Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41503.10.201712

11458-2011 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös valitukseen Kuusimäen asemakaavasta

Tiivistelmä:

Hallinto-oikeus on hylännyt Kuusimäen asemakaavanmuutoksesta tehdyn valituksen. Jatkovalitus edellyttää korkeimman hallinto-oikeuden myöntämää valituslupaa.

Kh § 415

Konsernihallinto, kaupunginsihteeri Satu Lehto 28.9.2017:

Kaupunginvaltuusto on 14.11.2016 § 182 hyväksynyt Kuusimäen asemakaavanmuutoksen, jossa Itäkaaren pohjoispuolelle osoitetaan uutta korttelialuetta toimitilarakennuksia varten ja Itäkaari muutetaan kokonaan katualueeksi. Nykyisin puistossa sijaitsevien entisten Lausteen poikakodin rakennusten säilyminen turvataan kaavamerkinnällä ja alueen liito-oravien lisääntymis- ja levähdyspaikat merkitään kaavaan suojelumerkinnällä. Kaava-alueen rakennusoikeus lisääntyy 15 860 k-m2 kaupungin omistamalle maalle.

Yksityishenkilö on valittanut valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on päätöksellään 20.9.2017 hylännyt valituksen.

Hallinto-oikeuden perustelujen mukaan kaavoituksen luoteeseen kuuluu, että muun ohella laadittujen selvitysten, hankittujen lausuntojen ja viranomaisneuvottelujen perusteella kaavalle asetetut tavoitteet voivat tarkentua ja muuttua kaavoitusprosessin aikana. Ne on esitetty kaavaselostuksessa sillä tavalla ja siinä laajuudessa kuin maankäyttö- ja rakennusasetuksen säännökset edellyttävät.

Kuusimäen asemakaavan merkittävin muutos voimassaolevaan asemakaavaan verrattuna on Itäkaaren varteen osoitettu uusi toimitilarakennusten korttelialue. Kaavanmuutoksen liikenteeseen liittyvät selvitykset osoittavat; että Itäkaarenliikennemäärä tulee selvästi kasvamaan vuoteen 2035 mennessä. Liikennemäärien kasvu ja siitä aiheutuva melun lisääntyminen ei kuitenkaan johdu kaavanmuutosalueelle osoitetusta toimitilarakennusten korttelialueesta, joka mahdollistaa noin 65 uutta työpaikkaa. Ensisijainen syy liikennemäärien ja siten melun lisääntymiselle on kaavanmuutosaluetta laajemman alueen tehostuva maankäyttö sekä myöhemmin mahdollisesti toteutettava Vaalan rautatietasoristeyksen korvaava silta. Kaavanmuutosalueen ulkopuolelta aiheutuvilla haitoilla ei ole merkitystä arvioitaessa kaavanmuutoksen laillisuutta.

Hallinto-oikeuden mukaan Kuusimäen asemakaavan muutos pohjautuu alueella voimassa olevaan yleiskaavaanjaon laadittu siten, että siinä on luotu edellytykset terveelliselle, turvalliselle ja viihtyisälle elinympäristölle sekä liikenteen järjestämiselle. Kaavanmuutoksella ei aiheuteta kenenkään elinympäristön laadun sellaista merkityksellistä heikkenemistä, joka ei ole perusteltua asemakaavan tarkoitus huomioon ottaen. Kaupunginvaltuuston päätös ei ole lainvastainen.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 20.9.2017

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.