Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus16924.04.20179

11542-2016 (653, 655, 652)

Runosmäen monitoimitalon tarveselvityksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Runosmäen monitoimitalon tarveselvityksen hyväksymistä. Monitoimitalon kustannusarvio on 9.481.000 euroa.

Kh § 169

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius:

 

Runosmäen alueella kaupungin toimitilaverkko koostuu useista toimipisteistä, joista useissa on merkittäviä lähitulevaisuuteen ajoittuvia korjaustarpeita. Toiminnallisesta näkökulmasta Runosmäessä on puolestaan tunnistettu tarve niin sanotulle kylätalolle, joka palvelisi laajalti alueen asukkaita ja erilaisia järjestötoimijoita. Kuvatun kaltaisessa tilanteessa on tarkoituksenmukaista tehdä useita alueen toimintoja käsittelevä tarveselvitys toiminnallisesti ja taloudellisesti parhaan tilaratkaisun löytämiseksi.

 

Runosmäen alueen kunnallisten palvelujen tilatarpeista on laadittu tarveselvitys, joka on valmistunut 2.11.2016. Se esittää, että Runosmäen tyhjentyneen koulun tilalle rakennettaisiin uusi monitoimitalo. Taustalla selvitystyössä ovat olleet aiemmin tehdyt tarkastelut alueen päiväkotien tarpeista ja keskittämismahdollisuudesta sekä niin kutsutusta Runosmäen kylätalosta.

 

Selvitys on laadittu yhteistyössä sivistystoimialan (varhaiskasvatus), vapaa-aikatoimialan (kirjasto-, nuoriso-, liikuntapalvelut), hyvinvointitoimialan (perhe- ja sosiaalipalvelut), kiinteistötoimialan (tilapalvelut ja kiinteän omaisuuden kehittäminen), ympäristötoimialan (kaavoitus) sekä konsernihallinnon (strateginen tilojen ohjaus) edustajien kanssa.

 

Vaihtoehtoisiksi ratkaisumalleiksi tarveselvityksessä esitettiin toimintojen kokoaminen uuteen monitoimitaloon sekä toimintojen jatkaminen pitkälti nykysijainneillaan, jolloin nykykohteisiin tulisi tehdä suuri korjaus- tai korvausinvestointeja.

 

Toiminnot kokoavassa vaihtoehdossa uusi monitoimitalo muodostuisi vapaa-aikatoimialan palvelut yhdistävästä kylätalosta, 140-paikkaisesta päiväkodista sekä neuvola/perhekeskuksesta. Rakennuksen sijoittuisivat tarveselvityksen mukaan Parolanpolun (Parolanpolku 9) ja Munterinkadun (Munterinkatu 3) päiväkodit, nuoriso- (Piiparinpolku 13) ja kirjastopalvelut (Piiparinpolku 19) sekä perhe- ja sosiaalipalvelut. Perhe- ja sosiaalipalvelujen osalta kyseessä on neuvolatoiminnot (Signalistinkatu 2) perhekeskuksen ollessa uusi toiminto.

 

Ajatuksena monitoimitalossa olisi, että tilat suunnitellaan kokonaisuutena siten, että ne tukevat talon käyttäjien yhteistyötä ja tilojen yhteiskäyttö on mahdollista. Monitoimitalo on myös järjestöjen, yhdistysten, vapaaehtoistyöntekijöiden ja asukkaiden oma olohuone, lepotila, pelitila, kohtaamispaikka, kerho-, juhla- ja esiintymistila, liikuntatila, lukutila ja työtila. Tiloja ei suunnitella puhtaasti järjestö- tai harrastekäyttöön, vaan talon toiminta-ajatuksena on, että kaikki tilat ovat eri toimijoiden käytössä niiden pääkäyttäjien toiminta-ajan ulkopuolella. Kirjasto on avoin kohtaamispaikka koko päivän ajan.

 

Mikäli mainitut kaksi päiväkotia, kirjasto ja nuorisotalo sijoitetaan uudisrakennukseen Piiparinpolku 19 sijaitsevalle Runosmäen koulun tontille, vapautuu alueelta useampi tontti kehitettäväksi ja myytäväksi.

