Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43209.10.20172

6655-2017 (011)

Tilapalvelukeskuksen perustaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään tilapalvelukeskuksen perustamista konsernihallintoon 1.1.2018 lukien. Hallintosäännön 25 §:n mukaan kaupunginhallituksen päättämät palvelukeskukset toimivat kaupunginjohtajan alaisuudessa. Samassa yhteydessä esitetään palvelukeskuksen johtajana toimivan tilapalvelujohtajan viran perustamista.

Kh § 432

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja johtaja Tuomas Heikkinen 6.10.2017:

Kaupunginhallitus päätti 5.6.2017 § 278 käynnistää tilapalvelukeskuksen perustamiseen liittyvän valmistelun siten, että esitys perustamisesta tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi syksyn 2017 aikana.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 29.5.2017 § 105 Turun kaupungin uuden hallintosäännön päivitettynä muun muassa kaupunkiympäristötoimialaa koskevien säännösten osalta siten, että tilojen suunnittelu ja rakennuttaminen erotetaan tilojen ylläpidosta ja hallinnasta, jotka siirtyvät kaupunkiympäristötoimialalta konsernihallinnon vastuulle. Uudisrakentamisen ja peruskorjausten suunnittelu ja rakennuttaminen jäävät ympäristötoimialalle perustettavaan kaupunkirakentaminen -palvelualueen vastuulle.

Kiinteistöliikelaitoksen liikelaitosaseman purkamisen yhteydessä 1.1.2018 lukien Kiinteistöliikelaitoksen tase yhdistyy suoraan kaupungin taseeseen. Tuolloin myös tilojen omistajahallinta ja siihen liittyvät tehtävät on perusteltua siirtää tulevan toimialan yhden palvelualueen alaisuudesta lähemmäs kaupungin strategista ohjausta. Konsernihallinnossa ei tällä hetkellä ole vastuualuetta, jolle tilojen hallinta ja ylläpito voitaisiin sellaisenaan siirtää, joten tätä tehtävää varten on tarkoitus perustaa tilapalvelukeskus. Se aloittaisi toimintansa 1.1.2018.

Palvelukeskuksen perustaminen on 1.6.2017 voimaan astuneen hallintosäännön 25 §:n perusteella kaupunginhallituksen päätösvallassa.

Tilapalvelukeskuksen tehtävät

Turun kaupungin hallintosäännössä konsernihallinnon tehtäviin on kirjattu tilankäytön ja tilojen omistajuuden strateginen ohjaus, tilojen hallinta sekä palveluverkkojen valmistelu. Perustettavan tilapalvelukeskuksen tehtävät muodostuvat ensisijaisesti näistä tehtävistä tiloihin liittyvien rakennuttamistehtävien sijoittuessa kaupunkiympäristötoimialalle.

Tilapalvelukeskuksen toiminta koostuisi käytännöstä seuraavista toiminnoista:

-      palveluverkkoselvitykset,

-      tarveselvitykset ja hankesuunnitelmat,

-      tilainvestointiohjelman laadinta,

-      tilaomaisuuden omistusallokaatioiden valmistelu osaltaan,

-      operatiivisten kiinteistöyhtiöiden omistajaohjaus ja valmistelutehtävät,

-      tilakannan arvon ja korjausvelan hallinta,

-      tilojen ylläpitotehtävien ja niihin liittyvien palveluiden järjestäminen,

-      tilojen vuokraus kaupungin käyttöön sekä

-      tilojen vuokraus sisäisille ja ulkoisille vuokralaisille.

Tilojen ylläpitotehtävät pitävät sisällään myös tilojen kunnossapitotöiden suunnitteluun liittyvät tehtävät kyseisten toimintojen sijoittuessa tilapalvelukeskukseen.

Uudisrakentamis- ja peruskorjaushankkeisiin liittyvä suunnittelunohjaus kuuluu kyseisistä hankkeista vastaavalle kaupunkiympäristötoimialalle. Kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentamisen palvelualueen vastuulle tulisivat käytännössä jäämään lisäksi kaikkien rakennushankkeiden operatiiviseen toteutukseen liittyvät rakennuttamistehtävät.

