Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19602.05.20173

3504-2017 (111)

Lakimiehen viran perustaminen hyvinvointitoimialalle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialalle perustetaan lakimiehen virka 1.8.2017 lukien.

Kh § 196

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 23.3.2017:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala perustetaan 1.8.2017 lukien lakimiehen virka.  

Esityksessä todetulla tavalla hyvinvointitoimialan lakimiehen virassa oleva henkilö on ilmoittanut siirtyvänsä eläkkeelle 1.4.2018. Tätä ennen hän tulee pitämään kertyneet vuosilomansa ja säästövapaansa siten, että hänen viimeinen työssäolopäivänsä tullee olemaan kuluvan vuoden puolella. Lakimiehen pääasialliset työtehtävät ovat olleet ja tulevat olemaan jatkossakin sosiaali- ja terveydenhuollon lakiasiat, mm. lastensuojelu ja vammaispalvelu. Lakimies käsittelee valitusasioita ja antaa niistä lausuntoja, laatii selvityksiä kanteluihin, laatii hakemuksia hallinto-oikeudelle ja hoitaa osittain myös lastenvalvojan tehtävät.

Toimialajohtajan esityksestä ilmenevällä tavalla on perusteltua ja tarkoituksenmukaista perustaa toimialalle uusi lakimiehen virka niin, että uuteen virkaan rekrytoitava lakimies ehtii työskentelemään jonkin aikaa samanaikaisesti eläkkeelle jäämässä oleva lakimiehen kanssa. Tällä järjestelyllä saadaan turvattua sosiaali- ja terveyshuollon lakiasioiden hoidon edellyttämä riittävä perehdytys, eikä lakimiehen tehtävien hoitamiseen tulee katkoa.

Virka on tarkoituksenmukaista perustaa toimialalle, koska lakimiehen tehtävät ovat niin toimialasidonnaisia, ettei niitä pysty hoitamaan matriisimaisesti.

Toimiala tulee tekemään erillisen esityksen lakimiehen viran vakanssinumero 300005 lakkauttamisesta siinä vaiheessa kun nyt perustettavaksi esitetty lakimiehen virka on täytetty ja virkaan valittu on ryhtynyt hoitamaan virkaa.

Uuden lakimiehen viran perustaminen ei sisälly hyvinvointitoimialan kuluvan vuoden henkilöstösuunnitelmaan, mutta on toimialan lakimiespalveluiden hoitamiseksi välttämätön ja tarkoituksenmukaisin toimenpide. Toimialan esityksen mukaan lakimiehen viran perustaminen lisää toimialan työvoiman käyttöä kuluvana vuonna n. 0,4 htv ja palkkakustannuksia n. 31.000 €.

Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta strategisen HR:n vastuualueella ei ole perusteita lausua toisin toimialan esityksen kanssa. Menettelytapa, jossa uusi viranhaltija otetaan hoitamaan virkatehtäviä samanaikaisesti eläkkeelle siirtymässä olevan viranhaltijan kanssa, on osoittautunut aiemmin useissa tapauksissa järkeväksi ja tarkoituksenmukaiseksi tavaksi toimia. Tällä menettelyllä on pystytty turvaamaan mm. tarvittava tiedon siirto erilaisten käytännön asioiden hoitamisesta.

Strateginen HR esittää, että perustettavan viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi määritellään 4.340,30 €/kk, joka vastaa muiden vastaavantyyppisissä lakimiehen viroissa työskentelevien henkilöiden tehtäväkohtaista palkkaa.

Strategisen HR:n näkemyksen mukaan viran kelpoisuusvaatimus tulisi määritellä muodossa oikeustieteellinen ylempi korkeakoulututkinto ja riittävä tehtävään soveltuva työkokemus. Tämä kelpoisuusvaatimus vastaa lakimiestehtäviin Turun kaupungilla viime aikoina vahvistettuja kelpoisuusvaatimuksia.

Strategisen HR:n vastuualueella ei ole muutoin huomautettavaa toimialajohtajan viran perustamista koskevaan esitykseen.

Liite 1Esitys viran/toimen perustamiseksi (lomake)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.8.2017 lukien lakimiehen virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 4.340,30 €/kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on oikeustieteellinen ylempi korkeakoulututkinto ja riittävä tehtävään soveltuva työkokemus.

Toimiala oikeutetaan täyttämään lakimiehen virka julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 196
Liite 1:Esitys viran/toimen perustamiseksi (lomake)