Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28919.06.20176

6989-2017 (001, 525)

Turun kaupungin suostumus yleisen kirjaston alueellisen kehittämistehtävän hoitamiseen

Tiivistelmä: -

Kh § 289

Seutupalvelupäällikkö Ulla-Maija Maunu ja kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 12.6.2017:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 7.6.2017 päivätyllä kirjeellään pyytänyt mm. Turun kaupungilta 30.6.2017 mennessä suostumusta siihen, että kaupunginkirjasto hoitaa yleisistä kirjastoista annetussa laissa tarkoitettua alueellista kehittämistehtävää.

Laki yleisistä kirjastoista tuli voimaan 1.1.2017. Lain mukaan yleisellä kirjastolla on kuusi keskeistä tehtävää, joiden lisäksi yleisellä kirjastolla voi olla mm. valtakunnallinen tai alueellinen kehittämistehtävä. Valtakunnallisella ja alueellisella kehittämistehtävällä korvattaisiin nykyinen organisaatiomalliin perustuva keskus- ja maakuntakirjastojärjestelmä. Turun kaupunginkirjasto on ollut yksi kahdeksastatoista maakuntakirjastosta toiminta-alueenaan Varsinais-Suomi.

Laissa mainittua alueellista kehittämistehtävää hoitavista yleisistä kirjastoista ja niiden toimialueista säädetään opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksella, joka on luonnosvaiheessa. Asetusluonnoksessa esitetään, että yleisten kirjastojen alueellista kehittämistehtävää hoitavia kirjastoja on yhdeksän; yhtenä Turun kaupunginkirjasto, jonka toimialueeksi esitetään Varsinais-Suomen ja Satakunnan kunnat.

Ministeriön kirjeessä todetaan tarkoituksena olevan, että kehittämistehtävää hoitava yleinen kirjasto pystyisi suoriutumaan kehittämistehtävän hoitamisesta vuosittain valtion talousarvioon varatulla määrärahalla.

Alueellisella kehittämistehtävällä luodaan lain mukaan edellytyksiä toimialueen yleisten kirjastojen toiminnan vahvistumiselle. Kehittämistehtävällä tuetaan toimialueen yleisten kirjastojen kehittymistä ja henkilöstön osaamista sekä edistetään yleisten kirjastojen keskinäistä yhteistoimintaa. Turun kaupunginkirjastolla on kokemusta alueellisesta kehittämisestä yli 40 vuoden ajalta, jonka Turku on toiminut Varsinais-Suomen maakuntakirjastona. Kirjastojen kehittymisen ja henkilöstön osaamisen vahvistamisen keskeisinä metodeina toimivat täydennyskoulutukset ja yhteiset kehittämisprojektit. Yhteisiä kehittämisprojekteja on alueella tehty vuosittain.

Laissa todetaan, että kehittämistehtävää hoitava kirjasto toimii yhteistyössä muiden kehittämistehtävää hoitavien yleisten kirjastojen, valtakunnallista kehittämistehtävää hoitavan yleisen kirjaston ja muiden kirjastojen kanssa. Turun kaupunginkirjasto tekee yhteistyötä muiden kirjastojen kanssa sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Kirjasto on ollut valtakunnallinen suunnannäyttäjä ja edelläkävijä monissa kansallisissa hankkeissa, kuten kansallinen museoiden, arkistojen ja kirjastojen yhteinen Finna-verkkopalvelu, kaunokirjallisuuden verkkopalvelu Kirjasampo sekä kirjastojen ja vankiloiden yhteistyön synnyttäminen ja syventäminen.

Turun kaupunginkirjastolla on yhtenä Suomen suurimmista yleisistä kirjastoista mahdollisuus erikoistua syvälliseen osaamiseen ja ottaa toiminnassaan huomioon tulevaisuuden kirjastoille asetetut vaatimukset. Kielellinen tasa-arvo toteutuu hyvin, sillä kaikilta alueellisessa tehtävässä toimivilta edellytetään molempien kotimaisten kielten hyvä suullinen ja kirjallinen taito.

Edellä esitetyn perusteella Turun kaupungin tulisi antaa suostumus hoitaa edellä tarkoitettua yleisten kirjastojen alueellista kehittämistehtävää toiminta-alueena Varsinais-Suomen ja Satakunnan kunnat.

Liite 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje

OheismateriaaliAsetusluonnos

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki antaa suostumuksen hoitaa yleisistä kirjastoista annetussa laissa tarkoitettua yleisten kirjastojen alueellista kehittämistehtävää toiminta-alueena Varsinais-Suomen ja Satakunnan kunnat.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedOpetus- ja kulttuuriministeriö
tiedVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut


Liitteet:

Kh § 289
Liite 1:Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje