Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus40803.10.20175

8961-2017 (014)

Kaupunkikuvatyöryhmän asettaminen

Tiivistelmä:

Kaupunkikuvatyöryhmän neuvottelukunnan tehtävänä on toimia asiantuntijaelimenä ja lausunnonantajana kaupunkikuvallisesti merkittävissä kaavoitus- ja rakennushankkeissa. Aiemmin vastaavat tehtävät ovat olleet kaupunkikuvaneuvottelukunnalla.

Kh § 408

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 27.9.2017:

Taustaa

Kaupunkikuvaneuvottelukunta on toiminut vuodesta 1993. Se on avustanut asiantuntijaelimenä rakennuslautakuntaa ja ympäristötoimialaa kaupunkikuvallisissa asioissa. Tästä on aiemmin ollut maininta ympäristötoimialan johtosäännössä, mutta 1.6.2017 voimaan tulleessa hallintosäännössä ei ole erikseen mainittu neuvottelukuntia. Niiden asettamisesta päättää kaupunginhallitus.

Kaupunginhallitus on 21.1.2013 § 12 tehnyt päätöksen kaupunkikuvaneuvottelukunnan asettamisesta vuosiksi 2013–2016. Lisäksi kaupunginhallitus on 24.10.2016 § 417 päättänyt jatkaa kaupunkikuvaneuvottelukunnan toimikautta valtuustokauden loppuun saakka aikaisemman kokoonpanon mukaisesti. Kaupunginhallituksen aikaisemmasta päätöksestä ilmenee kaupunginkuvaneuvottelukunnan kokoonpano.

Kaupunkikuvaneuvottelukunta on kokoontunut valtuustokaudella 2013–2017 seuraavasti:

vuosi 2013: kokouksia 20, pykäliä 169

vuosi 2014: kokouksia 18, pykäliä 145

vuosi 2015: kokouksia 22, pykäliä 157

vuosi 2016: kokouksia 25, pykäliä 184

vuosi 2017: kokouksia 8, pykäliä 68 (30.5.2017 asti)

Edellä mainitut määrät sisältävä myös järjestäytymispykälät, joita on kaksi joka kokouksessa. Keskimäärin kokouksessa on näin ollen käsitelty kuusi varsinaista asiaa. Pöydälle asioita on kaudella 2013-2017 jäänyt hyvin vähän, keskimäärin vuodessa viidestä seitsemään. Poikkeuksena oli vuosi 2013, jolloin pöydälle jääneitä oli noin 20, sillä yhdessä kokouksessa oli yli kymmenen ravintolalaivoja koskevaa lupahakemusta, jotka kaikki jäivät pöydälle.

Vuodelta 2016 on tehty tarkempi yhteenveto käsitellyistä asioista (oheismateriaali 3). Sen perusteella voidaan todeta, että asiakohtia, joissa annettiin lausunto, oli 117. Pöydälle asiat jäivät kuusi kertaa (5,1 %) ja kielteinen lausunto annettiin neljään asiakohtaan (3,4 %). Kielteisiä olivat Eskelin pysäköintilaitos Oy, kaksi julkisivumaalausta ja TVT Asunnot Oy:n Skanssin Kauppamies -kerrostalo. Eskelille ja Skanssille annettiin puoltavat lausunnot korjattujen suunnitelmien perusteella seuraavissa kokouksissa. Omakotitaloja käsiteltiin 10 kpl (8,5 %).

Tehtävät

Kaupunkikuvallisiin asioihin kantaa ottavan ja lausuntoja antavan asiantuntijakokoonpanon olemassaolo on edelleen tarpeen. Muissa suurissa kaupungeissa toimii kaupunkikuvaneuvottelukunta tai vastaava toimielin, joka antaa lausuntoja mm. lupaviranomaiselle kaupunkikuvallisissa asioissa. Oheismateriaalina 4 on vertailutietoa muista kaupungeista vuodelta 2016.

Helsingin organisaatiouudistuksen yhteydessä 1.6.2017 alkaen entisen kaltaisesta vahvasta, päätöksiä tekevästä kaupunkikuvaneuvottelukunnasta luovuttiin ja linjattiin, että erillisten neuvottelukuntien tarpeellisuus arvioidaan ja  arvioinnin tuloksena siirryttiin sisäisiin työryhmiin.

Turussa kaupunkikuvaneuvottelukunnalla ei ole ollut samanlaista itsenäistä päätösvaltaa kuin Helsingissä. Työryhmä-termi kuvaa näin ollen paremmin kokoonpanon roolia ja tehtäviä, joten neuvottelukunta-termistä voidaan luopua. Myös yleisenä suuntauksena on ollut neuvottelukuntien muuttaminen työryhmiksi.

Asiantuntijana toimivan kaupunkikuvatyöryhmän tehtävänä on antaa lausuntoja kaupunkikuvallisesti merkittävistä:

1)   rakennushankkeista

2)   asemakaavaehdotuksista

3)   kaupunkikuvaan vaikuttavista hankkeista.

