Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus35704.09.20177
Kaupunginhallitus37718.09.20174

8524-2017 (014)

Vanhusneuvoston asettaminen toimikaudeksi 2017-2019

Tiivistelmä: -

Kh § 357

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors ja osallisuuden erityisasiantuntija Anri Niskala 23.8.2017:

Vanhusneuvosto toimii Turussa asuvien ikääntyvien henkilöiden osallistumisen ja vaikuttamisen kanavana ja tarkastelee asioita heidän näkökulmastaan nostamalla asioita yleiseen keskusteluun. Vanhusneuvoston lakisääteisiin ja toimintasäännön mukaisiin tehtäviin kuuluu mm. osallistuminen kaupungin eri toimialojen toiminnan suunnitteluun valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyvän väestön hyvinvoinnin, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen kannalta taikka ikääntyneen väestön tarvitsemien palvelujen kannalta ns. vanhuspalvelulaissa tarkoitetulla tavalla. Vanhusneuvoston tehtävänä on myös tehdä aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja vanhuksia ja ikääntyviä kaupunkilaisia koskevissa asioissa. Vanhusneuvosto tekee yhteistyötä Turun muiden vaikuttajaryhmien kanssa.

Kaupunginhallituksen 2.2.2015 § 51 vahvistaman toimintasäännön mukaan vanhusneuvostossa on kolmetoista (13) varsinaista jäsentä ja heillä kullakin henkilökohtainen varajäsen. Kahdeksan (8) varsinaista jäsentä ja heidän varajäsentään edustaa eläkeläis- ja vanhusjärjestöjä ja viisi (5) jäsentä varajäsenineen edustaa kaupunginhallituksen nimeämiä luottamushenkilöitä. Kaupunginhallitus valitsee vanhusneuvoston toimikauttaan vastaavaksi ajaksi.

Vanhusneuvoston eläkeläis- ja vanhusjärjestöedustajien nimeämisen valmistelu on tehty asiakkuudet ja osallisuus – vastuualueella. Turun kaupungintalolla järjestettiin 25.4.2017 Turun vaikuttajaryhmien toimintaa, tavoitteita ja työskentelyä sekä jäsenen tehtäviä koskeva avoin informaatiotilaisuus. Kutsu tilaisuuteen julkaistiin sanomalehdissä ja lähetettiin tiedossa oleville ao. järjestöille sähköpostitse. Tilaisuuden jälkeen järjestöillä oli 25.6.2017 mennessä mahdollisuus ilmoittaa ehdokkaansa Turun kaupungille.

Asiakkuudet ja osallisuus – vastuualueen valmistelema ehdotus eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen edustajiksi perustuu vastuualueella määriteltyihin valintakriteereihin. Ehdotuksessa on pyritty huomioimaan sekä yhdenvertaisuus että toiminnan jatkuvuus ja uudistuminen. Tavoitteena on ollut muodostaa mahdollisimman laaja ja monipuolinen Turun vanhusjärjestöjen verkosto, jossa osa jäsenistöstä edustaa edellisen vanhusneuvoston kokemusta ja osaamista ja osa ei ole aiemmin kuulunut neuvostoon. Varsinaisen ja varajäsenen ehdotetaan edustavan eri järjestöä.

Vanhusneuvosto toimikaudelle 2017–2019 tulisi asettaa siten, että vanhusneuvostoon valitaan eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen ehdotusten pohjalta asiakkuus- ja osallisuus – vastuualueen vahvistamien valintakriteerien mukaisesti sekä luottamuselintoimikunnan 16.8.2017 tekemän ehdotuksen pohjalta seuraavat henkilöt:

Eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen edustajat:

JäsenVarajäsen

Hissu Kytö

Daisy Ladies ry

Soile Ojanperä

Eläkeliiton Turun yhdistys ry

Pekka Paatero

Turun Sotaveteraanit ry

Matti Rantanen

Paattisten-Vahdon Sotaveteraanit ry

Marjut Aalto

Varsinais-Suomen Muistiyhdistys ry

Seija Paatero

Turun Seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry

Leif Westerén

Åbo svenska pensionärsklubb rf

Eini Pihlajamäki

Lounais-Suomen Loma ja virkistys ry

Väinö Lindberg

Turun Seudun Romanit ry

Reima Runko

Turun Tapaturma- ja sairausinvalidit ry

Aira Hellström

Turun kansalliset seniorit ry

Merja Kivelä

Turun Eläkkeensaajat ry

Soili Raitanen

Punainen Risti, Turun osasto

Riitta Suomi

JHL Turku Eläkeläiset ry

Risto Saari

Valtion Eläkkeensaajat VES TURKU ry

Seppo Leivo

Turun kansalliset seniorit ry

Luottamushenkilöedustajat:

JäsenVarajäsen
Ulla-Maija VierimaaHannele Mustonen
Anita BirstolinPirjo Saarinen
Matti RantanenIlari Luojola
Maisa SaloniemiSari Lähteenmäki
Pekka AhoJyrki Åland

 

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää asettaa vanhusneuvoston toimikaudelle 2017 - 2019 ja valitsee vanhusneuvoston jäsenet ja henkilökohtaiset varajäsenet edellä esitetyn mukaisesti. 

Lisäksi kaupunginhallitus päättää nimetä vanhusneuvoston puheenjohtajaksi eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen edustajan ja varapuheenjohtajaksi luottamushenkilöedustajan.

Päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösAsia pantiin pöydälle Katteluksen Eklundin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 377

Pöydältä 4.9.2017 § 357

Pöydällepanon jälkeen on ilmennyt, että Matti Rantasen sijasta Paattisten-Vahdon Sotaveteraanit ry:n edustajaksi tulee valita Heikki Yli-Rokki.

PäätösEhdotus hyväksyttiin seuraavin muutoksin/lisäyksin:

Päätös nimeämisesti tehtiin Heikki Yli-Rokin ja Soili Raitasen osalta Katteluksen ja Anita Birstolinin osalta Vornasen tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedEläkeläisjärjestöt
tpvKunnan Taitoa Oy
aoTehtävään valitut
tiedKonsernihallinto, asiakkuudet ja osallisuus
tiedTurun kaupungin vanhusneuvosto