Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus28205.06.20171

3556-2017 (011, 657)

Selvitys Turun Kaupunginteatterin peruskorjaus- ja laajennushankkeen lisä- ja muutostöistä sekä ryntäyskustannuksista

Tiivistelmä: -

Kh § 282

Va. Tilajohtaja Tuomas Koskiniemi 1.6.2017:

Kaupunginhallitus käsitteli 22.5.2017 Kiinteistöyhtiö Turun kaupunginteatterin toimittamaa 15.5.2017 päivättyä kirjettä. Kirjeessä kerrottiin mm. hankkeen kohonneista lisä- ja muutostyökustannuksista ja, että hankkeen vahvistettu 39,15 M€:n kustannusarvio on ylittymässä.

Koy Turun kaupunginteatterin 15.5.2017 toimittaman raportin mukaan sen maaliskuussa 2017 antama 41,1 M€:n kustannusennuste oli perustunut työ-maakustannusten osalta projektinjohtourakoitsijan 13.2.2017 antamaan tietoon kertyvien lisä- ja muutostöiden kustannuksista. Projektinjohtourakoitsija oli 18.4.2017 tilaajalle antamassaan ennusteessaan nostanut esiin noin 60 aiemmin tunnistamatonta lisä- ja muutostyöaihetta korottaen arviotaan lisä- ja muutostöiden kokonaiskustannuksesta yhteensä 1,75 M€. Osaan näistä lisä- ja muutostyöaiheista oli Koy:n mukaan peruste esim. täsmentyneiden viranomaisvaatimusten tai suunnitelmavirheiden vuoksi, mutta osa oli sen näkemyksen mukaan projektinjohtourakkaan kuuluvaa työtä.

Kaupunginhallituksessa 22.5.2017 asian esittelyssä mainittiin, että hankkeen tilanteen perusteelliseksi arvioimiseksi ja jatkotoimenpiteistä päättämiseksi, tulee Koy Turun kaupunginteatterilta saada vielä eritelty selvitys kustannusarvion ylittymiseen johtaneista viimeaikaisista lisä- ja muutostöistä sekä niiden kustannusvaikutuksista. Kaupunginhallitus päätti, että Koy Turun kaupungin-teatterin tulee toimittaa yksityiskohtainen erittely ryntäyssopimuksen aiheuttamista uusista kustannuksista kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 5.6.2017 kokoukseen, jolloin arvioidaan myönnetyn rahoituksen riittävyys ja päätetään ajankohdasta, jolloin asia saatetaan kaupunginvaltuuston käsiteltäväksi.

KOy Turun kaupunginteatterin 31.5.2017 toimittama selvitys

Kiinteistöosakeyhtiö Turun kaupunginteatteri on toimittanut 31.5.2017 päivätyn selvityksen (oheismateriaali 1), jossa se avaa tarkemmin nousseita lisä- ja muutostyökustannuksia ja erittelee ryntäämisestä aiheutuneita kustannuksia.

Selvityksen mukaan lisä- ja muutostyöt koostuvat huomattavasta määrästä yksittäisiä kustannuseriä, joista kustannusvaikutuksiltaan merkittävimpiä viimeaikaisia nousuja ovat aiheuttaneet asbestipuhdistustyöt ja mikrobilisätyöt. Osa esitetyistä kustannusnousuista on aiempien lisä- ja muutostöiden kustannusarvioiden täsmentymistä ja osa uusia kustannuksia kuten yhtiö kertoi raportissaan 15.5.2017.

Hankkeen lisä- ja muutostyökustannusennuste on tällä hetkellä noin 6,9 M€ sisältäen kaikki ryntäystoimenpiteiden kustannukset. Selvityksessä eritellään ryntäyskustannuksia, joiden ennuste on kesän 2016 aikana tehdyt aikataulun kiinnikuromistyöt mukaan lukien noin 1,0 M€. Näistä merkittävä osa on muodostunut selvityksen mukaan ylityö- ja lisäresurssikustannuksista.

Yhtiö mainitsi raportissaan 15.5.2017, että sen näkemyksen mukaan hankkeen kustannusarvio tulee ylittymään ja tämän hetken kustannusennuste on 41,74 M€. Ryntäyssopimuksesta johtuvien lisä- ja muutostöiden määrän ollessa kuitenkin vielä epäselviä ja vaikeasti arvioitavissa, kiinteistöyhtiön hallituksen mukaan kustannusennusteeseen on tarpeellista hyväksyä lisäksi tilahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukainen 5 % suuruinen hankevaraus.

