Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus42109.10.20173

13571-2016 (615)

Kaupungin kanta Stiftelsen för Åbo Akademin poikkeamishakemukseen (Nunnakatu 4)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunki ei rakennuspaikan rajanaapurina puolla sitä, että entiseen Rettigin tupakkatehtaaseen sijoitettaisiin asumista poikkeamispäätöksellä vaan mahdollinen käyttötarkoituksen muutos tulisi ratkaista asemakaavalla.

Kh § 421

Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen:

Tausta

Stiftelsen för Åbo Akademi on 19.12.2016 hakenut poikkeamispäätöstä asumisen ja autopaikoitustilojen sijoittamiseksi omistamalleen tontille II-2-6 osoitteeseen Nunnakatu 4. Vanhaan viimeksi Novian ammattikorkeakoulun käytössä olleeseen, alun perin tupakkatehtaana toimineeseen rakennukseen on haettu mahdollisuutta sijoittaa asumista siten, että rakennuksen alin kerros muutettaisiin parkkitiloiksi.

Ympäristötoimiala on varannut Turun kaupungille tontin II-2-6 rajanaapurina tilaisuuden kirjallisen muistutuksen tekemiseen poikkeamishakemuksen johdosta. Asian strategisen merkittävyyden vuoksi on perusteltua, että kaupungin kannan hakemukseen esittää kaupunginhallitus.

Perustelut

Turun kaupunki on 2000-luvulla kehittänyt Vanhan Suurtorin ja Aurajokivarren alueita yhtenäisemmäksi kokonaisuudeksi, jonka tavoitteena on luoda kaupunkilaisille vetovoimainen kaikille avoin ja elävä julkinen tila.

Vanhan Suurtorin alue kuului ”Ihmiselle parempi keskusta” Eu-hankkeeseen, jonka myötä Vanhan Suurtorin pinta vaihdettiin 2010-luvulla kävely-ystävällisemmäksi, toteutettiin kirjastosilta ja elävöitettiin Luostarin välikatu avaamalla pop-up myymälätiloja vanhaan makasiiniin.

Kaupunki käynnisti syksystä 2016 Turun keskustavision valmistelun, jonka tulos julkaistiin elokuussa 2017. Turun keskustavisiossa esitetään Vanhan Suurtorin alueelle huomattavaa vetovoiman, elävyyden ja aktiivisuuden lisäystä ja määritellään alue Turun Vanhakaupungiksi nimetyn alueen ytimeksi.

Turun Vanhakaupunki nähdään visiossa laajana kokonaisuutena Piispankadulta jokivarren reunoja pitkin kohti Fortunakorttelia. Vanhan Suurtorin kulttuurikortteli, jonka nimityksen alle Stiftelsen för Åbo Akademin omistama Nunnakatu 4 kiinteistökin kuuluu, on ajatellun Vanhakaupungin sydän.

Keskustavisio esittää koko Vanhan Suurtorin kulttuurikorttelin elävyyden tuntuvaa vahvistamista ja rakennuskannan kehittämistä tapahtumatoimintaa ja matkailua edistävään suuntaan. Visiossa alueelle esitetäänkin merkittävää vetovoimakohdetta, esimerkiksi Suomen historian museota tai muuta matkailullisesti kiinnostavaa isoa kohdetta. Tällaisen merkittävän kohteen toteuttamiseen ei pienmuotoisin historiallinen rakennuskanta ole kaikkein käyttökelpoisinta. Rettigin tupakkatehtaan kiinteistön selkeä hahmo ja suuri koko sen sijaan mahdollistaisi merkittävääkin vetovoimatoimintoa.

Asumisen ja vilkkaan tapahtuma- ja vetovoimatoimintojen välille syntyy helposti intressiristiriitoja, joista voi syntyä harmia kummankin toiminnon olosuhteille. Vanhan Suurtorin alueen rakennusten käyttötarkoitusten osittainenkin muutos asumiseen olisi vaikutuksiltaan varsin merkittävää ja luonteeltaan niin strateginen valinta, että asia tulee ratkaista kaavoituksella.

Stiftelsen för Åbo Akademin poikkeamishakemus asumisen ja autopaikoitustilojen sijoittamiseksi vanhan suurtorin kortteliin ei tue kaupungin kehittämissuunnitelmia, joten ei kaupunki puolla poikkeamishakemusta.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää edellä esitetyin perustein, ettei Turun kaupunki rakennuspaikan rajanaapurina puolla poikkeamishakemusta (P 2016-11646) II kaupunginosan korttelin 2 tontille 6, osoitteessa Nunnankatu 4.

PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen Schaumanin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.