Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50820.11.201712

12522-2016 (634)

Pyöräilyn kehittämisohjelman luonnos nähtäville ja lausunnoille

Tiivistelmä:

Turun pyöräilyn kehittämisohjelma on tarkoitus hyväksyä kevään 2018 aikana. Jatkotyöstämisen pohjaksi luonnos on tarpeen asettaa julkisesti nähtäville ja pyytää siitä myös lautakuntien ja vaikuttajaryhmien lausunnot.

Kh § 508

Ympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelun suunnitteluyksikkö, suunnittelupäällikkö Matti Salonen 15.11.2017:

Kaupunkiympäristötoimialan strategisessa sopimuksessa vuodelle 2018 on asetettu tavoitteeksi pyöräilyn ja jalankulun määrien vuosittainen 2 % kasvu. Lisäksi tavoitteeksi on sopimuksessa asetettu, että pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden tyytyväisyys liikenneoloihin paranee. Kaupunginvaltuuston hyväksymässä Turun seudun rakennemallialueen liikennejärjestelmäsuunnitelmassa tavoitteeksi on asetettu, että kestävien liikennemuotojen (joukkoliikenne, pyöräily ja kävely) yhteenlaskettu kulkumuoto-osuus Turun kaupungissa kasvaa yli 66 % tasolle vuoteen 2030 mennessä nykyisestä noin 52 %:sta. Myös useat muut tavoitteet, kuten tavoite hiilineutraalista, Turusta edellyttävät pyöräilyn osuuden lisäämistä kulkumuotojakaumassa.

Turussa on hyvät edellytykset kaupunkirakenteen puolesta pyöräilyn kehittämiselle, sillä merkittävä osuus matkoista on pituudeltaan pyöräilyyn hyvin soveltuvia. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kuitenkin myös merkittävää panostusta pyöräilyyn, jotta pyöräily olisi houkuttelevaa entistä useammille.

Pyöräilyn kehittämisohjelmaan sisältyy esitys pyöräreitistön kehittämisestä sekä pyöräilyn edistämisohjelma laajemmasta toimenpidekokonaisuudesta. Toimenpideohjelma tiivistetään pyöräilyn edistämisen 10 kärkitoimenpiteeksi.

Pyöräilyn kehittämissuunnitelmalla on rajapintaa useisiin muihin Turun liikennejärjestelmän kehittämistä koskeviin suunnitelmiin kuten:

- keskustavisio 2050

- yleiskaava 2029

- yleiskaavaan liittyvä keskustan liikennesuunnitelma

- tulevan joukkoliikenneratkaisun mukaiset katujen liikennesuunnitelmat

Keskustan liikennesuunnitelmassa tullaan tarkastelemaan liikenneverkon osalta keskustavision vaihtoehtoisia toteutuspolkuja. Pyöräilyn kehittämisohjelman jatkotyössä pyöräilyn tavoiteverkko tarkistetaan keskustan osalta keskustan liikennesuunnitelman tarkastelujen pohjalta. Toisin kuin keskustavisio ja keskustan liikennesuunnitelma on pyöräilyn kehittämisohjelma koko kaupungin kattava ja se pitää sisällään pyöräilyn kehittämisen laaja-alaisen toimenpideohjelman, johon sisältyy muitakin toimenpiteitä kuin liikenneinfran kehittämistä.

Luonnos pyöräilyn kehittämisohjelmaksi on tarpeen asettaa julkisesti nähtäville ja siitä tulee pyytää lausunnot lautakunnilta sekä vaikuttajaryhmiltä (lasten parlamentti, monikulttuurisuusneuvosto, nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto, vanhusneuvosto). Lausunnot tulee toimittaa 31.1.2018 mennessä.

Luonnoksen, saatujen lausuntojen ja kannanottojen pohjalta työstetään esitys Turun pyöräilyn kehittämisohjelmaksi vuoden 2018 kevään aikana.

Oheismateriaali 1Turun pyöräilyn kehittämisohjelma (luonnos 25.10.2017)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Turun pyöräilyn kehittämisohjelman luonnoksen (25.10.2017) tiedoksi, päättää asettaa sen julkisesti nähtäväksi sekä pyytää siitä lausunnot lautakunnilta ja edellä mainituilta vaikuttajaryhmiltä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

laupKasvatus- ja opetuslautakunta
laupKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
laupKeskusvaalilautakunta
laupKonsernihallinto
laupKulttuurilautakunta
laupLiikuntalautakunta
laupLounais-Suomen jätehuoltolautakunta
laupMonikulttuurisuusneuvosto
laupNuorisolautakunta
laupNuorisovaltuusto
laupRakennuslautakunta
laupSosiaali- ja terveyslautakunta
laupTarkastuslautakunta 2017-2021
laupTurun kaupungin vanhusneuvosto
laupTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
laupTurun Lasten Parlamentti
laupVammaisneuvosto
laupVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tpvYmpäristötoimiala