Yhtiön tämän hetkinen rahoitus tulee sen ilmoituksen mukaan riittämään siten, että hankkeen kaupunginvaltuustokäsittely voitaisiin ajoittaa elo-syyskuulle, jolloin kustannuksista on varmempaa tietoa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 1.6.2017

Koy Turun kaupunginteatteri on toimittanut 31.5.2017 pyydetyn selvityksen hankkeen uusista lisä- ja muutostyökustannuksista sekä raportoinut ryntäystoimenpiteistä aiheutuneita kustannuksia kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti. Lisä- ja muutostöiden kustannusten nousu aiheutuu selvityksen mukaan lukuisista yksittäisistä eristä kuten asbestipuhdistuksen ja mikrobilisätöiden kustannusten kasvusta sekä joistain ryntäystoimenpiteistä. Ryntäystoimenpiteet ovat yksi osa koko hankkeen lisä- ja muutostöitä niiden kustannusarvion ollessa tällä hetkellä noin 1,0 M€.

Kiinteistöyhtiön 15.5.2017 toimittaman raportin mukaan osa uusista lisä- ja muutostöistä on sen sellaisia, jotka yhtiö katsoo kuuluvan projektinjohtourakkaan, eivätkä ne siten olisi hyväksyttäviä lisä- ja muutostyötä. Kaupunginhallitukselle 31.5.2017 toimitetusta selvityksestä voidaan havaita, että nämä kiistanalaisiksi oletettavat yhtiön reklamaatiovastuulle kuuluvat lisä- ja muutostyöt muodostavat verrattain pienen osan kustannusnoususta ja siten onkin ilmeistä, että hankkeen vahvistettu kustannusarvio tulee ylittymään niiden lopullisesta käsittelystä riippumatta.

Hankkeen kustannukset tulevat yhtiön selvityksen mukaan nousemaan yli kaupunginvaltuuston hankkeelle hyväksymän 39,15 M€:n kustannusarvion sekä sen päälle laskettavan 5 %:n ylitysvaran kustannusennusteen ollessa yhteensä 41,11 M€. Muutoksen vuoksi hankesuunnitelman kustannusarvion korotus tulee käsitellä kaupunginvaltuustossa.  

Yhtiön tämän hetkinen rahoitus koostuu kaupungin rakennusaikaisesta luottolimiittilainasta, pitkäaikaisesta kaupungin omavelkaisesta takauksesta ja hankkeelle myönnetyistä valtion-osuuksista. Yhtiön ilmoituksen mukaan sen rahoitus tulee riittämään syyskuulle saakka, mutta hanketta ei ole mahdollista saattaa loppuun nykyisillä rahoituspäätöksillä. Hankkeen kustannusarvion ylitys tulee siten saattaa kaupunginvaltuuston päätettäväksi myös rahoituksen varmistamiseksi asianmukaisella tavalla ja kaupungin takausvastuurajan korottamiseksi,

Selvityksissään yhtiö mainitsee ryntäyssopimuksesta johtuvien lisä- ja muutostöiden määrän olevan vielä epäselviä ja vaikeasti arvioitavissa. Yhtiö esittääkin, että hanketta voitaisiin tämän vuoksi käsitellä kaupunginvaltuustossa vasta elo-syyskuussa, jolloin toteutuvista kustannuksista on varmempaa tietoa. Yhtiön esitys on perusteltu etenkin rahoituspäätöksen näkökulmasta, sillä tässä vaiheessa myös rahoitus- ja takausvastuisiin tulisi muuten varata vähintään hankesuunnitelman mahdollistama 5 % ylitysvaraus.

Oheismateriaali 1Koy Turun kaupunginteatterin 31.5.2017 toimittama tilannekatsaus liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä Koy Turun kaupunginteatterin selvityksen tiedokseen.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kaupunginteatterin peruskorjaus- ja laajennushankkeen kustannusarvion ja kaupungin myöntämän omavelkaisen takauksen korottamisesta tulee valmistella esitys kaupunginvaltuuston päätettäväksi 28.8.2017 kokoukseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistö Oy Turun Kaupunginteatteri
tiedKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus