Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus36304.09.201713

4434-2017 (111)

Kahden perheohjaajan viran ja yhden sairaanhoitajan toimen perustaminen ehkäisevään terveydenhuoltoon

Tiivistelmä: -

Kh § 363

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 25.8.2017:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle perustetaan 1.9.2017 lukien kaksi perheohjaajan virkaa ja yksi sairaanhoitajan työsopimussuhteinen toimi. 

Esityksen mukaan perheohjaajat tulevat toimimaan lapsiperheiden palveluohjauksessa ja kotipalvelutarpeen arvioimisessa. Perheohjaajat tekevät mm. palvelutarpeen arvion, myöntävät palvelusetelin ja määrittävät palvelusetelin arvon. Perheohjaajat tekevät palvelusetelin myöntämisestä muutoksenhakukelpoisen päätöksen. Tästä syystä perheohjaajan vakanssit tulee perustaa virkoina.

Perheohjaajien tarve lapsiperheiden kotipalvelussa on esityksen mukaan kasvanut koko ajan toiminnan käynnistymisestä lähtien. Tehtävään on nyt osoitettu yksi viranhaltija, mikä on osoittautunut riittämättömäksi. Lapsiperheiden kotipalvelu toteuttaa kaupungin strategista tavoitetta ennaltaehkäisevän työn lisäämiseksi ja sen kattavuuden lisääminen on perhe- ja sosiaalipalvelujen operatiivisen sopimuksen tavoitteena.

Opiskelijaterveydenhuoltoon perustettavaksi esitetyn sairaanhoitajan tarvetta on perusteltu sillä, että asiakasmäärät ovat opiskelijaterveydenhuollossa esityksen mukaan lainsäädännön muutosten vuoksi kasvussa.

Opiskelijaterveydenhuolto on esityksen mukaan nykyisellään aliresursoitu terveydenhuoltoasetuksen velvoitteisiin ja palvelujen kysyntään nähden. Erityisesti opiskelijoiden perustason mielenterveystyön kysyntä on kasvanut jatkuvasti. Panostus oppilaitoksissa tehtävään työhön vähentää palvelujen kysyntää muualla ja toisaalta tarvittaessa nopeuttaa hoitoon ohjautumista. Lakimuutos lisää lukuvuonna 2017 - 2018 asiakkaiden määrää.

Esitys lisää hyvinvointitoimialan työvoiman käyttöä vuositasolla 3 htv. Esitys sisältyy perhe- ja sosiaalipalvelujen vuoden 2017 henkilöstösuunnitelmaan. Palkkamäärärahat on varattu ehkäisevän terveydenhuollon kuluvan vuoden budjettiin.

Sairaanhoitajan toimet tulee toimialajohtajan esittämällä tavalla perustaa vaihtoehtoisella nimikkeellä sairaanhoitaja/ erikoissairaanhoitaja/ anestesiasairaanhoitaja/ terveydenhoitaja/ kätilö, jolloin toimen täyttävä viranomainen päättää ennen toimen haettavaksi julistamista, millä yhdellä toimen vaihtoehtoisista nimikkeistä toimi julistetaan haettavaksi. Toimen täyttämisen jälkeen tulee konsernihallinnon strategiseen HR:ään ilmoittaa toimen käytössä oleva koulutusnimike

Hyvinvointitoimialan esityksessä on viitattu toimeentulotuen Kela-siirron yhteydessä vapautuneisiin etuuskäsittelijän virkoihin. Nämä virat on kaupunginhallituksen erillisellä päätöksellä 21.8.2017 § 341 lakkautettu. Etuuskäsittelijän virkojen lakkauttamisella ja perheohjaajan vikojen ja sairaanhoitajan toimen perustamisella ei ole suoraa yhteyttä toisiinsa.  Esityksessä todetulla tavalla avohuollon sosiaalityön toimintatapoja on muutoksen yhteydessä kuitenkin jouduttu tarkastelemaan uudelleen.

Perustettavaksi esitettyjen virkojen ja toimen toiminnallisen tarpeen ja määrän osalta strategisen HR:n vastuualueella ei ole perusteita lausua asiasta toisin toimialan esityksen kanssa.

Konsernihallinnon strategisella HR:llä ole muutoin huomautettavaa toimialajohtajan esitykseen.

Liite 1Esitys viran/toimen perustamisesta (lomakkeet 1 –2)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.9.2017 lukien

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 363
Liite 1:Esitys viran/toimen perustamisesta/lakkauttamisesta (lomakkeet 1 ja 2)