Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38318.09.20179

8719-2017 (642)

Juhana Herttuan koulukiinteistön peruskorjaus, tarveselvityksen hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 383

Vs tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 28.8.2017:

Juhana Herttuan koulukiinteistö on osa Topeliuksen koulun kokonaisuutta. Juhana Herttuan rakennus on teknisen peruskorjauksen tarpeessa. Peruskorjaus on jatkoa vuonna 2008 valmistuneille Topeliuksen koulun rakennusten 1-3 korjauksille. Kaupunginvaltuusto hyväksyi näiden rakennusten peruskorjausten hankesuunnitelman helmikuussa 2007. Tällöin todettiin, että Juhana Herttuan koulukiinteistön peruskorjauksen hankesuunnitelma tuodaan hyväksyttäväksi erikseen.

Kohteesta ollaan laatimassa teknisen peruskorjauksen hankesuunnitelma, joka tullaan hyväksyttämään kaupunginvaltuustossa. Ennen tätä on kuitenkin nähty tarpeelliseksi tehdä vielä tarpeen päivitys koulun näkökulmasta. Turun kaupungin voimassa olevien tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeiden mukaan teknisistä korjaustarpeista lähtevissä peruskorjaushankkeissa ei tarvitse laatia erillistä tarveselvitystä, mutta tässä tapauksessa tarveselvitys on laadittu, sillä käyttäjän tarpeet kohteessa ovat muuttuneet viime vuosien aikana ja tällä on vaikutusta peruskorjauksen sisältöön.

Alun perin Juhana Herttuan tiloissa toimi lukio ja peruskorjauksen ajateltiin palvelevan lukion ja yläkoulun tarpeita. Kaupunginvaltuusto teki kuitenkin kokouksessaan 15.6.2009 päätöksen kouluverkkoa koskevista muutoksista, joihin sisältyi Juhana Herttuan lukion lakkauttaminen. Juhana Herttuan lukio ja Klassikon lukio päätettiin yhdistää 1.8.2013 lukien ja uusi lukio sijoittaa Klassikon koulukiinteistöön. Samassa yhteydessä Juhana Herttuan koulukiinteistö siirtyi kokonaan peruskoulukäyttöön.

Juhana Herttuan koulukiinteistön peruskorjaus on ollut mukana sivistystoimialan rakennusinvestointiesityksissä vuodesta 2011 lähtien tavoiteaikataulun ollessa tällöin vuosi 2015. Hankesuunnitelmaa ryhdyttiin vuonna 2011 laatimaan ja oppilasmitoitukseksi asetettiin 310 vuosiluokkien 7-9 oppilasta. Tämän jälkeen tarpeet muuttuivat kouluverkkopäätösten ja oppilasennusteiden myötä. Lisäksi Topeliuksen koulun tiloja on tarvittu väistötiloiksi Katedralskolanin peruskorjauksen ajaksi. Katedralskolan palasi omiin tiloihinsa vuodenvaihteessa 2016 - 2017. Seuraavaksi Topeliuksen koulun tiloihin on suunniteltu sijoitettavaksi väistöön Puolalan koulun vuosiluokat 1-2 Puolalan koulun Kauppiaskadun yksikön peruskorjauksen ajaksi (noin 2 vuotta alkaen kesästä 2018). Puolalan koulun väistöjakson jälkeen on aika toteuttaa Juhana Herttuan koulukiinteistön peruskorjaus.

Työryhmä on laatinut tarveselvityksen, jonka mukaan Juhana Herttuan koulukiinteistö esitetään peruskorjattavaksi Topeliuksen yläkoulun käyttöön, oppilasmitoituksen ollessa 400 vuosiluokkien 7-9 oppilasta. Tässä luvussa on varauduttu maltilliseen oppilasmäärän kasvuun. Luokkia tulee olemaan kutakin vuosiluokkaa kohti 6-7. Oppilaita yläkouluun tulee Topeliuksen alakoulusta, Vähä-Heikkilän koulusta (ranskan kieliluokka), Pansion koulusta ja Aunelan koulusta. Juhana Herttuan rakennukseen sijoitetaan yläkoulun luokkatiloja ja erityisvarusteltuja luokkatiloja (mm. fy-ke, kotitalous, kuvataide) sekä peruskorjataan olemassa olevat käsityön opetustilat sekä keittiö- ja ruokasalitilat. Peruskorjauksessa uusitaan talotekniikka.

Tarveselvitysvaiheen kustannusarvio Juhana Herttuan kiinteistön peruskorjaukselle on noin 10-11 M€, joka tarkentuu hankesuunnittelun yhteydessä. Peruskorjauksesta aiheutuu vuokravaikutus käyttäjätoimialalle. Sivistystoimialan vuokrataso Juhana Herttuan tiloissa tällä hetkellä on noin 57 000 €/kk ja indikaatio tulevasta vuokratasosta on noin 101 000 €/kk. Tämä on karkea arvio, joka perustuu 11 M€:n korjauskustannuksiin. Tarkempi vuokralaskelma laaditaan hankesuunnitteluvaiheessa.

Tarveselvityksessä nostetaan esiin, että Juhana Herttuan peruskorjauksella ei voida vastata ympäröivien alueiden kehittymisen myötä mahdollisesti kasvavien asukasmäärien koulupaikkatarpeisiin kuin ehkä vuosikymmeneksi, joten Linnakaupungin alueelle tulee suunnitella erillisenä hankkeena uutta tarvetta vastaava koulu.

Kasvatus- ja opetuslautakunta käsitteli Juhan Herttuan koulutalon tarveselvityksen kokouksessaan 16.8.2017 § 112. Lautakunta päätti hyväksyä tarveselvityksen osaltaan ja sitoutua hankesuunnitteluun. Lautakunta korosti asian kiireellisyyttä.

Liite 1Tilatarveselvitys, Juhana Herttuan koulukiinteistö

OheismateriaaliKasvatus- ja opetuslautakunta 16.8.2017 §112

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell

EhdotusKaupunginhallitus hyväksyy liitteenä 1 olevan Juhana Herttuan koulukiinteistön peruskorjauksen tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedSivistystoimiala


Liitteet:

Kh § 383
Liite 1:Tilatarveselvitys, Juhana Herttuan koulukiinteistö