Merkittäviä suunnittelukilpailuja järjestettäessä kaupunkikuvatyöryhmän mahdollinen rooli ratkaistaan kilpailuohjelman hyväksymisen yhteydessä.

Työryhmä antaa lausuntoja yksimielisesti tai toteaa, että yksimielistä lausuntoa ei voida antaa. Jos työryhmä ei pysty antamaan yksimielistä lausuntoa kirjataan eri näkemykset ja saatetaan tiedoksi työryhmän lausuntona. Tämä on olennaista, sillä työryhmä ei ole päätöksentekoelin eikä tee päätöksiä äänestämällä. Työryhmän lausunnot ovat luonteeltaan neuvoa-antavia eivätkä ne sido esittelijää tai lautakuntaa.

Huomiota tulee kiinnittää siihen, että työryhmä keskittyy ainoastaan kaupunkikuvallisesti merkittäviin asioihin ja ettei käsittely työryhmässä viivästytä asioiden valmistelua tai päätöksentekoa. Muiden kuin merkittävien hankkeiden osalta kaupunkikuvallisten vaikutusten arviointi on virkatyötä. Merkittävimpiä asioita voidaan edelleen käsitellä lautakunnissa iltakoulutyyppisesti esittelyasioina.

Kaupunkikuvatyöryhmä pitää kokoukset jatkossa virka-aikana.

Kaupunkikuvatyöryhmä raportoi toiminnastaan vuosittain kaupunginjohtajalle. Mahdollisia muutostarpeita on syytä arvioida valtuustokauden viimeisenä vuonna.

Ehdotus kokoonpanoksi

Kokoonpanoon ehdotetaan tehtäväksi muutoksia saadun palautteen perusteella. Muutoksilla pyritään selkeyttämään valmistelijoiden ja jäsenten rooleja sekä vahvistamaan kaupungin organisaation ulkopuolista näkemystä.

Puheenjohtajuus rakennuslupa-asioissa olisi edelleen kaupunkisuunnittelun palvelualuejohtajalla muissa paitsi kaava-asioissa, joissa puheenjohtajana toimisi rakennusvalvontajohtaja. Kaupunkikuva-arkkitehti toimisi jatkossa rakennushankkeiden esittelijänä; jäsenenä hän toimisi ainoastaan kaava-asioissa. Kaavoituspäällikkö toimisi esittelijänä kaava-asioissa ja lupa-asioissa jäsenenä.

Kaupungin organisaation ulkopuolista näkemystä vahvistettaisiin kauppakamarin nimeämällä edustajalla. Jotta kokoonpano ei muutosten myötä kasva liian suureksi, tulisi läsnäolo- ja puheoikeus myöntää vain lautakuntien puheenjohtajille, jolloin varapuheenjohtaja osallistuisi työryhmän kokouksiin vain silloin, kun puheenjohtaja on estynyt.

Jäsenet (7):

Läsnäolo- ja puheoikeus:

Ympäristötoimialan (1.1.2018 alkaen Kaupunkiympäristötoimialan) toimialajohtajalla on oikeus nimetä toimialan viranhaltijajäsenten varahenkilöt.

Edellä esitetty koskee 1.1.2018 alkaen kaupunkiympäristölautakunnan sekä rakennus- ja lupalautakunnan puheenjohtajistoa ja sihteeriä sekä kaupunkiympäristötoimialan vastaavia viranhaltijoita. Kaupunginjohtaja tarvittaessa määrittelee, mitkä uuden organisaation viranhaltijat vastaavat edellä mainittuja.

Oheismateriaali 1Kaupunginhallituksen päätös 21.1.2013 § 12

Oheismateriaali 2Kaupunginhallituksen päätös 24.10.2016 § 417

Oheismateriaali 3Yhteenveto vuonna 2016 kaupunkikuvaneuvottelukunnassa käsitellyistä asioista

Oheismateriaali 4Vertailu muihin kaupunkeihin

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää asettaa kaupunkikuvatyöryhmän valtuustokaudelle 2017–2021 ja määrittää sen tehtävät edellä ehdotetun mukaisesti.

Kaupunkikuvatyöryhmä raportoi toiminnastaan vuosittain kaupunginjohtajalle. Mahdollisia muutostarpeita on syytä arvioida valtuustokauden viimeisenä vuonna.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kaupunginjohtajalla on oikeus tehdä toimikunnan kokoonpanoon organisaatiomuutoksista tms. johtuvia tarpeellisia päivityksiä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että työryhmän jäsenistöön ei tule edustusta Turun kauppakamarista.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedIlvessalo Saara
tiedManni Olli A.
tiedRosenlöf Jarmo
tiedValkonen Ville
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tpvKonsernihallinto, asianhallinta
tiedRakennuslautakunta
tpvVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tpvYmpäristötoimiala
tiedHintsanen Timo