Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17924.04.201719

4618-2016 (111, 32)

Osastonlääkärin viran perustaminen Terveyspalveluiden akuuttiosastoryhmän kotisairaalaan

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialalle perustetaan 1.6.2017 lukien osastonlääkärin virka.

Kh § 179

Sairaalapalvelut, ylilääkäri Sirkku Jyrkkiö 7.3.2016:

Turun kaupunginsairaalassa on kotisairaala, jossa kesään 2015 asti hoidettiin pääasiassa infektioita sairastavia potilaita ja muita sisätauteja sairastavia potilaita. Syksystä 2015 lähtien kotisairaalassa on lisätty hoidettavien saattohoitopotilaiden määrää. Saattohoitopotilaiden hoitoa koordinoi kotisairaalaan sijoitettu saattohoitokoordinaattori.

Saattohoitopotilaita hoidetaan Kaskenlinnan sairaalan 1c osastolla, kun potilas tarvitsee vuodeosastohoitoa tai vaihtoehtoisesti Karina-kodissa potilaan oma toive huomioiden. Kaskenlinnan 1c osasto ottaa saattohoitopotilaita sisälle suoraan puhelinsoiton perusteella ilman että potilaan tarvitsee käydä päivystyksessä (STM ”Hyvä saattohoito Suomessa” hoitokäytännön mukainen toimintatapa). Toiminnan käynnistämisen myötä saattohoidon laitoshoitojakson pituus on lyhentynyt ja syöpäpotilaiden kuolemien määrä on Tyksin syöpäklinikan vuodeosastolla puolittunut. Potilaiden ja heidän läheistensä antaman palautteen perusteella toimintaan on oltu tyytyväisiä.

Osana kehittämistyötä kotisairaalan hoitajaresurssia on nyt lisätty siirtämällä akuuttiosastoryhmän sisällä vakansseja. Hoidettujen potilaiden määrää on jo nostettu (vuonna 2014 417 ja vuonna 2015 528) ja tavoitteena on se, että kaikille kotisairaalahoitoa tarvitseville voitaisiin turvata mahdollisuus kotisairaalahoitoon. Tämä tavoite keskeinen myös koko sairaalan toiminnan kehittämisen näkökulmasta, koska kotisairaalan toteuttama hoito on sellaista, jota muussa tapauksessa toteutettaisiin vuodeosastolla.

Kotisaattohoitopotilaita on hoidettu ostopalvelusopimuksen perusteella yksityisen palvelutuottajan toimesta. Tähän toimintaan on liittynyt haasteita. Etenkin ongelmana on se, että pienen toimijan on vaikeaa turvata 24/7 palvelutarve. Kilpailutuskausien vaihtuessa vaihtuvien toimijoiden on vaikea tuottaa tasalaatuista saattohoitoa ja tiedonkulkuun liittyvät ongelmat heijastuneet myös käytännön potilastyöhön.

Jotta kotisairaalan toimintaa voidaan kehittää ja turvata riittävä sekä laadullinen että määrällinen kapasiteetti, on erittäin tärkeää, että kotisairaalan toiminnasta vastaa kotisairaalan osastonlääkäri. Kotisairaalan lääkärin tehtävää on hoidettu useamman vuoden ajan tilapäisjärjestelyin eikä kotisairaalassa ole missään vaiheessa ollut vakituista lääkäriä.

Turun kaupungin sairaalan lääkäritilanne on vaikeutunut alkuvuoden 2016 aikana. Akuutteja vuodeosastoja on viisi (os 22, 24, GAK, 26, 27). Vuodeosastoille on resursoitu kaksi erikoistuvan lääkärin vakanssia. Lisäksi osastoilla käy erikoislääkäri konsultoimassa. Erikoislääkärin työpanos osastolla vaihtelee osastoittain ja tilanteen mukaan. Kaikilla erikoislääkäreillä on hoidettavanaan oman erikoisalan poliklinikkatoimintaa. Akuuttiin osastoryhmään kuuluu myös saattohoito-osasto, jossa on sijoitettuna yksi vakituinen osastonlääkärin vakanssi.

