Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta12111.04.20175
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta13326.04.20174
Kaupunginhallitus18802.05.20177

9369-2012 (613, 627)

Asemakaavanmuutos- sekä tonttijako- ja tonttijaonmuutosehdotus; "Kunnallissairaalantie 36-52", Mäntymäki (os. Kunnallissairaalantie 36-52, Luolavuorentie 1, Toivolankatu 8 ja 9) (11/2015) (Kv)

Tiivistelmä: -

Ksylk § 121

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö 31.3.2017:

Mäntymäen kaupunginosaan on laadittu 19.10.2016 päivätty ja 22.3.2017 lausuntojen johdosta muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Kunnallissairaalantie 36-52” (11/2015). TVT Asunnot Oy on 30.5.2012 anonut asemakaavanmuutosta vuokratonteilleen Mäntymäki-9-1 ja Mäntymäki 20-2 ja -3 sekä omistamalleen tontille 17-4.

Nykytilannetta ja kaavatilannetta kuvataan kaavaselostuksen kohdassa 3 Lähtökohdat.

Asemakaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Turun kaupungin ja TVT Asunnot Oy:n kesken laadittiin kumppanuussopimus, joka hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 18.5.2015 § 220. Sopimuksella sovittiin tehtävä- ja kustannusjaosta, yhteisen ohjausryhmän perustamisesta ja tavoiteaikataulusta sopimuksen kohteena olevan alueen asemakaavanmuutoksen valmistelussa.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä maankäytön kehittämistavoitteet merkittiin tiedoksi kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnassa 13.10.2015 § 311 ja kaupunginhallituksessa 19.10.2015 § 427. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupunginhallitukselle tuodaan erillisestä valmistelusta selvitys TVT Asunnot Oy:n mahdollisuudesta tarjota asukkaille, heidän niin halutessa uudisrakentamisen tai peruskorjausten yhteydessä TVT Asunnoilta vastaavan tasoiset ja hintaiset asunnot. TVT Asunnot Oy:n selvitys hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 7.12.2015 § 535.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä 22.10.- 27.11.2015, jolloin asiasta jätettiin 9 mielipidekirjettä. Alustavia suunnitelmia kaavaluonnoksen valmistelun pohjaksi esiteltiin yleisötilaisuudessa 17.3.2016. Suunnitelmista esitettiin yhteensä viisi mielipidettä. Yhteen mielipiteistä liittyi 30 henkilön allekirjoittama adressi. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta hyväksyi 24.5.2016 § 3 kaavanmuutosluonnoksen.

Asemakaavanmuutosehdotus (pvm. 19.10.2016) oli lausunnoilla 28.10.- 28.11.2016 välisenä aikana ja nähtävillä 31.10.- 29.11.2016 välisen ajan.

Eri vaiheissa esitettyjen mielipiteiden ja suojeluvetoomusten, nähtävillä olleesta ehdotuksesta jätettyjen lausuntojen ja muistutusten tiivistelmät ja yksityiskohtaiset vastineet niihin sekä lausuntojen perusteella tehdyt muutokset on kuvattu liitteenä olevassa vuorovaikutusraportissa.

Ohessa on lyhyt tiivistelmä muistutuksista ja lausunnoista sekä lausuntojen johdosta tehdyistä muutoksista.

Muistutukset

Toinen muistutus on yksityishenkilöltä, joka perusteluiden vuoksi hyväksyy kaksikerroksisten rakennusten purkamisen, mutta kolmikerroksisten rakennusten purkutarvetta ei oikein ymmärrä. Löytämänsä purkuperusteet eivät näytä pätevän juurikaan niihin. Muistutus koskee kuitenkin kolmea ydinasiaa: suunnitellun liian tiiviin uudisrakentamisen vaikutusta elämisen laatuun, yksinasuvien asumistilanteeseen ja kaupunkikuvaan.

Toinen muistutus on vanhusten asuttaman talon asukkailta, jotka vastustavat kyseisen talon purkamista.

Muistutukset eivät anna aihetta muutoksiin.

Lausunnot

Asemakaavanmuutosehdotuksesta antoivat lausunnon Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos, ympäristötoimialan rakennusvalvonta ja ympäristönsuojelu, Turun museokeskus, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Rejlers Oy, Hyvinvointitoimialan hallinto, Vesiliikelaitos ja Kiinteistöliikelaitos. Rakennusvalvonnalla ja Vesiliikelaitoksella ei ollut huomautettavaa asemakaavanmuutosehdotuksesta.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen lausunnon perusteella kaksikerroksisista kerrostaloista tehtiin rakennushistoriaselvitys, jotta rakennushistoriallisten arvojen ja vaikutusarvion perusteella voidaan tehdä johtopäätökset rakennusten erityisistä arvoista ja asemakaavan sisältövaatimusten täyttymisestä rakennetun ympäristön vaalimisen osana. Kaavaselostuksen kohdassa 5.4 Asemakaavan vaikutukset, kaupunkikuva ja rakennettu kulttuuriympäristö on arvioitu kaksikerroksisten kerrostalojen purkamisen vaikutuksia. Samassa kappaleessa ja lisäksi kohdassa 5.2. Ympäristön laatua koskevien tavoitteiden toteutuminen kuvataan asemakaavan keinoja saada aikaan hyvää ympäristöä korvaavalla uudisrakentamisella.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta puoltaisi kaavanmuutosehdotusta siten muutettuna, että ehdotuksesta poistettaisiin korttelin 17 AK –korttelialueen kuusikerroksinen kerrostalo (2000 m2) Kunnallissairaalantien varresta lähinnä Mäntymäen perhekeskusta. Lausunnon perusteella kaavanmuutosehdotuksesta ei ole muutettu.

Puistojen kaavamääräystä tarkennettiin ympäristönsuojelun ehdottamalla tavalla. Turku Energia Sähköverkot Oy ei antanut lausuntoa, mutta muuntamoihin ja kaapeleihin liittyviä asioita täydennettiin keskusteluiden perusteella.

22.3.2017 kaavakarttaan ja selostukseen tehtyjen muutosten ja täydennysten perusteella ei ole tarpeen asettaa asemakaavanmuutosta uudelleen julkisesti nähtäville.

Asemakaavan kuvaus

Asemakaavan ratkaisuun johtaneet perusteet on kuvattu kaavaselostuksen kohdassa 4.4 Asemakaavan ratkaisu ja perusteet.

Vanhojen rakennusten purkaminen ja kerrostaloalueen rakentaminen tehokkaammin olemassa olevien hyvien liikenneyhteyksien ja palveluiden sekä kunnallistekniikan läheisyyteen edistää kaupunkiseudun aluerakenteen tasapainoista kehittämistä sekä hyödyntää ja eheyttää olemassa olevia yhdyskuntarakenteita.

Nykyisinkin asuinkäytössä olevat korttelialueet sekä osa voimassa olevan asemakaavan mukaista yleisten rakennusten korttelialuetta osoitetaan asuinkerrostalojen korttelialueiksi (AK). Voimassa olevan asemakaavan mukaisten korttelien 17 ja 20 välissä oleva puistoalue muutetaan osaksi korttelialuetta, jolloin muodostuu yksi kortteli nro 17. Korttelien 9 ja 17 rajoja tarkistetaan suunnitelman tarkoituksenmukaisuuden perusteella vähäisessä määrin puistojen suuntaan.

Korttelissa 9 Kunnallissairaalantien reunalle rakennetaan kolme asuinrakennusta ja Toivolankadulle yksi tai kaksi asuinrakennusta. Korttelissa 17 Kunnallissairaalantien reunalle rakennetaan viisi asuinrakennusta ja korttelin takaosaan puiston reunalle kolme kahdeksankerroksista asuinrakennusta ja yksi 12-kerroksinen asuinrakennus. Kunnallissairaalantien reunalla asuinrakennusten räystäslinjan tulee olla yhtenevä, jolloin rakentaminen toteutetaan kadun suuntaan seitsenkerroksisena. Maaston muotoihin sovittamiseksi Kunnallissairaalantien reunalla kuusikerroksisiin rakennuksiin rakennetaan kellarikerros.

Rakennusoikeutta asuinkerrostalojen korttelialueille osoitetaan pääkäyttötarkoituksenmukaiseen rakentamiseen 37 250 k-m2 ja talousrakennuksille 505 k-m2. Näillä luvuilla rakentamisen tehokkuus korttelissa 9 on e = 1.3 ja asuinkerrostalojen korttelialueella korttelissa 17 e = 1.19. Alueelle toteutettavien asuntotyyppien jakaumasta ja erityisesti perheasuntojen osuudesta riippuen asuinkerrostalojen korttelialueille asukasmääräksi arvioidaan noin 800-1000 asukasta.

Korttelissa 9 pysäköinti järjestetään pääosin pihakannen alle, muutamia autopaikkoja mm. liikkumisrajoitteisille mahdollistetaan myös pihalle. Korttelissa 17 pysäköinti järjestetään pääosin kaksikerroksisiin rakenteellisiin pysäköintirakennuksiin, jonkin verran myös Toivolankadun reunalla autokatoksessa/tallissa, pihoilla pysäköintialueilla tai rakennusten maantasokerroksiin rakennettavissa autotalleissa.

