Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta29310.10.20173
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta30717.10.20173
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta32124.10.20175
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta33107.11.20173
Kaupunginhallitus50020.11.201711
Kaupunginhallitus52204.12.20174

3533-2007 (611)

Hirvensalon osayleiskaavaehdotus (kaavatunnus 13/2007)

Tiivistelmä:

Hirvensalon osayleiskaavan kaavaluonnos hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 17.12.2015. Kaavaehdotuksesta pvm. 5.12.2016 on pyydetty lausunnot ja siihen liittyvästä Natura-arvioinnista erillinen luonnonsuojelulain mukainen lausunto. Lausuntojen pohjalta on laadittu tarkistettu kaavaehdotus. Osayleiskaavasta tulee osa Yleiskaava 2029:n kokonaisuutta.

Ksylk § 293

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, yleiskaavainsinööri Olavi Ahola 4.10.2017:

Kokonaisrakenne

Osayleiskaavalla varaudutaan pitkän tähtäyksen maankäyttöön osoittaen aluevaraukset Hirvensalon saarelle n. 15 000 uudelle asukkaalle Turun kaupunkiseudun rakennemallin 2035 mukaisesti, mutta mahdollistaen myös tavoitevuotta pitemmän ajan kehitys. Yleiskaavoituksella luodaan edellytykset asemakaavoituksen tarkoituksenmukaiselle jatkamiselle sekä saaren ja mantereen välisten yhteyksien parantamiselle. Näitä varten varataan kevyen liikenteen yhteys Lauttaranta-Korppolaismäki sekä uusi katuyhteys ja Uittamonsilta. Sillalle johtavan kadun tuntumassa varaudutaan maankäytön tehostamiseen. Uudet yhteydet luovat myös joukkoliikenteelle tehostamismahdollisuuksia. Uittamon puolelle ei osoiteta uutta maankäyttöä, vaan korostetaan merenranta-alueen kehittämistä virkistykseen.

Maiseman muutokset ovat suurimpia Latokarin-Lauttarannan alueella ja Vaahemäen-Sorttamäen välisellä alueella, jonka läpi on osoitettu uusi sillalle johtava katu; itse siltakin muuttaa maisemaa huomattavasti. Avoin maisematila supistuu myös Meltoisten-Tammistontien alueella. Toisaalta saaren länsi-lounaisosassa ja Maanpäässä säilyy perinteistä maaseutumaisemaa. Länsi-luoteisosa osayleiskaava-alueesta on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Arvokkaaksi maisema-alueeksi on merkitty myös Särkilahti ympäristöineen ja Häppilän, Tammiston ja Friskalanlahden alueita.

Asumiselle varattavat alueet laajentavat kaupunkirakennetta länteen päin Tammistontien ja Kukolantien sekä Pikisaarentien-Särkilahdentien suunnilla. Uusia aluekokonaisuuksia varataan Maunulan-Rauhaniemen alueelta, Uittamonsillalle johtavan kadun varrelta sekä pohjoisosasta Syvälahden selänteen alueelta ja Latokarin-Lauttarannan alueelta. Uutena toteuttamattomana pääkokoojana varataan Kukolantien jatkaminen länteen Särkilahdentielle/Häppiläntielle. Kakskerrantien, Vanhan Kakskerrantien ja Tammistontien ympäristöä eheytetään ja tiivistetään ja kadut suunnitellaan hyvin joukkoliikennettä palveleviksi pääväyliksi.

Pyöräilyn ja kävelyn yhteyksiä pyritään parantamaan jatkuviksi reiteiksi yhdessä ulkoilureittien varausten kanssa siten, että reitit palvelevat sekä nopeampaa työ- ja asiointiliikennettä että sijoittuvat miellyttävään ympäristöön.

Virkistys- ja vapaa-alueiden varaamisella turvataan pitkällä tähtäyksellä saarten laajojen yhtenäisten alueiden ja niiden välisten yhteyksien kehittäminen ja säilyminen. Tavoitteena on kehittää Hirvensalon pohjoisosaan pääasiassa valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle sijoittuva rantareitti, joka liittyisi uuden kävely- ja pyöräily-yhteyden kautta mantereelle Aurajokivarteen ja Pitkäsalmen rannan läheiseen reittiin. Tällä samoin kuin laskettelukeskuksen alueella on merkitystä seudullisinakin virkistyskokonaisuuksina.