Taloudelliset vaikutukset

Tilapalvelukeskuksen taloudesta on laadittu mallinnus yllä kuvatun tehtäväjaon perusteella. Keskeisimpiä eriä ovat vuokratuotot, ulosmaksettavat vuokrat, kiinteistöihin liittyvät muut kustannukset ja palveluhankinnat. Tilojen vuokraamisen vuotuiset vuokratuotot ovat noin 135 M€, joista sisäisten vuokrien osuus on noin 117 M€. Tilapalvelukeskuksen vuotuiset kustannukset ovat noin 92 M€. Siitä noin puolet aiheutuu ulosmaksettavista vuokrista ja puolet tilojen ylläpitokustannuksista.

Liikelaitoksen purkautuessa sen tase yhdistyy kaupungin taseeseen ja rakennuksista aiheutuvat poistot kohdistaan perustettavalle tilapalvelukeskukselle myös rakennuksiin liittyvien tuottojen ja kustannusten kohdistuessa sille. Poistot ovat vuositasolla noin 25,5 M€. Vuoden 2018 talousarviovalmistelussa poistot on merkitty vielä tällä hetkellä kaupunkiympäristötoimialalle johtuen kaupungin käyttämästä SAP-toiminnanohjausjärjestelmästä. Poistojen kohdistamista yllä kuvatulle tavalla selvitetään vielä loppuvuoden aikana (Oheismateriaali 1).

Tilapalvelukeskuksen organisointi, resursointi ja tilapalvelukeskuksen johtajan viran perustaminen

Tilapalvelukeskuksen vaihtoehtoisiksi organisaatiomalleiksi on tunnistettu prosessilähtöinen malli sekä pitkälti nykyiseen yksikkörakenteeseen pohjautuva malli (Oheismateriaali 2). Mallien tarkoituksenmukaisuutta selvitetään edelleen ja päätös toiminnan yksikkötasoisesta organisoinnista päätetään selvityksen perusteella hallinnonjärjestämispäätöksen yhteydessä. Samassa yhteydessä tarkentuvat myös henkilöstövaikutukset, tarvittavat henkilöstösiirrot ja mahdolliset rekrytointitarpeet.

Toimialauudistuksen ja tilapalvelukeskuksen perustamisen yhteydessä tulee ratkaista myös molempien yksiköiden talouden ja hallintotehtävien järjestäminen. Tämä tarkoittaa näiden tehtävien hoidon edellyttämää resursointia tilapalvelukeskukseen. Tilapalvelukeskuksen toiminnan volyymit edellyttänevät omaa talouspäällikköä ja mahdollisesti kyseisen vakanssin perustamista. Tilapalvelukeskuksen talous- ja hallintohenkilöstöstä päätetään hallinnonjärjestämispäätöksen yhteydessä.

Tilapalvelukeskuksen perustamisen yhteydessä esitetään perustettavaksi tilapalvelujohtajan virka. Tilapalvelujohtaja johtaa tilapalvelukeskusta ja vastaa kaupunginjohtajan alaisuudessa sen kehittämisestä, taloudesta, toiminnasta ja asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta. Tilapalvelukeskuksen johtajan valitsee kaupunginjohtaja. Tehtävää varten tulee perustaa virka, koska siinä käytetään julkista valtaa.

Kaupunginhallitukselle esitetään tilapalvelukeskuksen perustamista 1.1.2018 alkaen sekä tilapalvelukeskuksen johtajan viran perustamista.

Oheismateriaali 1Tilapalvelukeskuksen talousmallinnus

Oheismateriaali 2Tilapalvelukeskuksen alustavat organisoitumisvaihtoehdot 

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että konsernihallintoon perustetaan 1.1.2018 lukien tilapalvelukeskus, jonka tehtävänä on hallita kaupungin tilaomaisuutta, vastata tilojen omistajuuden ohjauksesta, tarjota tiloja kaupungin toiminnoille sekä vastata tiloihin liittyvien palveluiden hankinnasta ja,

että Turun kaupungin konsernihallintoon perustetaan 1.1.2018 lukien tilapalvelujohtajan virka (KVTES / hinnoittelematon), jonka tehtäväkohtainen palkka on 6.700 €/kk ja kelpoisuusvaatimuksena on virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto sekä virkaan soveltuva riittävä työkokemus.

PäätösAsia pantiin pöydälle Hellsténin Toivarin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Esittelijä tarkisti kokouksessa päätösehdotustaan siten, että tilapalvelukeskuksen johtajan palkka (6.700 euroa) on tehtäväkohtaisen palkan sijasta kokonaispalkka.