Kaavalla mahdollistetaan Mäntymäen perhekeskuksen toiminnan jatkuminen. Perhekeskuksen käytössä oleva tontti Mäntymäki-17-3 sisältyy suunnittelualueeseen ensisijaisesti korttelin kulkuyhteyksien järjestelyiden vuoksi. Perhekeskuksen alue osoitetaan yleisten rakennusten korttelialueeksi (Y). Vuonna 1939 lastenkodiksi valmistunut rakennus määrätään suojeltavaksi kaavamerkinnällä sr-1 perusteena kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus. Korttelin tehokkuuslukua ja kerroslukua tarkistetaan siten, että rakentaminen sopeutuu paremmin suojeltavaan rakennukseen ja säilytettävään kalliomaastoon. Kerrosluvuksi esitetään neljä ja tehokkuusluvuksi e = 0.5, jolloin saa rakentaa 6365 k-m2.

Kunnallissairaalantien ja Luolavuorentien kulmaan osoitetaan sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue (YSA). Rakennusoikeutta nelikerroksiselle rakennukselle osoitetaan 3400 k-m2, jolloin tehokkuudeksi tulee e = 1.26.

Kunnallissairaalantien ja Toivolankadun risteyksessä puoliksi katualueella ja puoliksi puistoalueella sijaitseva pysäköintipaikka osoitetaan yleiseksi pysäköintialueeksi. Sen viereen osoitetaan rakennusoikeutta kioskille 40 k-m2.

Kunnallissairaalantien ja Toivolankadun risteykseen kaavoitetaan tilavaraus kiertoliittymälle. Toivolankatua levennetään siten, että katualueelle mahtuu erillinen jalankulku- ja polkupyörätie. Luolavuorentien reunalla korttelin rajaa tarkistetaan siten, että vaahterat sijoittuvat katualueelle. Kaupungin maalla puurivi säilyy todennäköisemmin.

Suunnittelualueeseen sisältyviä Harakkakallion ja Huvituksenpuiston viheralueita tulee asemakaavan mukaan hoitaa niin, että maiseman luonne ei olennaisesti muutu ja kalliometsän ominaispiirteet säilyvät.  

Kaavaselostuksessa on esitetty asemakaavan tarkempi kuvaus ja se, millaisia vaikutuksia kaavan toteuttamisella on.

Seuraava vaihe

Asemakaavanmuutosehdotus voidaan viedä kaupunginhallituksen ja valtuuston päätettäväksi.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 59 §, 62 §, 63 §, 65 §,

66 § ja 82 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Kunnallissairaalantie 36-52"

Liite 2Tilastolomake "Kunnallissairaalantie 36-52"

Liite 3Kartta "Kunnallissairaalantie 36-52"

Liite 4Vuorovaikutusraportti "Kunnallissairaalantie 36-52"

Oheismateriaali 1Rakennushistoriaselvitys, 13.3.2017

Oheismateriaali 2fb-ryhmän Älä Turku aina pura! jäsenen mielipide, 9.8.2016

Oheismateriaali 3Mäntymäen perhekeskuksen johtajan mielipide, 9.12.2016

Oheismateriaali 4Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot 9 kpl

Oheismateriaali 5"Vanhusten talon" asukkaiden muistutus, 28.11.2016

Oheismateriaali 6Kunnallissairaalantie 44:n asukkaan muistutus, 29.11.2016

Laaditut selvitykset ja raportit, kaavahaku

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 19.10.2016 päivätty ja 22.3.2017 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Kunnallissairaalantie 36-52” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavan yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako ja tonttijaonmuutos MÄNTYMÄKI-17.-5 ja 6.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sundqvistin Van Ooikin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli toimialajohtajan varahenkilönä hallintojohtaja Harri Lehtinen.

Ksylk § 133

Pöydältä 11.4.2017 § 121.

PäätösEhdotus hyväksyttiin. Päätös asiassa tehtiin äänin 9-4.

Päätöksenteko

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Aaltonen, Antinluoma, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Meltovaara, Muurinen, Ruohonen ja Röberg.

Sandelinin Koiviston kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sundqvist ja Tommola.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 9-4.

2. äänestys

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Aaltonen, Antinluoma, Ekroth, Hellstén, Hyyppä, Meltovaara, Muurinen, Ruohonen ja Röberg.

Koiviston Sandelinin kannattamana tekemän hylkäysehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sundqvist ja Tommola.

Lautakunnan lopullinen päätös asiassa tehtiin äänin 9-4.

Muut kuin päätökseksi tulleet muutosehdotukset

Sandelinin palautusesitys oli seuraava:

Asemakaavanmuutos- sekä tonttijako- ja tonttijaonmuutosehdotus; "Kunnallissairaalantie 36-52", Mäntymäki (os. Kunnallissairaalantie 36-52, Luolavuorentie 1, Toivolankatu 8 ja 9) (11/2015) (Ks) palautetaan uuteen valmisteluun. Kaavan valmistelussa turvataan Mäntymäen Harakkakallioiden ja Huvituksenpuiston kupeen omaleimainen 1940- ja 50-luvun puutarhakaupunkimiljöö.

Asemakaavaehdotus valmistellaan olemassa olevan asemakaavan pohjalta. Kaavan valmistelussa mahdollistetaan maltillinen rakennusoikeuden lisäys ja rakennusten uudistaminen nykyajan normeja ja vaatimuksia vastaavaksi ilman, että pilataan viihtyisä sosiaali- ja kulttuurihistoriallisesti arvokas asuinalue ja kaupunkikuva. Kaavassa säilytetään rakennusten suhde luontoon ja avoin rakennustapa.

Kh § 188

Liite 1Selostus "Kunnallissairaalantie 36-52"

Liite 2Tilastolomake "Kunnallissairaalantie 36-52"

Liite 3Kartta "Kunnallissairaalantie 36-52"

Liite 4Vuorovaikutusraportti "Kunnallissairaalantie 36-52"

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 19.10.2016 päivätyn ja 22.3.2017 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Kunnallissairaalantie 36-52”. Asemakaavan yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako ja tonttijaonmuutos MÄNTYMÄKI-17.-5 ja 6.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin kahdessa vaiheessa.

1. Vaihe

Päätöksenteon ensimmäisessä vaiheessa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 8-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Ilola, Pietari, Maaskola, Tavio, Eeva, Alanen, Vierimaa ja Huovinen.

Yrttiahon Vornasen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen von Frenckell-Ramberg ja Rantanen:

”Asemakaavanmuutos- sekä tonttijako- ja tonttijaonmuutosehdotus; "Kunnallissairaalantie 36-52", Mäntymäki (os. Kunnallissairaalantie 36-52, Luolavuorentie 1, Toivolankatu 8 ja 9) (11/2015) (Ks) palautetaan uuteen valmisteluun. Kaavan valmistelussa turvataan Mäntymäen Harakkakallioiden ja Huvituksenpuiston kupeen omaleimainen 1940- ja 50-luvun puutarhakaupunkimiljöö.

Asemakaavaehdotus valmistellaan olemassa olevan asemakaavan pohjalta. Kaavan valmistelussa mahdollistetaan maltillinen rakennusoikeuden lisäys ja rakennusten uudistaminen nykyajan normeja ja vaatimuksia vastaavaksi ilman, että pilataan viihtyisä sosiaali- ja kulttuurihistoriallisesti arvokas asuinalue ja kaupunkikuva. Kaavassa säilytetään rakennusten suhde luontoon ja avoin rakennustapa.”

2. Vaihe

Päätöksenteon toisessa vaiheessa suoritetussa äänestyksessä olivat vastakkain esittelijän päätösehdotus ja Vornasen Yrttiahon kannattamana tekemä ehdotus asemakaavaehdotuksen hylkäämisestä.

Päätös toisessa vaiheessa tehtiin äänin 8-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Ilola, Pietari, Maaskola, Tavio, Eeva, Alanen, Vierimaa ja Huovinen.

Vornasen Yrttiahon kannattamana tekemän asemakaavaehdotuksen hylkäämisehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen von Frenckell-Ramberg ja Rantanen.

Manni ja Eklund ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Ilola.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi 2. varapuheenjohtaja Rantanen.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Ksylk § 121
Liite 1:Selostus "Kunnallissairaalantie 36-52"
Liite 2:Tilastolomake "Kunnallissairaalantie 36-52"
Liite 3:Kartta "Kunnallissairaalantie 36-52"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti "Kunnallissairaalantie 36-52"

Ksylk § 133
Liite 1:Selostus "Kunnallissairaalantie 36-52"
Liite 2:Tilastolomake "Kunnallissairaalantie 36-52"
Liite 3:Kartta "Kunnallissairaalantie 36-52"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti "Kunnallissairaalantie 36-52"

Kh § 188
Liite 1:Selostus "Kunnallissairaalantie 36-52"
Liite 2:Tilastolomake "Kunnallissairaalantie 36-52"
Liite 3:Kartta "Kunnallissairaalantie 36-52"
Liite 4:Vuorovaikutusraportti "Kunnallissairaalantie 36-52"