Asemakaavoitettavaksi osoitettujen alueiden lisäksi osayleiskaavan tavoitteena on ohjata Hirvensalon länsiosien haja-asutuksen suunnittelutarveratkaisu- ja poikkeamisharkintaa sekä loma-asutusta ja muuta maankäyttöä. Haja-asutusta koskee tänä vuonna voimaan tullut maankäyttö- ja rakennuslain muutos, jonka perusteella kyläalueeksi merkityllä alueella suunnittelutarveratkaisu voidaan edellytysten täyttyessä myöntää useamman kuin yhden rakennuspaikan osalta. Kyläalueeksi on merkitty eräitä alueita alueen länsiosasta, mutta ehdotusvalmistelussa esillä olleet kyläaluevaraukset Maanpään pääasiassa kaupungin omistamilla alueilla on asiantuntija-arvioiden perusteella poistettu.

Osayleiskaavan haitalliset vaikutukset Ruissalon ja Rauvolanlahden Natura 2000 -alueisiin on pyritty lieventämään sellaisiksi, että osayleiskaava ei merkittävästi heikennä Natura-alueen luonnonarvoja.

Lausunnot

5.12.2016 päivätystä kaavaehdotuksesta on pyydetty lausunnot noin 15 osallistaholta, mm. ELY-keskukselta, V-S liitolta, asukas- ja luonnonsuojeluyhdistyksiltä sekä kaupungin hallintokunnilta ja yhtiöiltä.

Lausuntojen perusteella kaavaehdotusta on tarkistettu mm. seuraavasti:

Lausuntojen tiivistelmät vastineineen on kuvattu oheismateriaalissa 1.

Natura-vaikutuksien arviointi raportoitiin loppuvuonna 2016 ja ELY-keskuksen lausunto saatiin huhtikuussa 2017.

Lausunnon perusteella on edelleen täydennetty arviointia ja tehty tarkistuksia osayleiskaavaehdotukseen:

Natura-vaikutusten arvioinnit ja ELY-keskuksen antamat lausunnot on kuvattu tarkemmin osayleiskaavan selostuksessa. Natura-täydennyksistä pyydetään ELYn lausunto vielä ennen osayleiskaavan valtuustokäsittelyä.

Seuraavat vaiheet

Kaupunginhallituksen hyväksymä kaavaehdotus asetetaan nähtäville.

Osayleiskaava etenee kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn kun ELY-keskuksen lausunto Natura-arvion täydennyksen riittävyydestä on saatu.

Liite 1Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava"

Liite 2Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava"

Oheismateriaali 1Lausuntojen tiivistelmät ja vastineet

Oheismateriaali 2Natura-lausunnon tiivistelmä ja vastineet

Oheismateriaali 3Mielipide Chydenius Annele

Oheismateriaali 4Mielipide Niskala Anja Ja Salminen Marja-Liisa

Laaditut selvitykset ja raportit ovat luettavissa Kaavahaussa kaupungin verkkosivuilla.

Linkki kaavahakuun Huom! Yleiskaavat (www.turku.fi/kaavahaku)

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Hirvensalon osayleiskaavaehdotus, pvm. 5.12.2016, muutettu 3.10.2017 (lausunnot) hyväksytään ja se asetetaan julkisesti nähtäville MRA 19 §:n mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Van Ooikin Laukkasen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ksylk § 307

Pöydältä 10.10.2017 § 293.

PäätösAsia pantiin pöydälle Van Ooikin Vierimaan kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti. Lisäksi lautakunta päätti pitää katselmuksen kaava-alueella ennen seuraavaa kokousta.

Ksylk § 321

Pöydältä 17.10.2017 § 307.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lintusen Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Ennen asian pöydällepanoa esittelijä muutti esitystään seuraavasti:

Perustelu: Rantojen kaavoittaminen yleiseksi alueeksi edellyttää yksityisomistuksessa olevien maa-alueiden lunastamista tai hankkimista kaupungille vapaaehtoisin kaupoin.”

Liite 3Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 24.10.2017 (KSYLK § 321)

Liite 4Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 24.10.2017 (KSYLK § 321)

Kaava-alueella suoritettiin katselmus ennen kokousta.

Ksylk § 331

Pöydältä 24.10.2017 § 321.

Oheismateriaali 5Mielipide Chydenius Annele ym. 2.11.2017

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin. Päätös asiassa tehtiin kuuden äänestyksen jälkeen.

