Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus38118.09.20177

9425-2017 (010)

Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet

Tiivistelmä: -

Kh § 381

Talouden ja rahoituksen vastuualue, johtaja Jukka Laiho, laskentapäällikkö Seija Liinoja ja controller Eija Laalo 29.8.2017:

 

Hallintosäännön mukaan kaupunginvaltuusto hyväksyy suunnitelmapoistojen perusteet ja kaupunginhallitus pysyvien vastaavien hyödykkeiden poistosuunnitelman sekä tarvittavat laskentaohjeet. Kaupunginvaltuusto on 30.8.2010 § 163 vahvistanut poistosuunnitelman perusteet ja kaupunginhallitus on 17.1.2011 § 36 hyväksynyt käyttöomaisuuskirjanpito- ja poistolaskentaohjeet.

 

Kirjanpitolautakunnan kuntajaosto on 12.11.2016 antanut uuden yleisohjeen kunnan ja kuntayhtymän suunnitelman mukaisista poistoista. Uudessa ohjeistuksessa on huomioitu voimassa olevan kirjanpitolain ja -asetuksen määräykset. Kuntajaoston yleisohjetta on noudatettava viimeistään tilikaudesta 2017 alkaen.

 

Kirjanpitolain säädösten ja kirjanpitolautakunnan kuntajaoston yleisohjeiden muutokset eivät ole suuria ja niiden vaikutus kaupungin soveltamisohjeisiinkin on melko vähäinen:

-Kirjanpitolain 5 luvun 5a § aineettoman oikeuden hankintamenon jaksottamista koskevaa enimmäispoistoaikaa ei ole enää rajoitettu lailla. Kuntajaoston yleisohjeessa on ohjeellisena poistoaikana 5-20 vuotta.

-Saman luvun 8 § kehittämismenojen ja muiden pitkävaikutteisten menojen poistoaikaa koskevat säännökset ovat muuttuneet. Kuntajaoston yleisohjeessa on ohjeellisena poistoaikana 2-5 vuotta. Kirjanpitolaki mahdollistaa 10 vuoden poistoajan.

-Hankintamenoon saadaan lukea hyödykkeen tuotantoon kohdistettavissa olevan lainan korkomenot ja kohtuullinen osuus hankinnan ja valmistuksen välillisistä menoista.

-Ensikertaisen kalustamisen on liityttävä uuden yksikön tai toiminnan aloittamiseen ja hankintamenon tulee tapahtua ennen toiminnan aloittamista. Täydentäviä hankintoja ei voida enää pitää ensikertaisena kalustamisena.

-Suuri osa muutoksista on kuitenkin esitysteknisiä.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualue on tehnyt päivitykset Turun kaupungin pysyvien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet huomioiden kirjanpitolautakunnan kuntajaoston muutokset yleisohjeeseen suunnitelman mukaisista poistoista. Muutokset on käsitelty talousmatriisissa. Päivityksessä kaupungin ohjeeseen on lisätty kaupungin määräysvallassa olevien yhteisöjen velvoite noudattaa konsernitilinpäätöksessä annettujen ohjeiden mukaisesti emon poistosuunnitelmaa oman toimialansa poistosuunnitelmalla tarkennettuna.

 

Ohjeeseen on tarkennettu

-ohjetta ensikertaisen kalustamisen aktivoinnista (kohta 1.2.),

-hankintahintaan kuuluvien välillisten ja välittömien menojen aktivointiohjetta (kohta 2.1),

-liittymismaksujen ja lahjoituksena saadun omaisuuden käsittelyohjeita (kohta 2.1).

 

Ohjeeseen on lisätty

-leasing-rahoituksella hankituille hyödykkeille oma kohta (kohta 1.3.),

-IT- kehittämismenojen siirto IT- palvelukeskukselta organisaatioyksikköön, jonka hallussa keitettävä kohde on (kohta 2.6.).

 

Muita muutoksia

-Pysyvien vastaavien hyödykkeiden siirrot kaupungin sisällä on ohjeessa muutettu tehtäväksi ainoastaan siirtokirjauksena kirjanpitoarvoon eikä enää myyntinä, joka oli aikaisemmin mahdollista liikelaitosten kohdalla (kohta 2.6).

-Hankinnasta ja myynnistä aiheutuvat tulo- ja menokirjaukset sekä tilikauden poistot, myyntivoitot, myyntitappiot, romutukset, ryhmämuutokset, sisäiset siirrot, arvonkorotukset/niiden perusteet tehdään jatkossa kuukausittain perusteena talousseurannan ajantasaisuus. Samanaikaisesti viedään tapahtumatiedot omaisuusrekisteriin (kohta 2.6).

 

Poistosuunnitelmassa kehittämismenot on siirretty Muista pitkävaikutteisista menoista omaksi ryhmäksi Aineettomien hyödykkeiden alle. Kalliosuojat ja – tunnelit on siirretty Kiinteiden rakenteiden ja laitteiden ryhmästä rakennuksiin ja rakennelmiin kuntajaoston lisättyä ne ohjeeseensa.

 

Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeisiin esitetyt päivitykset on merkitty erottuvana tekstinä ohjeeseen.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualue esittää, että

 

-kaupunginhallitus hyväksyy uudistetut Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet sekä liitteenä olevan poistosuunnitelman,

-uusia ohjeita noudatetaan 1.1.2017 alkaen ja

-kaupunginhallitus kumoaa 17.1.2011 § 36 hyväksymänsä Käyttöomaisuuskirjanpito- ja poistolaskentaohjeet.

Liite 1Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet

Liite 2Poistosuunnitelmataulukko omaisuusryhmittäin

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

- liitteenä olevat Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet sekä poistosuunnitelmataulukko omaisuusryhmittäin hyväksytään,

- uusia ohjeita noudatetaan 1.1.2017 alkaen ja

- 17.1.2011 § 36 hyväksytyt Käyttöomaisuuskirjanpito- ja poistolaskentaohjeet kumotaan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus


Liitteet:

Kh § 381
Liite 1:Pysyvien vastaavien kirjanpito- ja poistolaskentaohjeet
Liite 2:Poistosuunnitelmataulukko omaisuusryhmittäin