren McCrackenKatedralskolan i Åbo
Yasmin MsaddakMikaelin koulu, Runosmäen yksikkö
Selinä NeraKaarinan lukio
Amelia PetterssonS:t Olofsskolan
Silja PiltoTurun klassillinen lukio
Eetu RaunioTopeliuksen koulu
Marylyn RosenqvistTurun kansainvälisen koulun lukio
Veera SellgrenLuostarivuoren koulu
Betty TakalaTurun normaalikoulun lukio IB-linja
Viljami VahvaselkäNummenpakan koulu, Aurajoen yksikkö
Baneh VainioTurun Steiner-koulun lukio
Toni VanhataloTAI, Juhannuskukkula
Eric VaraTAI, Kellosoittajankatu
Niklas VaulanenKerttulin lukio
Juulia VirtanenPuolalanmäen lukio
Minerva VuotiPuropellon koulu

Varajäsenet (18):

Edit EuroRieskalähteen koulu
Ari HolahanTurun kansainvälisen koulun lukio
Siiri HonkanenTurun normaalikoulu
Paavo KalhamaTAI, Kellonsoittajankatu
Tiia KauppinenKatariinan koulu
Pihla KivijärviNummenpakan koulu, Aurajoen yksikkö
Julia KulmalaKerttulin lukio
Adela LehtinenTAI, Uudenmaantie
Anna Lindstedt Turun Steiner-koulu
Emilia MattilaTopeliuksen koulu
Leevi Nyman Mikaelin koulu, Runosmäen yksikkö
Niklas Ojala TAI, Peltola
Helena Parkatti  Katedralskolan i Åbo
Tomi PäivänsädeTurun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio
Santeri Salonen Turun klassillinen lukio
Sakari Seespuro TAI, Juhannuskukkula
Mikael Sundell  Luostarivuoren koulu
Ignacy Winiarczyk Puolalanmäen lukio

Kustannuspaikalle KH/toimikunnat/nuorisovaltuusto sekä nuorisopalvelujen kustannuspaikalle Kansalaistoiminnan edistäminen/osallisuus on varattu vuodelle 2017 määrärahat nuorisovaltuuston toimintaa varten hanke-, koulutus-, kokous- ja muuhun toimintaan. Uuden nuorisovaltuuston ensimmäinen kokous on 24.1.2018 kello 17 Turun kaupungintalon valtuustosalissa.

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää vahvistaa edellä olevan nuorisovaltuuston kokoonpanon vuosille 2018 - 2019.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, asiakkuudet ja osallisuus
tiedKonsernihallinto, hallintoryhmä
tiedSivistystoimiala
tiedVapaa-aikatoimiala