Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17324.04.201713

2779-2017 (29)

Kaupunginhallituksen jäsen Mikael Miikkolan aloite koskien miehittämättömien lennokkien ja vastaavien ilmassa liikkuvien keksintöjen käyttöä Turun kaupungin ilmatilassa

Tiivistelmä: -

Kh § 173

Riskienhallintapäällikkö Heikki Vähäkuopus:

Kaupunginhallituksen jäsen Mikael Miikkola teki 6.3.2017 aloitteen, jossa kaupunkilaisten yleisen turvallisuuden varmistamiseksi esitetään, että kaupunginhallitus ryhtyy toimenpiteisiin, että Turun kaupungin alueella määritellään yhtenäinen käytäntö radio-ohjattavien ilma-alusten käytölle sekä niille mahdollinen lupakäytäntö.

Kaupunginhallitus päätti lähettää aloitteen valmisteltavaksi.

Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) vastaa ilmailuliikenteestä Suomessa. Trafilta pyydetyn selvityksen mukaan kauko-ohjattujen ilma-alusten ja lennokkien lennättämiseen on ilmailulakiin (864/2014) 9, 57, 70 § perustuva Trafin antama määräys OPS M1-32, jossa muun muassa määritellään, missä ja miten kauko-ohjattuja ilma-aluksia ja lennokkeja voidaan lennättää. Turun kaupungilla ei ole toimivaltaa alueensa yläpuoliseen ilmatilaan eikä Turun kaupunki voi määritellä omia käytäntöjä kauko-ohjattujen ilma-alusten ja lennokkien lennättämiseen Turun kaupungin yläpuolisessa ilmatilassa.

Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) vastasi 11.4.2017 kaupunginhallituksen jäsen Mikael Miikkolan tekemään aloitteeseen seuraavasti:

1) Ilmatila-asiat

Ilmailulain (864/2014) 11 §:n mukaisesti:

”Valtioneuvoston asetuksella voidaan rajoittaa ilmailua tai kieltää se valtion johtamisen, maanpuolustuksen, rajavalvonnan, pelastustehtävien tai varautumisen kannalta tärkeiden kohteiden ja alueiden yläpuolella taikka ympäristön suojelemisen kannalta valtakunnallisesti tärkeiden alueiden yläpuolella.

Liikenteen turvallisuusviraston määräyksellä tai päätöksellä voidaan osoittaa vaara-alueiksi alueita, joissa vaihtelevasti määräaikoina saatetaan harjoittaa ilma-alusten lentoturvallisuuden vaarantavaa toimintaa.

Liikenteen turvallisuusvirasto voi lentoturvallisuuden, maanpuolustuksen, aluevalvonnan, poliisitoiminnan, pelastustehtävien, turvallisuustutkinnan tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden sekä rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi välttämättömästä syystä rajoittaa taikka kieltää ilmailun tietyllä alueella enintään kahden viikon ajaksi.

Ilmatilan hallintayksikön on tarkoituksenmukaiseksi katsomallaan tavalla rajoitettava tai kiellettävä ilmailu tietyllä alueella

…”

Kunnalla ei näin ollen näytä olevan toimivaltaa alueensa yläpuoliseen ilmatilaan.

2) Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen

Ilmailulain 9, 57 ja 70 §:ien nojalla annetussa Trafin määräyksessä OPS M1-32 ”Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen” annetaan yksityiskohtaiset määräykset kauko-ohjattujen ilma-alusten ja lennokkien lennättämisestä. Kunta ei voi määrätä poikkeuksia kyseisellä määräyksellä annetuista oikeuksista ja velvollisuuksista. Mikäli määräystä halutaan muuttaa, tarvitaan siihen ilmailulain mukainen toimivalta (joka siis vain Trafilla).

Oheismateriaali 1Trafin määräys OPS M1-32 Kauko-ohjatun ilma-aluksen ja lennokin lennättäminen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee edellä olevan selvityksen tiedoiksi ja aloitteen käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.