Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39818.09.20173

2104-2015 (002, 042)

TFT CF yhteistoimintasopimuksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Turun kaupunki on mukana kaikkien suomalaisten teknillisten yliopistojen ja Turun alueen korkeakoulujen yhteistoimintaverkostoa koskevassa Turku Future Technologies -yhteistyösopimuksessa (TFT). TFT-yhteistyö edellyttää alueen tutkimus-, kehittämis- ja koulutusinfrastruktuurin kehittämistä Turussa TFT Competence Factoryn (TFT CF) puitteissa. Kaupunginhallitukselle esitetään TFT CF yhteistyösopimuksen hyväksymistä.

Kh § 398

Johtava asiantuntija Esa Tuomisto ja kaupunginsihteeri Merja Jokela 15.9.2017:

Kilpailukyky ja kestävä kasvu –ohjelmassa yhtenä strategisena tavoitteena (3.1.6.) yrittävä ja osaava kaupunki –teemassa on Turun aseman vahvistaminen Suomen vetovoimaisimpana yliopisto- ja opiskelijakaupunkina. Tavoitetta toteuttavana toimenpiteenä on uudistaa elinkeinoelämän tarpeiden mukaisesti kaupungin yhteistyö teknillisten yliopistojen kanssa painopisteenä meriteollisuuden t&k&i-toiminta.

Em. strategiseen tavoitteeseen liittyen kaupunginhallitus on 21.9.2015 § 394 hyväksynyt Turku Future Technologies –yhteistyösopimuksen ja sitä koskevan rahoitussopimuksen vuosille 2016 - 2019. Valmistavan teknologiateollisuuden yrityksille suunnattu tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyö Turku Future Technologies (TFT) on kaikkien suomalaisten teknillisten yliopistojen ja Turun alueen korkeakoulujen muodostama yhteistoimintaverkosto, joka vahvistaa korkean teknologian ja uusimman tutkimustiedon hyödyntämistä yrityksissä tuomalla korkeakoulujen asiantuntemuksen ja palvelut tehostetusti yritysten ulottuville profiloinnilla, tuotteistamisella, aktiivisella myyntityöllä ja yhden luukun palveluperiaatteella. TFT-toiminta on kohdennettu erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille. Toiminta painottuu meriteollisuuden toimialalle ja kohdentuu erityisesti Turun ja Rauman talousalueille. TFT-yhteistyötä rahoittavat Turun ja Rauman kaupungit sekä Turku Science Park Oy Ab.

TFT-yhteistyö ja vuonna 2017 teknillisten yliopistojen kesken käynnistetty FITECH-koulutusyhteistyö edellyttävät alueen tutkimus-, kehittämis- ja koulutusinfrastruktuurin kehittämistä Turussa TFT Competence Factoryn (TFT CF) puitteissa. TFT CF yhteistoimintasopimuksella korkeakoulut sitoutuvat koulutuksellista ja TKI-yhteistyötä täydentävään ja sen edellytyksiä vahvistavaan yhteistoimintaan, jolla palvellaan erityisesti Turun ja Lounais-Suomen alueen valmistavan teknologiateollisuuden, rakennusteollisuuden ja kemian teollisuuden monialaisia, kehittyviä osaamistarpeita. Yhteistoiminnan puitteissa kehitetään erityisesti nykyisiä olemassa olevia sekä toteutetaan ja ohjataan uusia koulutuksen ja tutkimuksen edellyttämiä infrastruktuureita ja laboratorioita.

Turun ammattikorkeakoulu Oy koordinoi TFT CF –toimintaa. Se on hakenut toiminnalle rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Ammattikorkeakoululta saadun tiedon mukaan päätös rahoituksesta on tulossa.

Turun kaupungin kannalta on tärkeää varmistaa, että korkeakoulujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan sekä koulutuksen kehittämiseen Turussa muodostuu mahdollisimman tarkoituksenmukainen, toimiva ja vaikuttava kokonaisuus, joka pitkällä aikavälillä vahvistaa kaupungin ja alueen osaamisperustaa ja tätä kautta yritysten kilpailukykyä. Siksi on perusteltua, että kaupunki on mukana korkeakoulujen yhteistoiminnassa yhtenä osapuolena. TFT CF yhteistoimintasopimuksen perusteella Turun kaupunki pyrkii edistämään sopimuksen toteutumista varaamalla täydentävää rahoitusta tämän sopimuksen sisällön mukaiseen korkeakoulujen yhteisen toiminnan kehittämiseen sen mukaan kuin kaupunginvaltuuston vuosittaiset talousarviopäätökset tämän mahdollistavat.

Liite 1TFT CF yhteistoimintasopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että liitteenä 1 oleva TFT CF yhteistoimintasopimus hyväksytään.

Kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus sekä tekemään sopimukseen tarvittaessa vähäisiä tai teknisiä muutoksia.

Päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurku Science Park Oy Ab
aoTurun ammattikorkeakoulu Oy
aoTurun yliopisto
aoYrkeshögskolan Novia
aoÅbo Akademi
tiedKonsernihallinto, lakiasiat
tpvJokela Merja
tpvRandell Aleksi
tpvTuomisto Esa


Liitteet:

Kh § 398
Liite 1:TFT CF yhteistoimintasopimus