Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus40903.10.20176

8962-2017 (015)

Nimistötoimikunnan asettaminen kaudelle 2017-2019

Tiivistelmä: -

Kh § 409

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 26.9.2017:

Nimistösuunnittelu on osa yhdyskuntasuunnittelua ja kuten muussakin suunnittelussa siinä tarvitaan harkintaa ja asiantuntemusta mm. paikallishistoriasta, suomen ja ruotsin kielestä sekä osoitejärjestelmästä. Tehtävää ei voi osoittaa yhden viranhaltijan vastuulle, koska tuolloin vaarana on, että nimistö yhdenmukaistuu ja paikallinen nimistöperinne katoaa. Tämä korostuu erityisesti Turun kaltaisessa kaupungissa, jonka pitkä historia on myös kaupunkistrategiassa tunnistettu yhdeksi Turun vahvuudeksi. Rikas nimistö on osa kulttuurihistoriaa.

Turussa on toiminut nimistötoimikunta vuodesta 1890, alkuun nimellä katujen nimeämistoimikunta ja vuodesta 1913 alkaen nimistötoimikuntana. Kaupunginhallitus on vuonna 2.11.1982 kehottanut eri hallintokuntia pyytämään nimistötoimikunnan lausunto tai ehdotus, kun ne harkitsevat jonkin alueen, kulkureitin, yleisen rakennuksen, rakenteen tai vastaavan nimeämistä. Lisäksi kaupunginhallitus päätti esittää kaupungin ulkopuolisille yhteisöille kuten seurakunnille, korkeakouluille, puolustuslaitokselle, maanmittapiirille, tielaitokselle ym. toivomuksen, että nämä pyytäisivät kaupungin nimistötoimikunnan lausunnon tai ehdotuksen sellaisista hallinnassaan olevien, Turussa sijaitsevien alueiden tai kiinteistöjen nimiasioista, joilla on yleistä merkitystä. Tällä tavoin vältetään sekaannuksia kaupungin muun nimistön kanssa.

Kaupunginhallitus on asettanut edellisen nimistötoimikunnan 23.3.2015 § 141. Jäseniä on ollut 10: Christer Hummelstedt, pj., Veikko Laakso, vpj., Mikael Andersson, Jouni Elomaa, Aaja Peura, Risto Räty, Kirsti Saksa, Arja von Schöneman, Laura Tättilä. Toimikunnan esittelijöinä ovat toimineet kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi (31.8.2016 asti) ja maisema-arkkitehti Tuuli Vesanto (1.9.2016 alkaen) sekä sihteerinä johdon sihteeri Teija Vesterholm. Toimikunnan kausi on päättynyt uuden kaupunginhallituksen valintaan.

Nimistötoimikunnan tehtävänä on tehdä ehdotukset asemakaavoitettavien ja asemakaavan ulkopuolisten alueiden nimistöksi sekä niiden mahdollisiksi muutoksiksi. Nimistösuunnittelu on näin ollen ennen kaikkea osa asemakaavoitusta.

Viralliset paikannimet hyväksytään asemakaavojen ja asemakaavanmuutosten yhteydessä joko lautakunnassa tai kaupunginvaltuustossa. Asemakaavan ulkopuolisten alueiden teiden osoitenimet vahvistaa kiinteistötoimialan kiinteistönmuodostusjohtaja. Vuoden 2018 alusta toimintansa aloittavalla kaupunkiympäristötoimialalla asemakaavan ulkopuolisten alueiden osoitenimistä päättäminen on hallintosäännössä annettu toimialajohtajan tehtäväksi, joka voi delegoida päätösvaltaa alaiselleen viranhaltijalle.

Helsingissä nimistötoimikunnassa on 9 jäsentä eikä sitä ole poliittisesti asetettu, puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ovat kaavoittajia.

Uuden toimikunnan nimeäminen on ollut luottamuselintoimikunnan jäsenten käsittelyssä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että nimistötoimikunnan toimikausi päättyy kun uusi kaupunginhallitus on asettanut uuden nimistötoimikunnan.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedTehtävään valitut
tiedNimistötoimikunta
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu