Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19102.05.20175

1773-2017 (014)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu kaupunginjohtajan päätös 12.4.2017 § 59 "Edustajien nimeäminen Itämeren alueen Terveet kaupungit ry:n hallitukseen"

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus on 24.4.2017 § 181 päättänyt ottaa käsiteltäväkseen kaupunginjohtajan päätöksen 12.4.2017 § 59, joka koskee Turun kaupungin edustajien nimeämistä Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n hallitukseen. Kaupunginhallitukselle esitetään kaupunginjohtajan päätöksen pysyttämistä.

Kh § 191

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen:

Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n päätehtävät ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Itämeren alueen kaupunkiympäristöissä ja WHO:n hyvinvointia ja terveyttä edistävien ohjelmien tukeminen. Yhdistyksen toiminta ja sen tavoitteet pohjautuvat WHO:n Terve kunta –ohjelmaan. Ohjelma painottaa hyvinvoinnin ja terveyden keskeistä merkitystä kaupunkien päätöksenteossa ja kaikessa toiminnassa. Yhdistyksen toiminnan keskeinen tavoite on lisätä paikallistason (kuntien, kaupunkien) toimijoiden tietotaitoa sisällyttää hyvinvointi ja terveys osaksi päätöksentekoa Terve kunta –verkoston kaupungeissa. Yhdistyksen toiminta-alue kattaa kaikki Itämeren alueen valtiot.

Turun kaupunki, Turun Yliopisto, Åbo Akademi ja Kansaneläkelaitos ovat yhdistyksen jäseniä. Yhdistyksen sääntöjen 6 § mukaan yhdistyksen asioita ohjaa hallitus, johon kuuluu yhdistyksen vuosikokouksen joka toinen vuosi valitsemat vähintään neljä (4) ja enintään kahdeksan (8) jäsentä, joille kaikille valitaan henkilökohtaiset varajäsenet. Turun kaupungin edustajina hallituksessa on neljä jäsentä ja varajäsentä. Yhdistyksen hallitus valitsee keskuudestaan toimikaudekseen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan. Puheenjohtaja valitaan ensisijaisesti Turun kaupungin piiristä valituista hallituksen jäsenistä.

Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry pyysi Turun kaupunkia valmistelemaan ehdotuksensa kaupungin edustajiksi yhdistyksen hallitukseen toimikaudelle 2018-2019. Luottamuselintoimikunta käsitteli asiaa 23.3.2017 § 17. Kaupunginjohtaja Aleksi Randell oli pyytänyt toimikunnan sihteeri kaupunginsihteeri Outi Kari-Granforsia välittämään toimikunnalle näkemyksensä, että yhdistyksen hallitukseen tulisi nimetä kaksi jäsentä varajäsenineen luottamushenkilöiden joukosta ja kaksi jäsentä varajäsenineen viranhaltijoiden joukosta. Kaupunginjohtajan näkemyksen taustalla oli se, että ottaen huomioon kaupungin taloudellinen panostus yhdistyksen toimintaan, olisi tarpeen edelleen parantaa kaupungin ja yhdistyksen välistä vuorovaikutusta ja tiedonkulkua sekä tätä kautta edelleen lisätä kaupungin taloudellisen panostuksen vaikuttavuutta.  Kaupungin panostus yhdistyksen toimintaan perustuu kaupunginhallituksen 1.2.2016 § 44 hyväksymään vuosia 2016 ja 2017 koskevaan sopimukseen. Panostus on sopimuksen mukaan vuositasolla 70.000 euroa.

Kaupunginjohtajan luottamuselintoimikunnalle esittämästä näkemyksestä poiketen luottamuselintoimikunta päätti 23.3.2017 § 17 esittää kaupunginjohtajalle, että Turun kaupungin edustajiksi varaedustajineen Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n hallitukseen toimikaudelle 2018–2019 nimettäisiin seuraavat luottamushenkilöt:

JäsenVarajäsen
Maija Perho, pj.Sini Häkkinen
Leena KoikkalainenMarja-Liisa Pyöli-Vainio
Mari SaanistoRitva Uhinki
Misha DellingerEmma Lappalainen.

Luottamuselintoimikunnan käsittelyn jälkeen kaupunginjohtaja päätti 12.4.2017 § 59 nimetä Turun kaupungin edustajat varaedustajineen Itämeren alueen Terveet Kaupungit ry:n hallitukseen toimikaudeksi 2018–2019 seuraavasti:

JäsenVarajäsen
Maija Perho, pj.Sini Häkkinen
Leena KoikkalainenMarja-Liisa Pyöli-Vainio
Mari SaanistoRitva Uhinki
Antti PeräläKaroliina Luukkainen.

Kaupunginjohtaja päätös erosi luottamuselintoimikunnan esityksestä siinä, että luottamuselintoimikunnan esityksessä neljäntenä olleiden Misha Dellingerin (jäsen) ja Emma Lappalaisen (varajäsen) tilalle kaupunginjohtaja nimesi konsernihallinnosta hyvinvointitoimialan kaupunginsihteeri Antti Perälän (jäsen) ja hyvinvointitoimialalta erityisasiantuntija Karoliina Luukkaisen (varajäsen). Sillä, että yksi jäsen varajäsenineen nimettiin viranhaltijoiden joukosta, kaupunginjohtaja halusi varmistaa edellä mainitun tarpeen edelleen parantaa kaupungin ja yhdistyksen välistä vuorovaikutusta ja tiedonkulkua sekä tätä kautta edelleen lisätä kaupungin taloudellisen panostuksen vaikuttavuutta.

Itämeren alueen Terveet Kaupungin ry:n vuosikokous on pidetty 12.4.2017, ja Turun kaupungin edustajat yhdistyksen hallitukseen on valittu kaupunginjohtajan päätöksen 12.4.2017 § 59 mukaisesti.

Kaupunginhallitus on 24.4.2017 § 181 päättänyt ottaa käsiteltäväkseen kaupunginjohtajan päätöksen 12.4.2017 § 59.

Ottaen huomioon sen, että Itämeren alueen Terveet Kaupungin ry:n 12.4.2017 pidetty vuosikokous on jo valinnut yhdistyksen hallituksen jäsenet ja varajäsenet ja sen, mitä edellä on esitetty tarpeesta edelleen parantaa kaupungin ja yhdistyksen välistä vuorovaikutusta sekä tätä kautta lisätä kaupungin taloudellisen panostuksen vaikuttavuutta, kaupunginjohtajan päätöksen kumoaminen ei ole tarkoituksenmukaista.

Oheismateriaali 1Kaupunginjohtajan päätös 12.4.2017 § 59

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää pysyttää kaupunginjohtajan päätöksen 12.4.2017 § 59.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedItämeren Alueen Terveet Kaupungit ry
aoHäkkinen Sini
aoKoikkalainen Leena
aoPerho Maija
aoPyöli-Vainio Marja-Liisa
aoSaanisto Mari
aoUhinki Ritva
tiedLuottamuselintoimikunta
aoLuukkainen Karoliina
aoPerälä Antti