 

Mikäli toiminnot jatkaisivat nykyisissä tiloissaan, tulisi useat kohteet peruskorjata tai korvata uudiskohteilla nopealla aikataululla. Parolanpolun päiväkotirakennus korvattaisiin uudisrakennuksella nykyisellä tontilla. Kirjaston tilat sijoitetaan tässä vaihtoehdossa nuorisotilojen yhteyteen, sillä kirjaston toimiminen yksin vanhassa koulurakennuksessa ei ole järkevää. Vaihtoehtoina ovat nuorisotalon peruskorjaus tai nykyisen korvaaminen uudisrakennuksella. Tässä vaihtoehdossa tyhjentyneen Runosmäen koulun tontti voitaisiin kehittää ja myydä.

 

Tarveselvityksessä on arvioitu vaihtoehdot niin strategisesta ja toiminnallisesta kuin kustannusten näkökulmasta sis. arviot tonttien myyntituotoista.

 

Monitoimitalon kustannusarvio on 9 481 000 € (sisältää arvion purkukustannuksista 230 000 €). Hankkeen koko on 3 282 br-m2. Hankkeen valmistumisen tavoiteaikatauluksi on asetettu vuosi 2021.

 

Vuokravaikutukset toimialoille ovat alustavan laskelman mukaan seuraavat:

 

 

Vaihtoehtoisessa ratkaisussa purku-, peruskorjaus- ja uudisrakennuskustannukset ovat noin 8 548 000 €. Tällöin vuokravaikutus toimialoille on alustavan arvion mukaan seuraava:

 

 

Vuokrasummat ovat alustavia arvioita ja päivitetään toteutuneiden kustannusten mukaisiksi.

 

Tarveselvityksessä on esitetty vertailulaskelmat huomioiden eri vaihtoehtojen investointikustannukset ja mahdolliset tonttien myyntituotot. Niiden mukaan vaihtoehto, jossa toiminnot jatkavat nykysijainneillaan olisi edullisin. Laskelmat eivät huomioi monitoimitalomallissa keskittämisestä saavia mahdollisia säästöjä (ylläpidon kustannukset, henkilökunnan tehokkaampi käyttö, ym. synergiat), joita on ollut tässä vaiheessa vaikea arvioida. Lisäksi vaihtoehdossa, jossa kohteita peruskorjataan, tulee toiminnalle järjestää väistötiloja ja näistä muodostuu merkittäviä ylimääräisiä kustannuksia. Nämä mainitut asiat tasaavat eri vaihtoehtojen keskinäistä kustannuseroa.

 

Tarveselvityksen laatimisesta vastannut työryhmä katsoo, että valitsemalla tarpeen ratkaisuvaihtoehdoksi monitoimitalo, voidaan saavuttaa enemmän tavoiteltuja hyötyjä tilojen yhteiskäyttöisyyden näkökulmasta ja hanke on myös linjassa kaupungin strategisten tavoitteiden kanssa. Työryhmä esittää, että koulutoiminnasta tyhjentyneen Runosmäen koulun tontille keskitetään Munterinkadun ja Parolanpolun päivähoitoyksiköt, avointa varhaiskasvatusta, nuorisotila ja kirjasto sekä perhe- ja sosiaalipalvelut.

 

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue toimitti tarveselvityksen käyttäjätoimialojen lautakuntiin käsittelyä varten 2.11.2016. Kaikki asianosaiset lautakunnat ovat käsitelleet asian kokouksissaan ja osaltaan hyväksyneet tarveselvityksen. Kaikki lautakunnat puolsivat monitoimitalon rakentamista Runosmäkeen ja näin sitoutuivat hankesuunnitteluun osallistumiseen.

 

Kasvatus- ja opetuslautakunta 16.11.2016 § 144

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti osaltaan hyväksyä tarveselvityksen. Lausuntona oli, että sivistystoimiala on korostanut Runosmäen alueen palveluverkon kokoamista ja toimialan edustajat ovat olleet mukana työryhmässä. Lisäksi lausuntona oli, että esitetty selvitys on johdonmukainen monitoimitaloa tavoitteleva toteuttamiskelpoinen malli, jossa toimiala haluaa olla mukana. Lisäksi selvitys on looginen jatko niille hankkeille, jotka tähtäävät Syvälahden, Yli-Maarian tai Skanssin monitoimitilojen rakentamiseen.

 

Sosiaali- ja terveyslautakunta 29.11.2016 § 233

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti osaltaan hyväksyä Runosmäen monitoimitalon tilatarveselvityksen siten, että neuvola- ja perhekeskustoiminta huomioidaan hankesuunnittelussa.

 

Kulttuurilautakunta 7.12.2016 § 165

Kulttuurilautakunta päätti osaltaan hyväksyä Runosmäen tarveselvityksen monitoimitalovaihtoehdon mukaisesti.

