Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17024.04.201710

4750-2017 (650)

Työllisyyspalvelukeskuksen toimitilat

Tiivistelmä: -

Kh § 170

Työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto ja tilacontroller Johanna Aarnio 20.4.2017:

Työllisyyspalvelukeskus sijaitsee tällä hetkellä osoitteessa Ruissalontie 23 sijaitsevassa toimistorakennuksen toisessa kerroksessa. Työllisyyspalvelukeskuksella on käytössään 624 m2 vuokrahintaan 7.127,02 €/kk. Tila on kaupungin omaa tilaa.

Työllisyyspalvelukeskuksen näkemyksen mukaan nykyiset tilat ovat monella tavalla epätarkoituksenmukaiset. Ongelmia ovat erityisesti saavutettavuus, tilamäärän riittävyys sekä toimintojen sijainti useissa eri osoitteissa.

Ruissalontie 23 sijaitsee syrjässä, ja asiakkaiden on sinne haasteellista tulla. Asiakkaita pyritään informoimaan etukäteen sijainnista, mutta asiakkaat eivät kuitenkaan välttämättä saavu sovituille tapaamiselle, koska eivät löydä paikkaa.

Työllisyyspalvelukeskuksen nykyiset tilat ovat este toiminnalle sekä sen keittämiselle, koska kaikki mahdollinen tila on jo otettu työpistekäyttöön. Asiakashuoneita on tällä hetkellä käytössä vain kaksi, ja niiden varauskalenterit ovat ruuhkautuneet. Näin ollen asiakkaita ei voida vastaanottaa niin nopealla aikataululla kuin olisi tarvetta. Lisäksi mm. sidosryhmätapaamisia joudutaan hoitamaan eri puolilla kaupunkia, jolloin työaikaa kuluu siirtymisiin toimipisteestä toiseen. Työntekijöillä on tilojen ahtauden kautta tullut huoli omasta jaksamisesta ja työn hoitamisen mahdollisuudesta päivittäin. Tämä on lisännyt työn kuormittavuutta ja sitä kautta sairauspoissaolot ovat lisääntyneet.

Työllisyyspalvelukeskuksessa henkilöstöä on tällä hetkellä noin 70. Työllisyyspalvelukeskuksella on paljon erilaisia hankkeita, joiden myötä työntekijämäärät kasvavat. Party, Tuttu Aika, Työvoimahautomo -hankkeet sekä erillishankkeita on sijoitettu Ruissalontielle. Tila-ahtauden vuoksi osa työntekijöistä ja harjoittelijat on sijoitettu Työkeskuksen toimistotiloihin Pansiontie 56:een. Lisäksi kesällä 2017 on alkamassa työllisyyskokeilu, joka kasvattaa henkilöstö- ja asiakasmäärää entisestään. Työllisyyskokeilussa siirtyy kaupungin vastuulle osa te-toimiston tehtävistä ja asiakkaista. Arviolta henkilöstöä siirtyy te-toimistosta työllisyyspalvelukeskuksen tiloihin n. 25 henkilöä. Työpisteitä ja toimistotilaa tarvitaan nykyistä enemmän.

Asiakasmäärän kasvu aiheuttaa mm. asiakaspalvelutiloille uusia vaatimuksia sijainnin, koon ja neuvontapalveluiden toimivuuden osalta. Tarvitaan myös rauhallisia neuvottelutiloja mm. tuhansien työttömien kolmen kuukauden välein tapahtuvia haastatteluja varten. Nuorten palvelut on nyt sijoitettu Ohjaamo-hankkeen yhteyteen Yliopistonkatu 25:een, neljänteen kerrokseen. Ohjaamo-hanke päättyy vuoden 2018 alussa. Olemassa olevan vuokrasopimuksen salliessa, kuitenkin viimeistään hankkeen päättyessä, luovutaan vuokratilasta ja toiminta on tarkoitus siirtää kokonaisuudessaan työllisyyspalvelukeskuksen kanssa samoihin tiloihin.