Tällä hetkellä erikoistuvista lääkäreistä on merkittävää vajetta ja osa vuodeosastoista toimii yhden erikoistuvan lääkärin voimin. Tämä tilanne vaarantaa potilasturvallisuutta. TKS:n erikoistuvat lääkärit ovat nuoria kollegoja, joiden valmistumisesta on lyhyt aika eikä heillä ole riittävää osaamista ja kokemusta vastata yksin 28 - 29 sairaansijan osastosta. Lääkärivajetilanne on kehittynyt kuluvan talven aikana. Syyt lääkärivajeeseen ovat osittain epäselvät. Ilmeisesti nuoret lääkärit pyrkivät nyt nopeasti erikoistumaan, kun tässä vaiheessa on epäselvää miten erikoistumiskoulutus tulevaisuudessa muuttuu. Lisäksi osa nuorista lääkäreistä hakeutuu rekrytointifirmojen listoille. Kun lääkärivajetilanne on päässyt kehittymään, rekrytointia vaikeuttaa sairaalan maine raskaana työpaikkana.

Tässä tilanteessa on erittäin tärkeää kehittää TKS:n lääkärivakanssikarttaa niin että vuodeosastojen ja kotisairaalan vastuulääkäreinä toimivat erikoislääkärit. Koska lääkäreiden rekrytointitilanne on vaikea ja sijaistyövoimaa ei ole tarjolla, näkisin, että vakituisen kotisairaalavakanssin perustaminen on kiireinen asia. Tulen tekemään lisäksi muita vakanssimuutosesityksiä tilanteen korjaamiseksi, näistä kuitenkin kiireisin on tämä kotisairaalan vakanssi. Tavoitteena on jatkossa luopua ostopalveluna tuotetusta kotisaattohoidosta.

Esitän, että Turun kaupungin sairaalaan perustetaan osastonlääkärin vakanssi 1.5.2016 lähtien. Vakanssiesitys on kustannusneutraali, koska samalla voidaan lakkauttaa kaksi olemassa olevaa osa-aikaista vakanssia seuraavasti: vakanssit 390102 (el 50 %) ja 922264 (el 60 %) lakkautetaan ja tilalle yksi 100 % osastonlääkäri kotisairaalaan.

Liite 1Esitys viran perustamisesta (lomake)

Palvelualuejohtaja Katariina Korkeila puoltaa esitystä.

Henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 20.4.2016:

Vakanssien 390102 ja 922264 hoitamisesta kuluvana vuonna on sovittu 31.12.2016 saakka siten, että ne käsittävät yhteensä yhden täysiaikaisen vakanssin hoidon. Esitetty vakanssimuutos ei sisälly kuluvan vuoden henkilöstösuunnitelmaan, mutta esitystä voidaan puoltaa mm. lääkärien alkuvuodesta oleellisesti vaikeutuneen rekrytointitilanteen korjaamiseksi. ja uusi vakanssi tulisi perustaa 1.1.2017 lukien. Näin ollen esitys tulee sisällyttää vuoden 2017 henkilöstösuunnitelmaan. Vakanssin perustamisesta tulisi saada päätös hyvissä ajoin kuluvan vuoden aikana, jotta rekrytointiprosessi saataisiin hoidetuksi ja uusi vakanssi voitaisiin ottaa käyttöön heti vuoden 2017 alusta lukien.

Esityksen kustannusvaikutukset ovat vuositasolla 4.770 €. Esityksellä ei ole vaikutusta työvoiman määrään, koska muutoksen kohteena olevia osa-aikaisia vakansseja (50 % + 60 %) on tosiasiallisesti käytetty vähemmän kuin mihin vakanssin perustamispäätös/palkkaamislupa olisi mahdollistanut.  

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 22.4.2016:

Esitän, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.1.2017 lukien osastonlääkärin (LS/ L3SL3000) virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 5.298,30 €/ kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on erikoislääkärin oikeus virkaan soveltuvalla lääketieteen erikoisalalla.

