Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43309.10.20173

10096-2017 (014)

Monikulttuurisuusneuvoston asettaminen ja jäsenten valinta

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 16.6.2014 § 261 monikulttuurisuusneuvoston perustamisesta sekä neuvoston kokoonpanosta ja tehtävistä. Neuvoston toimikaudeksi päätettiin kaksi kalenterivuotta. Kaupunginhallitukselle esitetään monikulttuurisuusneuvoston asettamista kaupunginhallituksen toimikaudelle 2017-2019 ja että kaupunginhallitus päättää neuvoston kokoonpanosta ja valitsee jäsenet sekä nimeää heistä puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.

Kh § 433

Johtaja Pekka Sundman, kehittämispäällikkö Maarit Luukkaa ja erityisasiantuntija Anri Niskala 15.9.2017:

Kaupunginhallitus päätti 16.6.2014 § 261 monikulttuurisuusneuvoston perustamisesta sekä neuvoston kokoonpanosta ja tehtävistä. Perustamispäätöksen mukaan monikulttuurisuusneuvoston keskeiset tehtävät ovat maahanmuuttajien kotoutumisen edistäminen ja siihen liittyvien toimenpiteiden seuranta, kaupungin suunnitteluun ja päätöksentekoon osallistuminen mm. aloitteita ja esityksiä tekemällä sekä antamalla lausuntoja maahanmuuttajia koskevissa asioissa, viranomaisten, vieraskielisten kuntalaisten ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteistoiminnan, kulttuurien välisen vuoropuhelun ja vieraskielisten kuntalaisten osallisuuden edistäminen kaupungin toiminnassa, suunnittelutyössä ja päätöksenteossa sekä monikulttuurisuusosaamisen vahvistaminen.

Neuvoston tulee myös mahdollistaa kuntalaisten kuuleminen omassa työskentelyssään. Lisäksi neuvoston tehtävänä on hoitaa muut neuvoston toimialaan kuuluvat ja kaupunginhallituksen määrittämät tehtävät. Neuvoston tulee huolehtia toiminnastaan tiedottamisesta kuntalaisille, kaupunkiorganisaation toimijoille ja keskeisille yhteistyötahoille sekä toimia tiiviissä yhteistyössä muiden toimikuntien ja neuvostojen kanssa. Neuvosto laatii vuosittain toimintasuunnitelman ja raportoi toiminnastaan kaupunginhallitukselle.

Neuvoston kokoonpanoksi hyväksyttiin yksi (1) luottamushenkilö kaupunginhallituksesta, kuusi (6) luottamushenkilöä kaupungin lauta/- ja johtokunnista, kuusi (6) edustajaa vieraskielisiä kuntalaisia edustavista järjestöistä sekä yksi (1) asiantuntijajäsen kaupungin virkamieskunnasta.

Lauta- ja johtokuntien edustajien nimeäminen perustuu luottamuselintoimikunnan käsittelyyn 21.9.2017 § 32.

Järjestöedustajien nimeäminen perustuu asiakkuudet ja osallisuus – vastuualueen järjestämään, Turun vaikuttajaryhmien toimintaa, tavoitteita ja työskentelyä sekä jäsenen tehtäviä koskevaan avoimeen informaatiotilaisuuteen 25.4.2017.  Kutsu tilaisuuteen julkaistiin sanomalehdissä ja lähetettiin tiedossa oleville ao. järjestöille sähköpostitse. Lisäksi järjestöille tiedotettiin neuvostoon hakeutumisesta suoralla yhteydenotolla, verkossa ja verkostojen kautta. Järjestöillä oli mahdollisuus 25.6.2017 mennessä ilmoittaa ehdokkaansa kaupungille.

Järjestöedustajien valintaperiaatteissa on pyritty ottamaan huomioon eri kieli- ja maahanmuuttajaryhmien mahdollisimman laaja kattavuus, kaupungin lakisääteinen velvollisuus kotouttamistyölle sekä tasapainoinen ikä- ja sukupuolijakauma. Jäsenvalinnassa on lisäksi katsottu eduksi jäsenen oma maahanmuuttajatausta.

Asiantuntijaedustajan valinnassa on painotettu elinkeinopoliittista näkökulmaa ja yhteyttä strategiseen kilpailukyky- ja kestävä kasvu – ohjelmaan.

Edellä esitetyn perusteella monikulttuurisuusneuvostoon kaupunginhallituksen toimikaudelle 2017–2019 tulisi valita seuraavat henkilöt:

Järjestöjen edustajat:

Abdel BettaharGlobaalinuoret ry
Tatiana KivinenVarsinais-Suomen Venäläisten Järjestöjen Assosiaatio ry
Abdishakur AliLänsi-Suomen somaliseura ry
Sudhir KarkiStep Europé ry
Kais ZayaIdän kristityt ry
Eva Finch, vpjViro-keskus

Luottamushenkilöedustajat:

Muhis Azizi, pjkulttuurilautakunta
Helen Honkasaarikasvatus- ja opetuslautakunta
Jutta Wirén ksylk/kaupunkiympäristölautakunta
Petja Raaska, vpj.kaupunginhallitus/konsernijaosto
Muhiadin Hersisosiaali- ja terveyslautakunta
Ossi Pajunennuorisolautakunta
Niina Salonen  liikuntalautakunta

Asiantuntijaedustaja:

Anna Kivinenerityisasiantuntija, konsernihallinto

Lautakunnan puheenjohtajaksi esitetään Muhis Azizi ja varapuheenjohtajaksi Petja Raaska.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää asettaa monikulttuurisuusneuvoston kaupunginhallituksen toimikaudelle 2017-2019 ja valita jäsenet edellä esitetyn mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää nimetä monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtajaksi Muhis Azizin ja varapuheenjohtajaksi Petja Raaskan.

Päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTehtävään valitut
aoYhdistykset
aoAzizi Muhis
aoRaaska Petja
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKaupunginhallituksen konsernijaosto
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tpvKonsernihallinto, asiakkuudet ja osallisuus
tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedMonikulttuurisuusneuvosto
tiedNuorisolautakunta
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
aoKivinen Anna