Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus37304.09.2017

9562-2017 (111, 011)

Kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinteen selvityspyyntö uuden sosiaalihuoltolain toteutumisesta

Tiivistelmä: -

Kh § 373

Kaupunginhallituksen jäsen Pirjo Rinne 4.9.2017:

Uusi sosiaalihuoltolaki astui voimaan vuonna 2015, sen tavoitteena on edistää sosiaalihuollon yhdenvertaista saatavuutta ja saavutettavuutta, siirtää sosiaalihuollon painopistettä korjaavista toimista hyvinvoinnin edistämiseen ja varhaiseen tukeen, vahvistaa asiakaslähtöisyyttä ja kokonaisvaltaisuutta asiakkaan tarpeisiin vastaamiseksi sekä turvata tuen saantia asiakkaan omissa arkiympyröissä. Laki lisää yhteistyötä sosiaalihuollon ja eri toimijoiden välillä asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja ylläpitämiseksi.

Sosiaalihuoltolaissa aikuissosiaalityöhön tuli uutena tuli seikka, että arvio palvelutarpeesta on tehtävä heti kuntalaisen otettua yhteyttä sosiaalitoimeen. Tämä arvio on erittäin tärkeä, jotta jatko ongelmien jopa poistamiseksi on mahdollista. Tähän työhön vaaditaan vankkaa sosiaalityön tuntemusta ja kokemusta. Kunnan sosiaalityö ei ole vain ohjaamista ja neuvontaa.

Nyt Turku on muuttamassa koko toimeentuloturvan käsittelyn sosiaaliohjaajien toimenkuvan alle. Perusteluna käytetään, että toimeentulotuen käsittely on siirtynyt Kelalle. Kuitenkin on niin, että juuri vaikeimmat, suurta asiantuntemusta ja selvittelyä vaativat asiakkaat ovat edelleen kaupungin vastuulla. Tämä ryhmä tarvitsee myös sosiaalityöntekijän koulutuksen saanutta työntekijää.

Turku on muuttanut sosiaalihuollon virkoja/toimia nyt jo usean vuoden aikana sosiaaliohjaajan ja sosionomeiksi toimiksi. Nyt herää ajatus, että saavatko turkulaiset lain edellyttämää sosiaalityötä ja. Laadukas ammattitaitoinen sosiaalityö on paras tuki kuntalaiselle, jolla on vaikeuksia omassa elämänhallinnassa.

Esitän, että Turussa laaditaan kattava selvitys uuden sosiaalihuoltolain toteutumisesta (arviointisuunnitelmat, omavalvontasuunnitelmat ym.). Katsotaan tarkkaan ammattien pätevyys tehtävään ja esimiestehtävien toimivuus.

PäätösKaupunginhallitus päätti lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi.

Jakelu

valpHyvinvointitoimiala