Edellä mainituista syistä johtuen työllisyyspalvelukeskukselle haettiin korvaavat tilat.

Turun Teknologiakiinteistöt Oy:llä (myöhemmin TTK) on tarjonnut osoitteessa Käsityöläiskatu 10/Puutarhakatu 14 sijaitsevaa toimistotilaa. Tilat sijaitsevat kerroksissa 2 - 5 ja niiden pinta-ala on yhteensä 3.773 m2.

TTK on halukas vuokraamaan kohteen toimistotilat Turun kaupungille kokonaisuutena 18.865 €:n kuukausivuokralla (5 €/m2/kk). Konsernihallinnolta perittävää kohteen sisäiseen vuokraan kuuluu lisäksi siivous, hallinnointipalkkio ja korjausraha, jotka huomioiden on kohteen sisäinen vuokra 26.020 €/kk. Tilat on tarkoitus vuokrata kolme vuotta määräaikaisena 1.6.2017 alkaen, jonka jälkeen toistaiseksi voimassa olevan 6 kk irtisanomisajalla.

Käsityöläiskatu 10/Puutarhakatu 14 tilat soveltuvat pienin muutostöin sellaisenaan Työllisyyspalvelukeskukselle. TTK tekee kustannuksellaan tarvittavat muutokset. Lisäksi tiloihin asennetaan kaupungin oma IT-verkko ja kulunvalvonta. Uusia kalustehankintoja ei tulla tekemään.

Työllisyyspalvelukeskuksen käyttöön on tarkoitus ottaa 2. ja osa 3. kerroksen tiloista, yhteensä noin 2.580 m2. Lisääntyneen tilan myötä muutto mahdollistaa myös harjoittelijoiden ja työllistettyjen käyttämisen lisäresurssina palveluita ja toimintaa kehitettäessä.

Muihin vuokrattavaan kokonaisuuteen kuuluviin tiloihin voidaan sijoittaa esimerkiksi projekteja ja pitää väistötiloina kaupungin muille toiminnoille. Tyhjilleen jäisi alkuvaiheessa kolme toimistohuoneistoa (osa 3:sta n. 310 m2 sekä kerrokset 4 ja 5, jotka ovat noin 440 m2).

Kaupunginhallituksen johtosäännön 8 § mukaan kaupunginhallitus päättä tilahankkeiden tarveselvityksen hyväksymistä, kun vuosivuokra on yli 200 000 euroa tai hankkeen kustannusarvio on yli 2 miljoonaa euroa sekä tilahankkeiden hankesuunnitelman hyväksymistä, kun vuosivuokra on 100 000–300 000 tai hankkeen kustannusarvio on 1–3 miljoonaa euroa.

Vuokrasopimus allekirjoitetaan kiinteistötoimialan tilapalveluiden toimesta kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen. Tällä päätöksellä sitoudutaan vuoraamaan tila sisäisesti tilapalveluilta.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun Teknologiakiinteistöt Oy:ltä vuokrataan osoitteessa Käsityöläiskatu 10/Puutarhakatu 14 sijaitsevaa toimistotilaa 3.773 m2 seuraavin ehdoin:

- kohteen kuukausivuokra on 18.865 euro (5 €/m2/kk)

- vuokra-aika alkaa 1.6.2017 ja jatkuu määräaikaisena kolme vuotta, jonka jälkeen vuokrasopimus on voimaassa toistaiseksi 6 kk:n irtisanomisajalla.

Samalla kaupunginhallitus päättää oikeuttaa kiinteistötoimialan tilapalveluiden johtajan sopimaan vuokrasopimuksen yksityiskohtaisista ehdoista ja allekirjoittamaan sopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Heikkinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedTurun Teknologiakiinteistöt Oy
tpvKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut
tiedTyöllisyyspalvelukeskus