Yhteistyösopimus

 

1. Sopijapuolet

 

Turun kaupunki (y-tunnus 0204819-8), PL 355, 20101 Turku (jäljempänä ”Turku”)

 

Turku Science Park Oy (y-tunnus 2322323-1), Joukahaisenkatu 3 – 5 A, 20520 Turku (jäljempänä ”TScP”)

 

Rauman kaupunki (y-tunnus 0138780-9), Kanalinranta 3, 21600 Rauma (jäljempänä ”Rauma”)

 

Forssan kaupunki (y-tunnus 0145626-1), PL 62, 30101 Forssa (jäljempänä ”Forssa”)

 

Salon kaupunki (y-tunnus 0139533-1), PL 77, 24101 Salo (jäljempänä ”Salo”)

 

Uudenkaupungin kaupunki (y-tunnus 0144036-6), PL 20, 23501 Uusikaupunki (jäljempänä ”Uki”)

 

Aalto-yliopisto (y-tunnus 2228357-4), Insinööritieteiden korkeakoulu, Sovelletun mekaniikan laitos,

PL 11000, 00076 Aalto (jäljempänä ”Aalto”)

 

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (y-tunnus 0245904-2), PL 20, 53851 Lappeenranta (jäljempänä ”LUT”)

 

Oulun Yliopisto (y-tunnus 0245895-5), PL 8000, 90014 Oulun Yliopisto (jäljempänä ”OY”)

 

TTY-säätiö (y-tunnus 2286106-3), PL 527, 33101 Tampere (jäljempänä ”TTY”)

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy (y-tunnus 2528160-3), Joukahaisenkatu 3A, 20520 Turku (jäljempänä ”TuAMK”)

 

Turun yliopisto (y-tunnus 0245896-3), Yliopistonmäki, 20014 Turun yliopisto (jäljempänä ”TY”)

 

Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi / Yrkeshögskolan Novia (y-tunnus 2059910-2), Wolffskavägen 33, 65200 Vasa (jäljempänä ”Novia”)

 

Åbo Akademi (y-tunnus 0246312-1), Domkyrkotorget 3, 20500 Åbo (jäljempänä ”ÅA”)

 

Viitattaessa kaikkiin sopijapuoliin samanaikaisesti käytetään termiä ”Sopijapuolet”. Viitattaessa Turkuun, TScP:öön, Raumaan, Forssaan, Saloon ja Ukiin yhdessä käytetään termiä ”Ylläpitäjät”. Viitattaessa kaikkiin Sopijapuolina oleviin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin yhdessä käytetään termiä ”Korkeakoulut”.

 

Kukin sopijapuoli nimeää yhden yhteyshenkilön, jonka tehtävänä on seurata ja valvoa sopimuksen toteutumista ja tiedottaa sopimuksen toteutumiseen liittyvistä asioista. Kukin sopijapuoli ilmoittaa viipymättä kirjallisesti muille sopijapuolille asioista, joilla on sopimuksen täyttämisen kannalta oleellista merkitystä.

 

Yhteyshenkilön vaihtumisesta on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava kirjallisesti muiden sopijapuolien yhteyshenkilöille.

 

Turun sopimusyhteyshenkilö:

johtava asiantuntija Esa Tuomisto

TScP:n sopimusyhteyshenkilö:

toimitusjohtaja Niko Kyynäräinen

Rauman sopimusyhteyshenkilö:

kaupunkikehitysjohtaja Rikumatti Levomäki

Forssan sopimusyhteyshenkilö:

kehitysjohtaja Hannu-Heikki Saarinen

Salon sopimusyhteyshenkilö:

ohjelmapäällikkö Anita Silanterä

Ukin sopimusyhteyshenkilö:

elinkeinojohtaja Jarkko Heinonen

Aallon sopimusyhteyshenkilö:

professori Jani Romanoff

LUT:n sopimusyhteyshenkilö:

provost Juha-Matti Saksa ja/tai professori Juha Varis

OY:n sopimusyhteyshenkilö:lakimies Marika Ylikauma

lakimies Marika Ylikauma

TTY:n sopimusyhteyshenkilö:

vararehtori Petri Suomala ja/tai professori Kari T. Koskinen

TuAMK:n sopimusyhteyshenkilö:

vararehtori Juhani Soini

TY:n sopimusyhteyshenkilö:

rehtori Kalervo Väänänen

Novian sopimusyhteyshenkilö:

enhetschef Eva Sandberg-Kilpi

ÅA:n sopimusyhteyshenkilö:

hallintojohtaja Ulla Achrén

 

