Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47206.11.20178

151-2016 (111, 021, 113, 114)

Muutosjohtajan viran muuttaminen pysyväksi

Tiivistelmä: -

Kh § 472

Taustaa 

Maan hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö jatkavat viime hallituskaudella alkanutta sote-uudistuksen valmistelua hallitusohjelman mukaisesti. Sen mukaan julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon uusi palvelurakenne perustuu kuntaa suurempiin itsehallintoalueisiin. Se tarkoittaa, että kaikkien julkisten sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä vastaisivat vuoden 2020 alusta lukien itsehallintoalueet. Muutoksen aikataulu on venynyt ja muutoksen vaikutukset ja sen täytäntöönpano tulevat vaikuttamaan Turun kaupunkiin vuosia.

Sote- ja maakuntauudistuksen muutosjohtajat Varsinais-Suomessa ovat laatineet perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen päivitetyn suunnitelman sote- ja maakuntauudistuksen valmistelusta Varsinais-Suomessa. Kaupunginhallitus käsitteli suunnitelmaa 9.10.2017 § 431. Suunnitelman keskeinen muutos aikaisempiin projektisuunnitelmiin verrattuna on maakuntauudistuksen ja sote-uudistuksen valmistelun yhdistäminen. Valmistelussa on yhteisiä talouteen, hallintoon, henkilöstöön ja ict-palveluihin liittyviä asioita, joita ei suunnitelman mukaan ole perusteltua valmistella jatkossa erillisissä valmisteluorganisaatioissa. Valmisteluorganisaatio muodostuisi edelleen työryhmistä, jotka toimisivat johtavien viranhaltijoiden kokouksen ja uudistusta koskevien lakien tullessa voimaan väliaikaisen valmistelutoimielimen ohjauksessa. Muutoksen toteuttamiseen tarvittavat resurssit rahoitetaan valtion toimesta. Rekrytoinnit ovat parhaillaan käynnissä.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että valmistautumisen tueksi Turun kaupunkiin tammikuussa 2016 perustetun sote-uudistuksesta vastaavan muutosjohtajan määräaikainen virka muutetaan pysyväksi. Tehtävän hoitoa tilapäisin järjestelyin ei ole tarkoituksenmukaista jatkaa. Jotta muutokseen saadaan kiinnitettyä kokenut ja laajasti asiaa hallitseva muutosjohtaja, on järjestelyn taustalla oltava pysyvä virka.

Virkaan valittava henkilö tulee toimimaan alueellisesti V-S liiton organisaatiossa vastuullisena sote-muutosjohtajana ja palkkakustannukset tullaan uudistuksen valmisteluvaiheen ajan kattamaan valtion osoittamasta rahoituksesta muutosorganisaatioon V-S liitolle.

Viran perustaminen 

Tulevalla muutoksella on huomattava merkitys Turun kaupungille. Muutoksella on merkittävä vaikutus myös koko hallinnon uudistamiselle. Sote-uudistuksen myötä kuntien tehtäväkenttä muuttuu ja myös Turun kaupungin on kyettävä uudistumaan uuden kunnan tehtävien mukaisesti. Valmistelu tulee olemaan laajaa kaupungin omasta näkökulmasta, mutta jatkumaan myös alueellisesti, sillä se toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomen kuntien, Varsinais-Suomen Liiton ja muiden sote –toimijoiden, kuten sairaanhoitopiirin ja erityishuoltopiirin kanssa.

Perustettava virka tulee siirtymään vielä hyväksymättömien lakiluonnosten mukaisesti maakuntaan 2020 kun niiden toiminta alkaa.

Viran kelpoisuusvaatimuksen on ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä hyvä johtamiskokemus. Viran tehtäväkohtainen palkka on 8.935 €. Konsernihallinnon virat täyttää hallintosäännön mukaan kaupunginjohtaja.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin konsernihallinnon johdon vastuualueelle perustetaan muutosjohtajan virka (KVTES/hinnoittelematon). Viran kelpoisuusvaatimuksena on ylempi korkeakoulututkinto, hyvä kokemus sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä hyvä johtamiskokemus. Viran tehtäväkohtainen palkka on 8.935 €/kk.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää lakkauttaa 16.1.2016 § 7 perustetun määräaikaisen muutosjohtajan viran.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen varsinaisen päätöstekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Eklund, Hellstén, Maaskola, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Takatalo, Azizi, Vierimaa ja Kattelus.

Rinteen pöydällepanoehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Yrttiaho.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, strateginen HR