Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20708.05.201710

4517-2017 (510)

Lukiokoulutuksen erityisen koulutustehtävän hakeminen 1.8.2018 lukien

Tiivistelmä:

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen lukiokoulutuksen erityistä koulutustehtävää koskevista lainsäädäntömuutoksista. Koulutuksen järjestäjät voivat nyt hakea 1.8.2018 käynnistyviä erityisiä koulutustehtäviä. Kaupunginhallitukselle esitetään urheilun, ict:n, musiikin, taideviestinnän ja luonnontieteiden erityistehtävän hakemista.

Kh § 207

Toimialajohtaja Timo Jalonen ja palvelualuejohtaja Esko Heikkonen 26.4.2017:

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen (HE 20/2017) lukiokoulutuksen erityistä koulutustehtävää koskevista lainsäädäntömuutoksista. Hallituksen esitykseen sisältyy mm. tarkentavia säännöksiä erityisen koulutustehtävän ja siihen sisällytettävän rahoituksen myöntämisestä, ministeriön toimivallasta ja myöntämiskriteereistä. Ehdotuksen mukainen koulutus käynnistyisi 1.8.2018.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on varannut koulutuksen järjestäjille mahdollisuuden hakea 1.8.2018 käynnistyviä erityisiä koulutustehtäviä. Hakemuksista päätetään uusien säädösten mukaisesti alkusyksystä 2017, mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen. Hakemus on toimitettava ministeriölle 17.5.2017 mennessä.

Hallituksen esityksen mukaan erityinen koulutustehtävä liittyy yhden tai useamman oppiaineen tai opintokokonaisuuden painottamiseen, minkä vuoksi opetuksessa on välttämätöntä voida poiketa voimassa olevasta lukion tuntijaosta ja lukion opetussuunnitelman perusteista. Erityinen koulutustarve voi olla valtakunnallisesti ilmenevää, se voi vastata alueellisiin erityistarpeisiin tai tarve voi olla opiskelijalähtöistä.

Hallituksen esityksessä edellytetään koulutuksen järjestäjältä koulutustehtävän huolehtimiseksi ammatillisia ja taloudellisia edellytyksiä. Erityisen koulutustehtävän tulee olla vahvasti huomioitu opetussuunnitelmassa, muissa suunnitelmissa, kehittämisstrategioissa sekä toimintakulttuurissa. Erityisen tehtävän saavalla koulutuksen järjestäjällä tulee olla valmiudet ja toimintarakenteet yhteistyöhön esimerkiksi korkeakoulujen ja järjestöjen sekä vastaavien toimijoiden kanssa.

Hallituksen esityksen mukaan koulutuksen järjestäjän on mahdollista hakea myös valtakunnallista kehittämistehtävää. Se velvoittaa erityistehtävän saanutta lukiota kehittämään myös luvassa määrätyn opetuspainotuksen valtakunnallista opetusta. Sen myöntämisen lähtökohtana on kyseisen opetuspainotuksen valtakunnallinen kehittämistarve ja se, että toimijalla on edellytykset ja valmiudet toimia valtakunnallisena opetuspainotuksensa kehittäjänä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Turun kaupungille seuraavat erityiset koulutustehtävät:

Erityisen tehtävän mukaisesti opiskelevat voivat poiketa normaalista tuntijaosta. Mikäli opiskelija opiskelee vähintään 12 erityisen tehtävän mukaista lukiokurssia, hänellä on mahdollisuus jättää pois kahdeksan voimassa olevan tuntijaon mukaista pakollista kurssia. Kaupunki saa korotettua tukea (168,61 €/opiskelija) luonnontiede-, musiikki- ja urheilulinjoilla opiskelevista lukiolaisista. Erityisen tehtävän mukainen yksikköhinnan korotus on merkittävä taloudellinen tuki Turun kaupungille.

Erityisen koulutustehtävän linjat ovat olleet keskeinen osa Turun lukiokoulutusta ja tärkeä vetovoimatekijä Turun kaupungille. Ne ovat olleet lukiokoulutuksen kehitykselle keskeinen pedagoginen tekijä, ja Turku on ollut ylioppilaskirjoitusten tuloksilla mitattuna jo vuosia valtakunnan kärkeä. Ilman mahdollisuutta poiketa valtakunnallisesta tuntijaosta ei nykyisiä erityistehtäviä ole mahdollista toteuttaa aiheuttamatta opiskelijoille vaikeuksia osallistua opetukseen. Esimerkiksi urheilun osalta toiminnan järjestämiseksi se on välttämätöntä. Turun kaupungin tulisi hakea erityistä koulutustehtävää kaikille tällä hetkellä olemassa oleville linjoille.

Turun erityislinjoista Turun Seudun Urheiluakatemia, ict-linja, musiikkilinja ja luonnontiedelinja ovat valtakunnallisesti merkittäviä alansa kouluttajia. Tämän vuoksi olisi perusteltua hakea näille linjoille myös valtakunnallista kehittämistehtävää. Turun lukiokoulutuksella ja korkeakouluilla on laajaa yhteistyötä useiden eri koulutusalojen ja yritysmaailman kanssa. Yhteistyö on vahvistettu niin Turun yliopiston kuin Turun ammattikorkeakoulun kanssa tehdyillä yhteistyösopimuksilla.

Liite 1Hakuliite / Katedralskolan i Åbo, urheilu

Liite 2Hakuliite / Kerttulin lukio, urheilu

Liite 3Hakuliite / Kerttulin lukio, ict

Liite 4Hakuliite / Puolalanmäen lukio, musiikki

Liite 5Hakuliite / Turun klassillinen lukio, taideviestintä

Liite 6Hakuliite / Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukio, luonnontieteet

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 12.4.2017

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusTurun kaupunginhallitus päättää hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä erityisen koulutustehtävien järjestämislupaa liitteiden 1 - 6 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvSivistystoimiala


Liitteet:

Kh § 207
Liite 1:Hakuliite / Katedralskolan i Åbo, urheilu
Liite 2:Hakuliite / Kerttulin lukio, urheilu
Liite 3:Hakuliite / Kerttulin lukio, ict
Liite 4:Hakuliite / Puolalanmäen lukio, musiikki
Liite 5:Hakuliite / Turun klassillinen lukio, taideviestintä
Liite 6:Hakuliite / Turun Suomalaisen yhteiskoulun lukio, luonnontieteet