2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus

 

Turun seudun ja lounaisen Suomen vahvimpia toimialoja ovat meri-, metalli- ja konepajateollisuus, elintarviketeollisuus, Life Sciences -sektori, bioteknologia, ICT-teollisuus, matkailu ja luovat alat. Korkeakoulujen tutkimus ja opetus muodostavat elintärkeän kasvualustan alueen monipuoliselle elinkeinorakenteelle sekä osaamisen ja kansainvälisen kilpailukyvyn vahvistumiselle.

 

Teknisten alojen korkeakouluyhteistyön kehittämisen keskeinen haaste Turussa ja Lounais-Suomessa on teknillisen alan ylemmän korkeakoulutason osaamispääoman vajavaisuus verrattuna alueen vahvaan asemaan teknologiateollisuuden keskittymänä sekä verrattuna muihin suuriin kaupunkiseutuihin ja verrokkimaakuntiin. Tämän sopimuksen tarkoituksena on tehostaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimia alueen elinkeinoelämän ja Korkeakoulujen rajapinnassa alueen kilpailukyvyn kehittämiseksi.

 

”Turku Future Technologies” (jäljempänä ”TFT”) on valmistavan teknologiateollisuuden monialaisia teknologia- ja osaamistarpeita palveleva yhteistoimintarakenne, joka on luotu 27.10.2015 – 12.11.2015 allekirjoitetulla Turku Future Technologies Yhteistyösopimuksella. Tämä sopimus korvaa alkuperäisen Yhteistyösopimuksen 1.1.2018 alkaen. Tämän sopimuksen mukaisesti TFT:ssä Korkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan osaamista ja palveluja myydään ja markkinoidaan ensisijaisesti Turun ja Lounais-Suomen yrityksille, toiminnallisena painopisteenä Turun, Rauman, Forssan, Salon ja Ukin talousalueet, mutta myös muualle.

 

Mukana oleville Korkeakouluille tarjotaan toiminnan mahdollistavat tilat ja tekninen tuki. Sopimuskauden loppupuolella TFT:n tuloksellisuudesta ja vaikuttavuudesta tehdään ulkopuolinen arviointi, ja samalla arvioidaan, onko yhteistoiminnan vakinaistamiselle edellytyksiä. Arvioinnin tulos on Sopijapuolten käytettävissä vuoden 2019 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Ulkopuolisen arvioinnin kustannuksista vastaavat Ylläpitäjät.

 

Tämän sopimuksen tarkoittamassa yhteistoimintarakenteessa kukin korkeakoulu profiloituu tiettyihin omiin vahvuusalueisiinsa, ns. osaamiskärkiin. Osaamiskärjet muodostavat ao. korkeakoulua koskevan markkinoinnin kärjen tutkimus-, kehitys ja innovaatiopalvelujen myynnissä yrityksille, ja asiakastarpeet ja –kontaktit ohjautuvat osaamiskärkien mukaisesti. Lisäksi ao. korkeakoululla on aloite- ja vetovastuu korkeakouluryhmän sisällä omaan osaamiskärkeen painottuvissa tutkimushankkeissa. Osaamiskärki ei muodosta yksinoikeutta toimia omalla aihealueella, eikä se rajoita oikeutta osallistua muiden aihealueiden yhteistyöhön.

 

TuAMK:n ja Satakunnan ammattikorkeakoulun (jäljempänä ”SAMK”) CoastAL –yhteistyön kautta Raumalla sijaitsevat SAMK:n merenkulun ja tekniikan osaamiskeskittymät kytkeytyvät sopimuksessa tarkoitettuun yhteistoimintaan.

 

Tämä sopimus ei rajoita sopijapuolen oikeutta toimia toisten sopijapuolien tai kolmansien osapuolien kanssa välittömästi.

 

Ylläpitäjät eivät osta eivätkä ole ostamassa konsultointia muilta sopijapuolilta tällä sopimuksella.

 

3. Hallinto ja johtaminen

 

Tämän sopimuksen mukaista TFT-toimintaa johtaa ohjausryhmä (jäljempänä ”Ohjausryhmä”). Ohjausryhmä vastaa TFT-toimintaan sisältyvän Korkeakoulujen välisen yhteistoiminnan ylläpitämisestä ja kehittämisestä sekä toiminnallisen yhteistyön ja hankkeiden valmistelusta. Ohjausryhmä päättää korkeakoulujen TFT-toimintaan liittyvien osaamiskärkien määrittelystä, täsmennyksistä ja muutoksista. Ohjausryhmä hyväksyy tämän sopimuksen tarkoittaman yhteistoiminnan toteuttamista koskevan toimintasuunnitelman, joka sisältää mm. toiminnan tulostavoitteet ja keskeiset mittarit.

 

Ohjausryhmään kuuluvat kunkin Sopijapuolen edustaja sekä valmistavan teknologiateollisuuden järjestön edustaja.

 

Ohjausryhmä valitsee ryhmään kuuluvista Korkeakoulujen edustajista puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Ylläpitäjät asettavat Ohjausryhmälle sen toiminnan koordinoinnista vastaavan henkilön. Ohjausryhmällä on oikeus asettaa edustajansa koordinoinnista vastaavan henkilön rekrytointiin sekä antaa lausunto ko. henkilöstä ennen valintaa.

 

Ohjausryhmällä on oikeus kutsua Ohjausryhmään pysyviä asiantuntijajäseniä.

 

Valmistavan teknologiateollisuuden järjestön edustajalta ja Ohjausryhmän asiantuntijajäseniltä voidaan edellyttää tämän sopimuksen mukaisten ehtojen noudattamista koskevan erillisen sopimuksen hyväksymistä.

 

Päätöksenteko

 

Päätökset Ohjausryhmässä tehdään yksimielisesti. Jokaisella Ohjausryhmän jäsenellä on yksi ääni. Ohjausryhmä on päätösvaltainen, kun vähintään puolet Ohjausryhmän jäsenistä on paikalla. Sopijapuolen vastuita, velvollisuuksia tai oikeuksia muuttaviin päätöksiin on saatava ko. sopijapuolen kirjallinen suostumus.

 

TFT on osa Turun seudun elinkeino- ja innovaatiotoiminnan ja yrityspalvelujen kokonaisuutta, jota johtaa TScP:n hallitus. Käsiteltäessä TFT:tä koskevia asioita TScP:n hallituksessa on Ohjausryhmän puheenjohtajalla tai varapuheenjohtajalla sekä toiminnan koordinoinnista vastaavalla henkilöllä läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksessa.

 

4. Sopijapuolien tehtävät

 

Ylläpitäjien velvollisuudet

 

Ylläpitäjät sitoutuvat järjestämään Turussa Korkeakouluille maksutta tilat (ns. kotitoimiston) ja kotitoimiston laitteet, palvelut ja teknisen tuen (esim. tulostus, verkkoyhteydet, kopiointi, postitus, toimistotarvikkeet ja videoneuvotteluyhteydet) tämän sopimuksen mukaista yhteistoimintaa varten. Lisäksi Ylläpitäjät sitoutuvat järjestämään Korkeakouluille maksutta tarkoituksenmukaiseen ja tulokselliseen yhteistoimintaan riittävät henkilöresurssit palvelujen myyntiä, kotitoimiston toimintaa sekä Ohjausryhmän toiminnan koordinointia varten.

 

Ylläpitäjien välisestä rahoitusvastuusta sovitaan Ylläpitäjien kesken erikseen. Rahoitusvastuuta koskevan sopimuksen sisältö on Sopijapuolten saatavissa ennen tämän sopimuksen allekirjoittamista.

 

Korkeakoulujen velvollisuudet

 

Korkeakoulut sitoutuvat nimeämään edustajansa ja varaedustajansa Ohjausryhmään sekä toimimaan aktiivisesti tämän sopimuksen mukaisen, tuloksellisen yhteistoiminnan kehittämiseksi. Edustajan ja varaedustajan tulee, mikäli mahdollista, olla tieteellisen jatkotutkinnon suorittaneita henkilöitä.