Friskalanlahdella, Kakskerrantien ja Kaistarniementien välissä sijaitsevalle nykyiselle peltoalueelle, joka on ehdotuksessa osoitettu A-1 –alueeksi ei sijoiteta rakentamista, vaan alue merkitään MA-1 -alueeksi: maisemallisesti arvokas maisema-alue. Äänin 5-8.

Kaistarniemen AP-1 –alueen keskelle merkitään virkistysalue kuten se on merkittynä voimassaolevassa osayleiskaavassa. Äänin 5-8.

Latokarin alueella oleva LV-1 –kaavamääräys muutetaan AK-3 -kaavamääräykseksi, joka on muutoin vastaava kuin vieressä oleva AK-2 –kaavamääräys, mutta seuraavalla lisäyksellä: ”alueelle saa sijoittaa myös satamatoimintoihin liittyviä yritystoiminnan tiloja, joista ei aiheudu melua, raskasta liikennettä, ilman pilaantumista tai näihin verrattavia ympäristöhaittoja”. Äänin 0-11, 2 tyhjää.

Syvälahden alueella oleva A-1 –kaavamääräys muutetaan A-4 –kaavamääräykseksi, joka on muutoin sama kuin A-1 –kaavamääräys, mutta siihen lisätään seuraava lause:” Rakentaminen alueella tulee sijoittaa soveltuviin kortteliryhmiin ja suuri osa alueesta varataan luonnontilaiseksi lähipuistoksi.” Lisäksi määräyksestä poistetaan kaksi viimeistä lausetta. Äänin 0-11, 2 tyhjää.

Margaretan alueen A-1 kaavamääräys muutetaan A-5 –kaavamääräykseksi, joka on muutoin sama kuin A-1 mutta siihen lisätään seuraava maininta: ”Asemakaavoitettavilla alueilla rantavyöhyke on jätettävä yleiseksi alueeksi.” Yksimielisesti.

Liite 5Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 7.11.2017 (KSYLK § 331)

Liite 6Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 7.11.2017 (KSYLK § 331)

Asian käsittely kokouksessa

Asian palauttamista koskevan 1. äänestyksen jälkeen puheenjohtaja teki seuravan äänestysjärjestystä koskeneen ehdotuksen: Ottaen huomioon ehdotusten 2-6 sisältö asetetaan kukin ehdotus vastakkain esittelijän päätösehdotuksen kanssa. Äänestysjärjestys hyväksyttiin.

1. äänestys

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 11-2.

Asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Anttila, Euro, Helin, Ilvessalo, Laukkanen, Lintunen, Manni, Mustonen, Sinervo, Van Ooik ja Wirén.

Sandelinin palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

2. äänestys

Esittelijän ehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 11-2.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Anttila, Euro, Helin, Ilvessalo, Laukkanen, Lintunen, Manni, Mustonen, Sinervo, Van Ooik ja Wirén.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Lähteenmäki.

3. äänestys

Van Ooikin Lintusen kannattamana tekemä Friskalanlahten koskeva muutosehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 5-8.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Anttila, Euro, Manni, Mustonen ja Wirén.

Van Ooikin Lintusen kannattaman tekemän Friskalanlahtea koskevan muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Helin, Ilvessalo, Laukkanen, Lähteenmäki, Sandelin ja Sinervo.

4. äänestys

Van Ooikin Lintusen kannattamana tekemä Kaistarniemeä koskeva muutosehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 5-8.

Esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Anttila, Euro, Manni, Mustonen ja Wirén.

Van Ooikin Lintusen kannattamana tekemän Kaistarniemeä koskevan muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Helin, Ilvessalo, Laukkanen, Lähteenmäki, Sandelin ja Sinervo.

5. äänestys

Lintusen Laukkasen kannattamana tekemä Latokarin aluetta koskeva muutosehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 0-11, 2 tyhjää.

Esittelijän ehdotus ei saanut ääniä.

Lintusen Laukkasen kannattamana tekemän Latokarin aluetta koskevan muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Anttila, Euro, Helin, Ilvessalo, Manni, Mustonen, Sinervo, Van Ooik ja Wirén.

Sandelin ja Lähteenmäki äänestivät tyhjää.

6. äänestys

Lintusen Laukkasen kannattamana tekemä Syvälahtea koskeva muutosehdotus tuli tässä vaiheessa päätökseksi äänin 0-11, 2 tyhjää.

Esittelijän ehdotus ei saanut ääniä.

Lintusen Laukkasen kannattamana tekemän Syvälahtea koskevan muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Anttila, Euro, Helin, Ilvessalo, Manni, Mustonen, Sinervo, Van Ooik ja Wirén.

Sandelin ja Lähteenmäki äänestivät tyhjää.

Yksimielisesti hyväksytty muutosehdotus

Laukkasen Ilvessalon kannattamana tekemä Margaretan aluetta koskeva muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Päätökseksi tulleiden muutosehdotusten perustelut

Van Ooikin Friskalanlahtea koskevan muutosehdotuksen perustelut: Rajaamalla rakentamista edellä mainitun mukaisesti, turvataan alueen pelto- ja luontomaisema paremmin.

Van Ooikin Kaistarniemeä koskevan muutosehdotuksen perustelut: Virkistysalueen merkitseminen huomioi nyt käsittelyssä olevaa ehdotusta paremmin alueen maisemalliset arvot sekä alueen asukkaiden enemmistön mielipiteet alueen kehittämisestä. Muutoksien myötä paljon räjäytystyötä vaativille kallioalueille ei rakennettaisi, vaan alueet jäävät asukkaiden virkistyskäyttöön ja tuomaan alueelle vehreyttä.

Laukkasen Margaretan aluetta koskevan muutosehdotuksen perustelut: Margaretan alueen omistaa kaupunki ja siksi kaavoitus tällä alueella voidaan toteuttaa niin, että rannan yleinen käyttö on kaavoituksen ohjaavana periaatteena.

Muut kuin päätökseksi tulleet muutosehdotukset

Sandelin palautusehdotus oli seuraava:

Hirvensalon osayleiskaavaehdotus palautetaan valmisteluun. Hirvensalon aluevarauksia kevennetään siten, että saarten (Hirvensalo, Satava, Kakskerta) yhteenlaskettu asukasmäärä ei ylitä yli 20 000 asukasta ja saarten liikennejärjestelyt voidaan toteuttaa ilman uutta Uittamonsiltaa.

Kaavasta poistetaan Uittamonsilta ja siihen liittyvä tievaraus. Vaahemäen ja Sorttamäen luonnonsuojelualueiden S-1 väliin sijoitettu AK-1 kerrostalovaltainen asuinalue -merkintä poistetaan kaavasta ja se korvataan VL virkistysaluemerkinnällä. 

Syvälahden selänteen kallioiseen metsään sijoittuva A-1 asuinaluemerkintä poistetaan.

Kaistarniemen kallioinen mäki osoitetaan nykyiseen käyttöön merkitsemällä se kaavassa VL viheralueeksi.

Sandelinin muutosehdotus oli seuraava:

Kaavasta poistetaan Uittamonsilta ja siihen liittyvä tievaraus. Vaahemäen ja Sorttamäen luonnonsuojelualueiden S-1 väliin sijoitettu AK-1 kerrostalovaltainen asuinalue -merkintä poistetaan kaavasta ja se korvataan VL virkistysaluemerkinnällä. 

Syvälahden selänteen kallioiseen metsään sijoittuva A-1 asuinaluemerkintä poistetaan.

Kaistarniemen kallioinen mäki osoitetaan nykyiseen käyttöön merkitsemällä se kaavassa VL viheralueeksi

Kh § 500

Liite 1Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 7.11.2017 (KSYLK § 331)

Liite 2Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 7.11.2017 (KSYLK § 331)

Oheismateriaali 1Lausuntojen tiivistelmät ja vastineet

Oheismateriaali 2Natura-lausunnon tiivistelmä ja vastineet

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Hirvensalon osayleiskaavaehdotus, pvm. 5.12.2016, muutettu 3.10.2017(lausunnot) sekä 24.10.2017 ja 7.11.2017 (ksylk) hyväksytään ja se asetetaan julkisesti nähtäville MRA 19 §:n mukaisesti.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Aaltosen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli alustamassa toimialajohtaja Christina Hovi.

Kh § 522

Pöydältä 20.11.2017 § 500

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin:

Liite 3Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 4.12.2017 (Kh § 522)

Liite 4Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 4.12.2017 (Kh § 522)

Asian käsittely kokouksessa

Ennen varsinaista päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 11-3.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Eklund, Hellstén, Maaskola, Miikkola, Schauman, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Yrttiahon Rinteen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Sundqvist:

”Hirvensalon osayleiskaavaehdotus palautetaan valmisteluun.

