Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus36204.09.201712
Kaupunginhallitus38018.09.20176

8598-2017 (111)

Kymmenen sosiaaliohjaajan viran perustaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 362

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 25.8.2017:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle perustetaan 1.9.2017 lukien kymmenen sosiaaliohjaajan virkaa. Virat tullaan sijoittamaan avohuollon sosiaalityöhön ja psykososiaalisiin palveluihin.

Esitystä on perusteltu mm. sosiaalipalvelujen ohjauksen ja palveluneuvonnan muutoksilla, jotka ovat tapahtuneet perustoimeentulotuen myöntämisen ja käsittelyn siirryttyä Kelan tehtäväksi 1.1.2017 alkaen. Etuuksien käsittelyn tehtävät ovat vähentyneet merkittävästi, mutta samanaikaisesti asiakkaiden ohjaaminen ja heidän tilanteidensa selvittely on lisääntynyt.

Sosiaaliohjaajien työllä pyritään vaikuttamaan mm. työmarkkinatuen kuntaosuudella olevien henkilöiden työllistymiskykyä vahvistavasti. Työpanoksella on toimialan näkemyksen mukaan näin ollen välillisesti kaupungin työmarkkinatuen kuntaosuutta vähentävää vaikutusta.

Vuoden 2015 alusta voimaan tullut uusi sosiaalihuoltolaki velvoittaa kuntaa mm. järjestämään sosiaalista kuntoutusta sekä nimeämään omatyöntekijän haavoittuvassa asemassa oleville sosiaalihuollon asiakkaille. Sosiaaliohjaajien työpanoksella pyritään järjestämään sosiaalityön tukipalveluja, kuten sosiaalista kuntoutusta tai ryhmätoimintoja kaupungin omana toimintana. Nyt näitä palveluja on hyvinvointitoimialan esityksen mukaan vähäisessä määrin ostettu.

Sosiaaliohjaajien virkojen perustaminen sisältyy hyvinvointitoimialan palvelualueen vuoden 2017 henkilöstösuunnitelmaan ja siihen on varauduttu perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualueen talousarviossa.

Hyvinvointitoimialan esityksessä on viitattu toimeentulotuen Kela-siirron yhteydessä vapautuneisiin etuuskäsittelijän virkoihin. Nämä virat on kaupunginhallituksen erillisellä päätöksellä 21.8.2017 § 341 lakkautettu. Etuuskäsittelijän virkojen lakkauttamisella ja sosiaaliohjaajan virkojen perustamisella ei ole suoraa yhteyttä toisiinsa.  Esityksessä todetulla tavalla avohuollon sosiaalityön toimintatapoja on muutoksen yhteydessä kuitenkin jouduttu tarkastelemaan uudelleen.

Perustettavaksi esitettyjen virkojen ja toimen toiminnallisen tarpeen ja määrän osalta strategisen HR:n vastuualueella ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialan esityksen kanssa.

Konsernihallinnon strategisella HR:llä ole muutoin huomautettavaa toimialajohtajan esitykseen.

Liite 1Esitys viran/toimen perustamisesta (lomakkeet 1 –2)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.9.2017 lukien kymmenen sosiaaliohjaajan virkaa ja (KVTES/04SOS050), joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.231,00 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimus määräytyy sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukaan.

- perustettavat virat voidaan täyttää ilman erillistä palkkaamislupaa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Rinteen Hellsténin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 380

Pöydältä 4.9.2017 § 362

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 362
Liite 1:Esitys viran/toimen perustamisesta (lomakkeet 1 ja 2)

Kh § 380
Liite 1:Esitys viran/toimen perustamisesta (lomakkeet 1 ja 2)