 

5. Rahoitus

 

Kukin Sopijapuoli vastaa tämän sopimuksen mukaisen yhteistoiminnan aiheuttamista omista kustannuksistaan, ellei toisin ole erikseen sovittu. Tämä sopimus ei velvoita Sopijapuolia rahoittamaan mitään tutkimus-, opetus- tai koulutushankkeita. Kunkin sellaisen hankkeen rahoituksesta ja toteutuksesta on sovittava kirjallisesti erikseen ko. sopijapuolten kesken.

 

6. Immateriaalioikeudet

 

Tällä sopimuksella ei ole vaikutusta tämän sopimuksen tarkoittamassa yhteistoiminnassa käytettäviin tai siinä syntyviin immateriaalioikeuksiin.

 

7. Salassapito

 

Sopijapuolen toiselta sopijapuolelta saama tieto tai aineisto, niin suullisessa, kirjallisessa, elektronisessa tai muussakin muodossa, on luottamuksellista, jos se on selkeästi merkitty luottamukselliseksi (jäljempänä ”Luottamuksellinen tieto”). Luottamukselliseksi tarkoitettu suullinen tieto on luovutushetkellä ilmoitettava luottamukselliseksi, ja myöhemmin kirjallisesti seitsemän (7) päivän kuluessa sellaiseksi vahvistettava. Sopijapuolet sitoutuvat käsittelemään Luottamuksellista tietoa luottamuksellisena, sitoutuvat olemaan luovuttamatta Luottamuksellista tietoa kolmansille osapuolille ja sitoutuvat olemaan käyttämättä Luottamuksellista tietoa muuhun tarkoitukseen kuin tämän sopimuksen mukaisten oikeuksiensa ja velvoitteidensa täyttämiseen.

 

Salassapitovelvollisuus ei kuitenkaan koske sellaista tietoa, joka:

a) oli julkinen tai yleisesti saatavilla ennen tiedon vastaanottamista toiselta sopijapuolelta,

b) on tullut julkiseksi tai yleisesti saatavilla olevaksi tiedon luovuttamisen jälkeen muutoin kuin tiedon vastaanottaneen sopijapuolen vastuulla olevasta syystä,

c) on sopijapuolen tiedossa ennen tiedon vastaanottamista toiselta sopijapuolelta,

d) on saatu kolmannelta ilman salassapitovelvollisuutta,

e) on kehitetty itsenäisesti tai yhdessä kolmannen kanssa rikkomatta tämän sopimuksen mukaista salassapitovelvollisuutta, tai

f) velvoitetaan luovuttamaan tai julkaisemaan lain tai muun säännöksen, tuomioistuimen tai muun viranomaisen päätöksen perusteella.

 

Tämän kohdan salassapitovelvollisuus on voimassa viisi (5) vuotta tiedon luovuttamisesta, kuitenkin enintään kolme (3) vuotta sopimuksen päättymisestä.

 

8. Voimassaolo

 

Tämä sopimus astuu voimaan 1.1.2018 ja se on voimassa 31.12.2019 asti, ellei sitä pureta tai irtisanota päättymään aiemmin kaikkien sopijapuolten osalta.

 

Sopijapuolella on oikeus irtisanoa osaltaan tämä sopimus päättymään kuuden kuukauden (6) kuluttua irtisanomisesta.

 

Mikäli sopijapuoli rikkoo olennaisesti tämän sopimuksen ehtoja eikä rikkomusta korjata kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa vähintään yhden (1) muun sopijapuolen kirjallisesta huomautuksesta, muilla sopijapuolilla on oikeus yhdessä purkaa tämä sopimus päättymään sopimusta rikkoneen sopijapuolen osalta välittömästi tai asettamansa enintään kuuden (6) kuukauden määräajan kuluttua.

 

Ilmoitus sopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta on toimitettava kirjallisesti Sopijapuolten yhteyshenkilöille ja Ohjausryhmälle.

 

Tämän sopimuksen kohdat 6 – 9 ja 12 jäävät voimaan myös sopimuksen päättymisen jälkeen niissä mainituksi ajaksi.

 

Tämän sopimuksen tarkoittaman yhteistyön toteuttamista koskevat valmistelutoimet voidaan käynnistää sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen jo ennen sopimuskauden alkamista.