Hirvensalon aluevarauksia kevennetään siten, että saarten (Hirvensalo, Satava, Kakskerta) yhteenlaskettu asukasmäärä ei ylitä 20 000 asukasta ja saarten liikennejärjestelyt voidaan toteuttaa ilman uutta Uittamonsiltaa.

Kaavasta poistetaan Uittamonsilta ja siihen liittyvä tievaraus. 

Vaahemäen ja Sorttamäen luo-alueiden (S-1) väliin sijoitettu AK-1 kerrostalovaltainen asuinalue -merkintä poistetaan kaavasta ja se korvataan VL -virkistysaluemerkinnällä. 

Silta- ja siihen liittyvä tievaraus sekä kerrostalovaltainen asuinalue uhkaavat merkittäviä luontoarvoja mm. meluvaikutustensa vuoksi ja ovat siten Natura-lain vastaisia.

Syvälahden selänteen kallioiseen metsään sijoitettu A-4 -asuinaluemerkintä poistetaan ja säilytetään alue yhtenäisenä virkistysalueena, joka osaltaan lieventää Pohjois-Hirvensaloon suunnitellun tiiviin kerrostalorakentamisen asuin- ja luonnonympäristöä heikentäviä vaikutuksia.”

Asian palauttamista koskevan äänestyksen jälkeen Yrttiaho Rinteen kannattamana teki seuraavansisältöisen muutosehdotuksen:

”Kaavasta poistetaan Uittamonsilta ja siihen liittyvä tievaraus.

Vaahemäen ja Sorttamäen luonnonsuojelualueiden (S-1) väliin sijoitettu AK-1 kerrostalovaltainen asuinalue -merkintä poistetaan kaavasta ja korvataan VL -virkistysaluemerkinnällä.

Silta- ja siihen liittyvä tievaraus sekä kerrostalovaltainen asuinalue uhkaavat merkittäviä luontoarvoja mm. meluvaikutustensa vuoksi ja ovat siten Natura-lain vastaisia.

Syvälahden selänteen kallioiseen metsään sijoitettu A-4 -asuinaluemerkintä poistetaan ja säilytetään alue yhtenäisenä virkistysalueena, joka osaltaan lieventää Pohjois-Hirvensaloon suunnitellun tiiviin kerrostalorakentamisen asuin- ja luonnonympäristöä heikentäviä vaikutuksia.

Hirvensalon asemakaavoitus toteutetaan siten, että saarten (Hirvensalo, Satava, Kakskerta) yhteenlaskettu asukasmäärä ei ylitä 20 000 asukasta ja liikennejärjestelyt voidaan toteuttaa ilman uutta Uittamonsiltaa.”

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-3.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Hellstén, Maaskola, Miikkola, Schauman, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Yrttiahon Rinteen kannattamana tekemän em. muutosehdotuksen puolesta äänesti heidän lisäkseen Sundqvist.

Katteluksen Vornasen kannattamana tekemä ehdotus, että Uittamonsillan hinta-arvio poistetaan osayleiskaavan selostuksesta hyväksyttiin yksimielisesti.

AK-3 kaavamääräyksestä poistettiin päätöksestä ilmenevä lause teknisenä korjauksena.

Jakelu

tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tpvYmpäristötoimiala
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö


Liitteet:

Ksylk § 293
Liite 1:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava"
Liite 2:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava"

Ksylk § 307
Liite 1:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava"
Liite 2:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava"

Ksylk § 321
Liite 1:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava"
Liite 2:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava"
Liite 3:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 24.10.2017 (KSYLK § 321)
Liite 4:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 24.10.2017 (KSYLK § 321)

Ksylk § 331
Liite 1:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava"
Liite 2:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava"
Liite 3:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 24.10.2017 (KSYLK § 321)
Liite 4:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 24.10.2017 (KSYLK § 321)
Liite 5:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 7.11.2017 (KSYLK § 331)
Liite 6:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 7.11.2017 (KSYLK § 331)

Kh § 500
Liite 1:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 7.11.2017 (KSYLK § 331)
Liite 2:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 7.11.2017 (KSYLK § 331)

Kh § 522
Liite 1:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 7.11.2017 (KSYLK § 331)
Liite 2:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 7.11.2017 (KSYLK § 331)
Liite 3:Osayleiskaavakartta "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 4.12.2017 (Kh § 522)
Liite 4:Osayleiskaavan selostus "Hirvensalon osayleiskaava" muutettu 4.12.2017 (Kh § 522)