Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38218.09.20178

4768-2017 (045)

Tilintarkastajan raportti Turun kaupungin tilinpäätöksen 2016 tilintarkastuksesta

Tiivistelmä: -

Kh § 382

Talous ja rahoitus -vastuualue, johtaja Jukka Laiho ja laskentapäällikkö Seija Liinoja 31.08.2017:

KPMG Julkishallinnon Palvelut Oy, vastuunalaisena tilintarkastajana JHTT, KHT Leif-Erik Forsberg on jättänyt raportin tilinpäätöksen 2016 tilintarkastuksesta 25.4.2017. Tarkastuslautakunta on lähettänyt tilintarkastusta koskevan raportin kaupunginhallitukselle tiedoksi ja toimenpiteitä varten 19.5.2017.

Selvitykset annetaan ainoastaan kohtiin, joihin sisältyy tilintarkastajan suositus tai joihin tilintarkastaja edellyttää toimenpiteitä.

Yleisenä havaintona tilintarkastaja kehottaa kiinnittämään huomiota toimintakulujen kasvuun sekä jatkamaan huolellista ja suunnitelmallista taloudenpitoa verotalouteen ja yleiseen tilanteeseen liittyvän epävarmuuden vuoksi.

Selvitys ja toimenpiteet tilintarkastajan suosituksen johdosta:

Verotulojen maltillinen kehitys on huomioitu taloussuunnitteluluvuissa ja taloussuunnitelmakauden nettokäyttömenojen kasvu on maltillisella tasolla. Taloussuunnitelmakauden verorahoituksen ennakointia vaikeuttaa sote- ja maakuntauudistus, jonka vaikutukset kuntien verorahoitukseen ovat vielä taloussuunnittelulukuja vahvistettaessa vähäisen tiedon varassa. Palvelujen kysynnän tuoman kustannusten kasvupaineen lisäksi verorahoituksen kehitys haastaa kaupungin taloutta tulevina vuosina.

Tilitarkastajilla ei raportin mukaan ollut mahdollisuutta tarkastaa tilinpäätöksen liitetietoja ennen tilinpäätöstietojen julkaisemista kaupungin verkkosivuilla koska liitetiedot valmistuivat juuri ennen kuin tilinpäätös lähetettiin kaupunginhallituksen jäsenille osana kokousmateriaalia. Tilintarkastaja kävi liitetietoja läpi kaupunginhallituksen jo allekirjoitettua tilinpäätöksen. Tilintarkastaja suosittelee, että tilinpäätöksen laadintaprosessin aikatauluun kiinnitetään huomiota. Tilinpäätösinformaation tulee olla liitetietoineen sekä konsernihallinnossa sen laatimisesta vastaavien henkilöiden että tilintarkastajien käytettävissä siten, että tietojen tarkastamiseen ennen niiden julkaisemista jää riittävästi aikaa.

Selvitys ja toimenpiteet tilintarkastajan suosituksen johdosta:

Konsernihallinto sai emon liitetiedot Taitoalta aikataulussa eli 17.2.2017. Toimitetuissa liitetiedoissa oli vielä virheitä. Konsernihallinto täydensi tietoja yhdessä Taitoan kanssa.

Kaupungin tilinpäätöksen julkaisukelpoiset liitetiedot (emo ja konserni rinnakkain) saatiin Taitoalta 21.3.2017. Kaupungin tilinpäätös koottiin kaupunginhallituksen käsittelyyn 22.3.2017. Tilintarkastajilla ei ollut mahdollisuutta tarkistaa lopullisia liitetietoja ennen tilinpäätöksen allekirjoitusta.

Tilinpäätöksen 2017 laadintaprosessin aikatauluun ja ohjeistukseen lisätään tilinpäätösinformaation ml. liitetietojen toimittaminen tilintarkastajille siten, että tietojen tarkastamiseen jää riittävästi aikaa. Konsernihallinnon talouden ja rahoituksen vastuualue varmistaa yhdessä Taitoa Oy:n kanssa, että tilinpäätöslaskelmat ja tilinpäätöksen liitetiedot valmistuvat aikataulussa niin, että tilintarkastajalla ja konsernihallinnolla on riittävästi aikaa liitetietojen oikeellisuuden varmentamiseen.

Tilintarkastaja suosittelee, että tilikauden 2017 aikana selvitetään siirtyvien erien sisältö mahdollisimman tarkkaan, laaditaan varmentavat dokumentit ja tehdään tarpeen mukaan kirjaukset yksilöimättömien siirtosaamisten ja -velkojen poistamiseksi kirjanpidosta.