 

9. Sopijapuolten vastuut

 

Sopijapuoli vastaa toisille sopijapuolille ja kolmansille osapuolille tämän sopimuksen puitteissa aiheuttamastaan vahingosta, jonka korvausta vaativa sopijapuoli voi näyttää aiheutuneen sopijapuolen tuottamuksesta tai tahallisuudesta. Sopijapuolet eivät kuitenkaan ole vastuussa toisilleen aiheuttamastaan epäsuorasta tai välillisestä vahingosta lukuun ottamatta salassapitovelvollisuuden rikkomista. Sopijapuolen kumulatiivisen vastuun yläraja on viisikymmentä tuhatta (50.000) euroa. Em. vastuunrajoitusta ei sovelleta, jos vahinko on aiheutettu tahallaan tai törkeällä tuottamuksella.

 

Sopijapuolet eivät vastaa toistensa aiheuttamista virheistä tai viivästyksistä. Sopijapuolet eivät myöskään vastaa omasta tai alihankkijan virheestä tai viivästyksestä, joka on aiheutunut ylivoimaisesta esteestä. Ylivoimaisena esteenä pidetään tapahtumaa, joka estää tai tekee kohtuuttoman vaikeaksi sopimusvelvoitteiden täyttämisen määräajassa. Tällaisia ylivoimaisia esteitä ovat sota, kapina, luonnonmullistus, yleinen energianjakelun keskeytyminen, tulipalo, valtion talousarvion tai valtioneuvoston asettama oleellinen rajoitus sopijapuolen toiminnalle, lakko, saarto tai muu yhtä merkittävä ja epätavallinen ko. sopijapuolesta riippumaton syy.

 

10. Sopimukseen liittyminen

 

Pääsyä tämän sopimuksen sopijapuoleksi voi pyytää Ohjausryhmälle osoitettavalla kirjallisella hakemuksella. Mukaantulosta ja sen ehdoista sovitaan kirjallisesti Sopijapuolten ja hakijan välillä.

 

11. Sopimuksen muuttaminen

 

Muutokset tähän sopimukseen tehdään kirjallisesti ja ne tulevat voimaan, kun Sopijapuolet ovat ne allekirjoituksellaan vahvistaneet.

 

12. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tähän sopimukseen sovelletaan Suomen lakia lukuun ottamatta sen lainvalintaa koskevia säännöksiä.

 

Sopimusta koskevista erimielisyyksistä neuvotellaan ensisijaisesti ko. sopijapuolten kesken. Ellei neuvotteluissa päästä sopimukseen yhdeksänkymmenen (90) päivän kuluessa, ko. sopijapuolet voivat saattaa asian Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

 

Allekirjoitus

 

Tätä sopimuksen muuttamista koskevaa sopimusta on laadittu neljätoista (14) samansisältöistä kappaletta, yksi kullekin sopijapuolelle.

 

 

Turun kaupunki

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017    

 

 

 

kaupunginjohtaja

 

 

Turku Science Park Oy

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017

 

 

 

Niko Kyynäräinen

toimitusjohtaja

 

 

Rauman kaupunki

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017

 

 

 

Kari Koski

kaupunginjohtaja

 

 

Forssan kaupunki

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017    

 

 

 

Jari Kesäniemi

kaupunginjohtaja

 

 

Salon kaupunki

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017    

 

 

 

Lauri Inna

kaupunginjohtaja

 

 

Uudenkaupungin kaupunki

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017    

 

 

 

Atso Vainio

kaupunginjohtaja

 

 

 

Aalto-yliopisto

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017

 

 

 

Gary Marquis

dekaani

 

 

Lappeenrannan teknillinen yliopisto

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017

 

 

 

Juha-Matti Saksa

provost

 

 

Oulun Yliopisto

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017

 

 

 

Riitta Keiski            Pirjo Kytösalmi

dekaani, professori         talousjohtaja

 

 

TTY-säätiö

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017

 

 

 

Mika Hannula

rehtori

 

 

Turun ammattikorkeakoulu Oy

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017

 

 

 

Vesa Taatila

rehtori-toimitusjohtaja

 

 

Turun yliopisto

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017

 

 

 

Kalervo Väänänen

rehtori

 

 

Ab Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi / Yrkeshögskolan Novia

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017

 

 

 

Örjan Andersson

rehtori

 

 

Åbo Akademi

 

Päiväys   _____ . _____ . 2017

 

 

 

Mikko Hupa

rehtori