 

Nuorisolautakunta 12.1.2017

Nuorisolautakunta päätti osaltaan hyväksyä Runosmäen tarveselvityksen monitoimitalovaihtoehdon mukaisesti.

 

Oheismateriaalina on kasvatus- ja opetuslautakunnan, sosiaali- ja terveyslautakunnan, kulttuurilautakunnan ja nuorisolautakunnan lausunnot.

 

Lautakuntakäsittelyjen jälkeen on Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä esittänyt kiinnostuksensa osallistua Runosmäen monitoimitalo -hankkeeseen, sillä Pallivahan seurakuntakodissa (Paltankatu 2) on todettu kosteusvaurioita ja sisäilmaongelmia, joiden vuoksi rakennus on asetettu käyttökieltoon. Seurakuntayhtymä on hakenut sille purkulupaa. Vaihtoehtona purkamiselle on, että seurakuntakoti peruskorjattaisiin, mutta sitä ei seurakuntayhtymä näe järkevänä.

 

Mikäli seurakuntakoti korvataan uudishankkeella, sen on tarkoituksenmukaista sijaita Runosmäen puolella. Samalla siihen voidaan seurakuntayhtymän mukaan yhdistää myös Piiparinpolku 16:ssa sijaitsevan Runosmäen seurakuntakoti. Tilantarve on noin 1 500 m2. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän näkemyksen mukaan Runosmäen monitoimitalo -hanke on toiminnan näkökulmasta tarkoituksenmukainen ja sen kautta on mahdollista toteuttaa kaupungin ja seurakunnan välistä yhteistyötä.

 

Seurakuntayhtymä ei pysty tässä vaiheessa vielä täysin sitoutumaan uuteen monitoimitaloon Pallivahan seurakuntakodin purkuluvan ollessa vielä keskeneräinen. Se kuitenkin toivoo, että uudet seurakuntatilat otetaan huomioon monitoimitalon hankesuunnittelussa. Seurakuntayhtymä on valmis omalta osaltaan vastaamaan seurakuntatilojen suunnittelusta aiheutuvista kustannuksista jo hankesuunnitteluvaiheessa.

 

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen näkemyksen mukaan Seurakuntayhtymän mukaan tulo hankkeessa lisäisi tilojen ja tilatehokkuutta yhteiskäyttöisyyden kautta sekä ja mahdollistaisi myös joitain toiminnan synergioita. Kaupungin oman monitoimitalon ja Seurakuntayhtymän seurakuntakodin sijoittaminen saman katon alle on mahdollista tutkia monitoimitalon hankesuunnitteluvaiheen yhteydessä.

 

Runosmäen koulun tontin kaava mahdollistaa tarveselvityksessä esitetyn monitoimitalon toteuttamisen. Tontin koko ja rakennusoikeus riittävät myös Seurakuntayhtymän kanssa tehtävän yhteishankkeen toteuttamiseen. Ympäristötoimialan alustavan näkemyksen mukaan Seurakuntayhtymän mahdollinen mukaantulo hankkeeseen ei edellytä kaavanmuutosta, mutta mahdollisesti tarpeen poikkeamisluvan hakemiselle.

 

Valmistumistavoitteeksi on asetettu vuosi 2021. Mikäli hanke päätetään toteuttaa yhteistyössä Seurakuntayhtymän kanssa, ei tämä saisi merkittävästi viivästyttää monitoimitalon valmistumisaikataulua.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Laadittu tarveselvitys kokoaa alueen toimintoja yhteen ja on toiminnallisesti sekä taloudellisesti perusteltu. Hankesuunnitelman tekeminen yhteistyössä Turun ja Kaarinen seurakuntayhtymän kanssa on erinomainen mahdollisuus, joka on kaupungin strategisten tavoitteiden mukainen niin tilojen yhteyskäytön kuin myös kolmannen sektorin kanssa tehtävän yhteistyön kehittämisen osalta.

Liite 1Runosmäen monitoimitalon tarveselvitys liitteineen

Oheismateriaali 1Kasvatus- ja opetuslautakunta 16.11.2016 § 144

Oheismateriaali 2Sosiaali- ja terveyslautakunta 29.11.2016 § 233

Oheismateriaali 3Kulttuurilautakunta 7.12.2016 § 165

Oheismateriaali 4Nuorisolautakunta 12.1.2017 § 5

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Runosmäen monitoimitalon tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKiinteistötoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedSivistystoimiala
tiedVapaa-aikatoimiala


Liitteet:

Kh § 169
Liite 1:Runosmäen monitoimitalon tarveselvitys liitteineen