Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17824.04.201718

4226-2017 (112)

Kahden sosiaaliohjaajan viran ja kahden sosiaaliohjaajan toimen perustaminen hyvinvointitoimialalle

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialalle perustetaan 1.5.2017 lukien kaksi sosiaaliohjaajan virkaa ja kaksi sosiaaliohjaajan tointa.

Kh § 178

Henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 5.4.2017:

Perhe- ja sosiaalipalveluiden sijaishuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Eira Virolainen ja johtava sosiaalityöntekijä Tytti Mäkinen esittävät, että jälkihuoltoon perustetaan kaksi sosiaaliohjaajan virkaa ja kaksi sosiaaliohjaajan työsopimussuhteista tointa. Näiden tehtävien hoitamiseksi on ajalla 1.1.2016 – 30.6.2017 ollut voimassa neljä tilapäistä palkkaamislupaa. Vakanssit esitetään perustettavaksi 1.5.2017 lukien. Esitystä perustellaan ostopalvelukustannusten vähentämisellä ja kustannusten pitämisellä kohtuullisina.

Kahden sosiaaliohjaajan vakanssin tulisi olla virkoja, koska näiden vakanssien hoitajat tekevät myös päätöksiä toimeentulotuesta. Näin sosiaalityöntekijöiden työpanosta voidaan käyttää sosiaalityön tehtäviin aikuis- ja lapsiperhesosiaalityössä ja avohuollon lastensuojelussa.

Liite 1Esitykset vakanssin perustamisesta (lomakkeet 1 ja 2)

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen puoltaa esitystä.

Esitys sisältyi vuoden 2016 henkilöstösuunnitelmaan, mutta sen toteuttaminen siirtyi kuluvalle vuodelle. Esitys ei lisää työvoiman määrää eikä sillä ole kustannusvaikutuksia, koska kysymyksessä on tehtävien vakinaistaminen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 6.4.2017:

Esitän, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.5.2017 lukien kaksi sosiaaliohjaajan virkaa ja kaksi sosiaaliohjaajan kuukausipalkkaista työsopimussuhteista tointa (KVTES/04SOS050), joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.231,00 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimus määräytyy sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukaan.

Lisäksi esitän, että perustettavaksi esitetyt vakanssit voidaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 18.4.2017:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle perustetaan 1.5.2017 lukien kaksi sosiaaliohjaajan virkaa ja kaksi sosiaaliohjaajan kuukausipalkkaista työsopimussuhteista tointa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.231,00 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimus määräytyy sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukaan.

Lisäksi toimialajohtaja on esittänyt, että perustettavaksi esitetyt vakanssit voidaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

Perustettavaksi esitettyihin virkoihin ja toimiin kuluvia tehtäviä on hyvinvointitoimialalla hoidettu ajalla 1.1.2016 – 30.6.2017 määräaikaisilla palvelussuhteilla.

Hyvinvointitoimialalta saadun tiedon mukaan sosiaaliohjaajat työskentelevät lastensuojelun jälkihuollossa nuorten tuetun asumisen TALK-toiminnassa. Toimintamalli kehitettiin sosiaali- ja terveysministeriön asunnottomuushankkeen rahoituksella. Hyvinvointitoimialalla TALK-toiminta on todettu vaikuttavaksi ja kustannustehokkaaksi. Toiminnan tavoitteena on tukea huostaanotettujen ja erityisesti laitokseen sijoitettujen nuorten aikuistumista ja siirtymistä laitoksesta itsenäiseen asumiseen.

TALK-toiminnan kustannusvaikuttavuus syntyy laitosostojen vähenemisestä. Jälkihuoltoon siirtyvien nuorten määrissä ei vuosittain ole suuria eroja, joten tarve on jatkuva.

Toimiala on esittänyt, että kaksi vakanssia perustetaan virkana, jotta ohjaajilla on mahdollisuus viranomaispäätösten tekemiseen, esim. täydentävän toimeentulotuen myöntämiseen. Tämä mahdollistaisi myös sosiaalityöntekijöiden työpanoksen käytön sosiaalityön tehtäviin aikuis- ja lapsiperhesosiaalityössä ja avohuollon lastensuojelussa.

Esitys on sisältynyt jo hyvinvointitoimialan vuoden 2016 henkilöstösuunnitelmaan, mutta sen toteuttaminen on siirtynyt kuluvalle vuodelle. Esitys ei lisää työvoiman määrää eikä sillä ole kustannusvaikutuksia, koska kysymyksessä on aiemmin määräaikaisella henkilöstöresurssilla hoidettujen tehtävien vakinaistamisesta.

Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta strategisen HR:n vastuualueella ei ole perusteita lausua toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Perustettavaksi esitettyjen virkojen ja toimien tehtävänimikkeet, kelpoisuusvaatimukset ja tehtäväkohtaiset palat on määritelty oikein, eikä strategisen HR:n vastuualueella ei ole muutoinkaan huomautettavaa toimialan esitykseen.

Vikojen ja toimien perustamisen voidaan katsoa muodostavan kokonaisuuden, jolloin on tarkoituksenmukaista, että kaupunginhallitus päättää myös toimien perustamisesta.

Liite 1Esitykset vakanssin perustamisesta (lomakkeet 1 ja 2)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala perustetaan 1.5.2017 lukien kaksi sosiaaliohjaajan virkaa ja kaksi sosiaaliohjaajan kuukausipalkkaista työsopimussuhteista tointa (KVTES/04SOS050), joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.231,00 €/kk ja joiden kelpoisuusvaatimus määräytyy sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukaan.

Perustettavat virat ja toimet voidaan täyttää ilman erillistä palkkaamislupaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 178
Liite 1:Esitykset vakanssin perustamisesta (lomakkeet 1 ja 2)