Selvitys ja toimenpiteet tilintarkastajan suosituksen johdosta:

Suositus on aiheellinen. Siirtosaamisissa on eriä, joihin suoritusta ei enää tule tai joissa suoritus on tullut ja se on kirjattu tulosvaikutteisesti maksuvuoden kirjanpitoon. Siirtosaamiskirjauksia ei ole samalla purettu. Aiheettomat siirtosaamiset poistetaan saamisista ja kirjataan kuluksi tilinpäätökseen 2017. Siirtoveloissa on eriä, jotka voidaan aiheettomina poistaa. Em. erät kirjataan toimintakulujen oikaisuksi tilinpäätöksessä 2017.

Tilintarkastaja toistaa edellisvuoden havaintonsa, että seuraavaan tilinpäätökseen tulee laatia selkeät tase-erittelyt, joiden avulla pystytään suoraan johtamaan taseessa esitetyt luvut kirjanpitoon. Myös tase-erittelyjen liitteiden tulisi pääsääntöisesti olla käytettävissä siinä vaiheessa, kun tilinpäätöksen tarkastusta tehdään.

Selvitys ja toimenpiteet tilintarkastajan suosituksen johdosta:

Tase-erittelyjen pohjana ovat toimialojen laatimat tase-erittelyjen liitteet (saldoerittely). Tase-erittelyjen koonnista vastaa Taitoa Oy, joka on päivittänyt tase-erittelyohjeen viime vuonna ja järjestänyt siihen liittyvän koulutuksen kaupungin toimialoille. Tilintarkastajan havainto tase-erittelyn liitteiden laatimisesta ja niiden tärkeydestä tilinpäätöksen oikeiden ja riittävien tietojen varmentamisessa otetaan esille Taitoan asiakastapaamisessa syksyllä 2017. Taitoa Oy:n kanssa sovitaan tarvittavien koulutusten järjestämisestä.

Tilintarkastaja suosittelee, että SA-muistioiden tositesarjan esim. aukottomuus varmistetaan järjestelmästä ajettavalla listauksella tai muulla luotettavalla tavalla sekä toistaa edellisvuoden havaintonsa, että vastaisuudessa muistioihin tulee liittää tausta-aineisto, josta käy ilmi muistion kirjaus- ja laskentaperuste eli päätös, lasku tai muu erittely.

Selvitys ja toimenpiteet tilintarkastajan suosituksen johdosta:

Muistiotositteen laadinnasta on ohjeistusta tilinpäätösohjeissa sekä Taitoan Sap Sips -muistiotositteen esikirjaus ja tarkastusohjeissa, jonne on lisätty viime vuonna erityismaininta muistiotositteiden liitteiden/tausta-aineiston tarpeellisuudesta. Toimialoja tullaan muistuttamaan, että muistiotositetta ei pääsääntöisesti pitäisi hyväksyä, ellei siihen ole liitetty tausta-aineistoa, josta kirjaus- ja tai laskentaperuste käy ilmi. Lisäämisen voi tehdä myös tositteen hyväksymisen jälkeen.

Taitoa tulostaa muistiomappeihin listauksen SAP:n SA-tositteista, josta selviää manuaalisesti kirjatut tositteet FB50-tapahtumakoodilla.

Tilintarkastaja kehottaa kiinnittämään huomiota jatkuvaan velkaantumisen lisääntymiseen ja etsiä vaihtoehtoja sopeuttaa talous vastaamaan kasvavia velanhoitokuluja.

Selvitys ja toimenpiteet tilintarkastajan suosituksen johdosta:

Korollista kokonaisvelkaa on kasvattanut kaupungin toimintojen yhtiöittäminen, kaupunki on myöntänyt lainaa tytäryhtiöille liiketoimintakaupan rahoittamiseen. Kun kokonaisvelasta vähennetään kaupungin antolainaus ja rahavarat, on kaupungilla saamisia ja omia rahamääräisiä sijoituksia enemmän kuin korollista velkaa.

Liite 1Tilintarkastajan raportti

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että edellä oleva selvitys vuoden 2016 raportin aiheuttamista toimenpiteistä lähetetään tarkastuslautakunnalle

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedTarkastuslautakunta 2017-2021


Liitteet:

Kh § 382
Liite 1:Tilintarkastajan raportti Turun kaupungin tilinpäätöksen 31.12.2016 tilintarkastuksesta