Lisäksi esitän, että samasta ajankohdasta lukien lakkautetaan erikoislääkärin vakanssi 390102.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 18.4.2017:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että toimialalle perustetaan osastonlääkärin virka ja viran perustamisen yhteydessä lakkautetaan erikoislääkärin virka vakanssinumero 390102.

Osastolääkärin virka tulee sijoittumaan Turun kaupunginsairaalan kotisairaalaan.

Esityksen mukaan kotisairaalassa on kesään 2015 asti hoidettu pääasiassa infektioita sairastavia potilaita ja muita sisätauteja sairastavia potilaita. Syksystä 2015 lähtien kotisairaalassa on lisätty hoidettavien saattohoitopotilaiden määrää.

Saattohoitopotilaita hoidetaan Kaskenlinnan sairaalan 1c osastolla, kun potilas tarvitsee vuodeosastohoitoa tai vaihtoehtoisesti Karina-kodissa potilaan oma toive huomioiden. Kaskenlinnan 1c osasto ottaa saattohoitopotilaita sisälle suoraan puhelinsoiton perusteella ilman että potilaan tarvitsee käydä päivystyksessä. Toiminnan käynnistämisen myötä saattohoidon laitoshoitojakson pituus on lyhentynyt ja syöpäpotilaiden kuolemien määrä on Tyksin syöpäklinikan vuodeosastolla puolittunut. Potilaiden ja heidän läheistensä antaman palautteen perusteella toimintaan on oltu tyytyväisiä.

Osana kehittämistyötä kotisairaalan hoitajaresurssia on myös lisätty siirtämällä akuuttiosastoryhmän sisällä vakansseja. Hoidettujen potilaiden määrää on nostettu ja tavoitteena on se, että kaikille kotisairaalahoitoa tarvitseville voitaisiin turvata mahdollisuus kotisairaalahoitoon.

Hyvinvointitoimialalla nähdään tärkeänä, että kotisairaalan toiminnasta vastaa jatkossa kotisairaalan osastonlääkäri. Kotisairaalan lääkärin tehtävää on hoidettu useamman vuoden ajan tilapäisjärjestelyin. Kotisaattohoitopotilaita on hoidettu ostopalvelusopimuksen perusteella yksityisen palvelutuottajan toimesta. Esityksen mukaan tähän toimintaan on liittynyt haasteita. Pienten toimijoiden on vaikeaa turvata 24/7 palvelutarve. Kilpailutuskausien vaihtuessa vaihtuvien toimijoiden on vaikea tuottaa tasalaatuista saattohoitoa ja tiedonkulkuun liittyvät ongelmat heijastuneet myös käytännön potilastyöhön.

Uuden osastonlääkärin viran perustaminen mahdollistaisi sen, että nyt käytössä olevasta järjestelystä, jossa määräaikaisissa ja osa-aikaisissa palvelussuhteissa on hoidettu osin vastaavia tehtäviä, voitaisiin luopua. Samalla toiminnan tarvitsema resurssi saataisiin nykyistä paremmin turvattua. 

Toimialan ilmoittamat osastonlääkärin viran perustamisesta aiheutuvat kustannusvaikutukset ovat vuositasolla 4.770 €. Esityksellä ei ole vaikutusta toimialan työvoiman määrään, koska muutoksen kohteena olevia osa-aikaisia vakansseja (50 % + 60 %) on tosiasiallisesti käytetty vähemmän kuin mihin vakanssin perustamispäätös/palkkaamislupa olisi mahdollistanut.  

Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta strategisen HR:n vastuualueella ei ole perusteita lausua toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Strategisen HR:n vastuualueella ei ole myöskään muutoin huomautettavaa viran perustamista koskevaan esitykseen.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala perustetaan 1.6.2017 lukien osastonlääkärin (LS/ L3SL3000) virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 5.298,30 €/ kk ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on erikoislääkärin oikeus virkaan soveltuvalla lääketieteen erikoisalalla ja

että samasta ajankohdasta lukien lakkautetaan erikoislääkärin virka vakanssinumero 390102.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR


Liitteet:

Kh § 179
Liite 1:Esitys viran perustamisesta (lomake)